Krevety jsou lahodní cizokrajní živočichové, dobře chutnající na talíři. Prodávají se klasicky v supermarketech. Kdo je ještě nevyzkoušel, má teď šanci. Jaké jsou 4 nejlepší recepty na krevety?
Krevety: Seznamte se!
Jedná se o bezobratlé tvory z kmene korýši a podkmene členovci. Vyskytují se ve slaných i sladkých vodách, a to nejčastěji v Asii. Živí se převážně řasami, ale i menšími živočichy. Dýchají žábrami. Krevety můžete také sami chovat doma v akvárku.
Proč bychom měli jíst tento skvost?
Krevety jsou nízkotuční živočichové, bohatí na bílkoviny a množství prospěšných látek, jako jód, vápník, selen nebo zinek. Obsahují také plno vitamínů (například b12) a prospěšné mastné kyseliny omega-3 a omega-6.
Díky svému složení jsou výbornou prevencí před rakovinou či srdečními chorobami. Podporují paměť a celkovou koncentraci. A v neposlední řadě pomáhají při hubnutí.
V Česku je seženete nejčastěji zmražené. Buď se prodávají očištěné, nebo neupravené a musíte si je k tepelnému zpracování připravit sami.
Nutriční hodnota krevet
Krevety jsou bohaté na bílkoviny, ale zároveň mají velmi nízký obsah tuku. Jedná se o skvělý zdroj živin pro ty, kteří chtějí podpořit svalovou regeneraci nebo si udržet svalovou hmotu. Navíc obsahují esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje pro růst a opravu tkání.
Vitamíny a minerály
Krevety jsou dobrým zdrojem několika důležitých minerálů, zejména zinku, selenu a železa, které podporují zdravý imunitní systém a správnou funkci štítné žlázy. Vitamíny jako B12 přispívají ke zdravému nervovému systému a kognitivním funkcím. Zinek navíc podporuje tvorbu hormonů a regeneraci buněk.
Omega-3 mastné kyseliny
Navzdory jejich nízkému obsahu tuku obsahují krevety také omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce. Tyto kyseliny mohou pomáhat snižovat záněty v těle a chránit před kardiovaskulárními onemocněními.
Výborné recepty na krevety
Krevety nejen dobře vypadají, ale hlavně skvěle chutnají. Tuto delikatesu si můžete připravit na desítky způsobů. Známé a oblíbené jsou recepty na krevety s rýží, ale váš jazyk uspokojí i krevety s těstovinami. Další možností, jak pochoutku z moře upravit, je upéct krevety na grilu s česnekem. Rychle a efektivně lze také zpracovat krevety na pánvi. Z těchto mořských plodů si můžete udělat i chutný salát.
Kromě čtyř receptů, slíbených v titulku, pro vás máme dva navíc a nakonec ještě bonus v podobě dvou videí. Seznam jednotlivých kroků představuje kromě vlastního vaření také čištění, které tepelné úpravě předchází. I o tom bude řeč v tomto pojednání.
Kde krevety koupit?
Existuje mnoho tepelných úprav těchto mořských živočichů. Mezi nejoblíbenější patří grilování a smažení na pánvi. Pojďme na to.
Nejprve krevety kupte nebo ulovte. 🙂 Doporučujeme mražené krevety z Lidlu nebo Penny marketu. Když jsou ve slevě, za krásnou stovku si v Penny přijdete na 250 gramů. Jsou-li za plnou cenu, připlatíte si 50 Kč. Jak vidíte, nejsou sice nejlevnější, ale zase ne nejdražší. Zkrátka jednou za čas si je můžou dovolit i lidé, kteří nevydělávají jako lékaři.
Jak zpracovat krevety před tepelnou úpravou?
Jak tedy na tyto dobroty s vůní exotiky? Když už víme, kde je koupit (kdekoli), povíme si, jak krevety očistit.
Správné uchování před samotnou tepelnou úpravou je mít krevety ve studené vodě. Abychom se u oběda či večeře nemuseli zdržovat odstraňování krunýře a jiných nejedlých částí krevet, které však lze použít na vývar, musíme vše potřebné odstranit již předem. Nejlépe se k tomu hodí kuchařské nůžky, protože nožem by se nezkušení borci mohli pořezat.
Ze všeho nejdříve ustříhneme krevetě hlavičku a hned poté odtrhneme nožičky. Nyní se pustíme do krunýře. Následně, tentokrát pomocí nože, odstraníme i střívko a ocásek.
Očištění krevet
Krevety se prodávají loupané i neloupané. Před samotným tepelným zpracováním je musíme očistit. To znamená, že odstraníme vše, co se nekonzumuje. Následně už zbývá jen pustit se do kuchtění. Teď už se dostáváme k těm prima receptům na krevety.
1) grilované krevety s česnekem
Je libo krevety na grilu? Jednouché jako facka. Krevety na česneku miluje každý labužník a příznivce mořských lahůdek. Podávají se jako předkrm nebo na schůzce s přáteli.
Připravíme si špejle a zapneme gril. Na každou špejli, kterou jsme předtím na půl hodiny namočili ve vodě, nabodneme jednu či dvě osolené krevety, potřené olivovým olejem.
Potom uděláme česnekové máslo. To provedeme smícháním prolisovaného česneku s rozpuštěným máslem.
Z každé strany pečeme krevety dvě minuty. Při expedici je polijeme připraveným česnekovým máslem a ozdobíme nakrájeným šnitlíkem.
2) krevety s rýží a paprikou
Rýži uvaříme. Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, červenou a zelenou papriku na nudličky a krevety. Přidáme uvařenou rýži, sójovou omáčku, rozšlehané vejce a sůl.
Krevety s rýží mohou vypadat i takto. Postup je víceméně stejný. Rýže se uvaří a krevety podusí na pánvi. Jako ozdobu přidáme něco zeleného, co najdeme doma. Rýže se ke krevetám dobře hodí.
3) waldorfský salát s krevetami
Nejprve si připravíme zálivku. Ta se skládá z těchto ingrediencí: 100 g řeckého jogurtu; 1, 5 lžičky dijonské hořčice; 1 lžičky jablečného octa; citrónové šťávy; soli a mletého pepře. Vlašské ořechy osmahneme, což nám zabere maximálně 3 minuty. 200 g uvařených a vyloupaných krevet smícháme s natrhaným římským salátem, hroznovým vínem, jablkem a řapíkatým celerem. Zdobíme ořechy a dochutíme zálivkou.
4) tygří krevety na česneku
Rozehřejeme olej s najemno nakrájeným česnekem a pepřem, přidáme krevety a citrónovou šťávu, sherry rajčata a papriku. Při servisu osolíme, opepříme a ozdobíme pažitkou.
A tygří krevety jsou hotové. Nejlépe k nim chutná opečená bageta, potřená česnekovým máslem.
5) smažené krevety
Trochu másla rozehřejeme v pánvi. Krevety zbavíme všeho nepotřebného a osolíme a opepříme je. Také přidáme čerstvý zázvor a česnek na měsíčky. Důležité je, abychom tyto mořské plody nesmažili dlouho, protože čím déle nám to trvá, tím více ztvrdnou. Občas je promícháme. Pokrm servírujeme s toustem nebo bramborami a pokapeme citrónovou šťávou. Také ozdobíme nakrájenou petrželovou natí.
6) krevety s těstovinami a koprem
Očištěné krevety pokapeme citronem. Přidáme sůl, pepř, nasekaný kopr a citronovou kůru a vše orestujeme na másle. Podáváme s těstovinami a vmíchanou zakysanou smetanou.
Bonus: Další recepty na krevety (videa)
Přečetli jste si, jak jednoduše se pokrmy z krevet dají udělat. Pokud nemáte gril, stačí vám opravdu jen pánev. Pro lepší představu, jak zmíněná jídla připravit, přikládáme videa.
Tyto grilované krevety jsou naprosto famózní. Další video představuje krok po kroku přípravu krevet na česneku – tak, jak jsme si to řekli výše.
Doufám, že vás naše recepty na krevety inspirovaly a zařadíte tyto suroviny do svého jídelníčku. Přečtěte si také něco o tom, jak jíst zdravě.