Vaření a recepty

10 TOP: Inspirace, co vařit k obědu?

Známe to všichni, téměř každodenní otázka: ,,co mám uvařit k obědu?“ Odpověď většinou zní: ,,nevím“ nebo název jídla, které máte stále dokola nejčastěji. Dochází nám inspirace, co vařit k obědu. Občas to chce nějakou změnu, vyzkoušet uvařit něco nového, jindy zase pospícháme a nechce se nám vařit, tak to chce něco rychlého. Každý máme jiné chutě. Někteří lidé mají okolo 3-5 receptů, které točí stále dokola. Někdo nejí zeleninu, jiní zase neradi maso, ale vždy se najde varianta, kdy uspokojíme všechny naše chutě i chutě ostatních.

Jednoduché recepty a inspirace na oběd

V článku najdete samozřejmě individuální inspirace na rychlý oběd i tipy na mé oblíbené a prověřené recepty.

1.Francouzské brambory po česku

Francouzské brambory, nebo-li také zapečené brambory, je skvělé a rychlé jídlo na přípravu, o vše ostatní už se postará trouba sama. Výhodné na nich je, že si uklidíme v lednici a použijeme potraviny, které už tam dlouho leží a mají krátce před datem spotřeby. Můžeme vyzkoušet nekonečno variant, například se sýrem nebo s uzeným masem.

Navíc neumažeme moc nádobí, protože nám postačí pouze zapékací mísa. Příprava zabere pár minut, a upečeno máme asi za hodinku. Trouba je stejně geniální. Když nechcete francouzské brambory, tak můžete na plech vyskládat pouze brambory, zeleninu, zakápnout olejem a na závěr sýr. Extrémně jednoduché a chutné. Tyto variance navíc potěší i váš rodinný rozpočet.

2.Přírodní plátek

Máte rádi maso, ať už vepřové nebo kuřecí? Přírodní plátek masa lze udělat na grilu nebo i v troubě, pokud nechceme zbytečně smažit ve vrstvě oleje. Maso si den předem naložíme ve svém oblíbeném koření, druhý den jen tepelně zpracujeme, a máme výborný oběd. Jako přílohu si můžeme dát hranolky nebo udělat do housky jako hamburger, kdy místo mletého masa použijeme přírodní plátek. Pokud nejste zrovna masožravci lze si připravit i hamburger pro vegetariány.

Co uvařit o víkendu?

Nevíte, co vařit k obědu o víkendu? Přírodní plátek nebo francouzské brambory se vám nezdají dost sváteční na víkend? Tak zkuste následující skvělá jídla.

3.Trhané vepřové maso

Jídlo, které si zamilujete, pokud tedy nejste vegetarián. Sice to chce trpělivost a čas na přípravu, ale věřte, za to pochutnání to stojí. Máte doma pomalý hrnec? Tak máte vyhráno, ale jde to i bez něj. Maso si den předem naložíme do marinády, tu buď koupíme hotovou, lze použít jakoukoliv BBQ marinádu, nebo si připravíme domácí. Ráno dáme maso do trouby a pečeme přibližně 10 hodin na 120 °C nakonec asi hodinku dopečeme na 180 °C . Zbývá už jen natrhat vidličkou a pustit se do jídla.

Na marinádu budeme potřebovat :

  • Olivový olej
  • Francouzská hrubozrnná hořčice
  • Paprika sladká, může být i pálivá
  • Pepř
  • Sůl
  • Lžička cukru

4. Guláš – česká klasika

Zlatá česká klasika, guláš se šesti. Můžeme to pojmout i jako sváteční nedělní oběd a udělat si k němu i domácí knedlík. Na guláš většinou použijeme vepřové nebo hovězí maso. Použijte to, které máte radši. Na dochucení pak postačí směs koření na guláš, sladká paprika, rajčatový protlak a hromada cibule ať má guláš grády.

5. Kuře na paprice

Jídlo, které si jistě pamatujeme už ze školní jídelny. Ale pokud si ho připravíme doma máme jistotu, že je uvařené poctivě z kvalitních surovin a s láskou. Kuřecí maso je libové. Děti ho mají obecně rádi a v kombinaci s těstovinami neodolají.

Rychlý oběd

Co vařit?

Oběd můžeme vařit nebo připravovat chvilku, nebo nám jeho příprava může zabrat i hodiny. Já osobně mám ráda jídla, u kterých strávím v kuchyni nejdéle půl hodiny, pak už je to pro mně ztráta času. Rychle uvařené jídlo ovšem neznamená, že není dobré nebo je podřadné.

6. Brokolicový krém

Krémové polévky jsou hitem dnešní doby, jsou syté a skvěle nám postačí i jako hlavní chod k obědu. Vyzkoušet můžete jakoukoliv polévku, nemusí to být krémová. Brokolicový krém snadný, uvaříme brokolici, přidáme koření a smetanu. Pokud máme po ruce vývar, přidáme i ten, polévku pozvedne na vyšší level. Jako přílohu si k polévce dáme domácí krutonky nebo jen kousek pečiva.

7. Palačinky

Proč si zrovna dnes neudělat sladký oběd. Palačinky lze udělat i naslano, například se špenátem a sýrem, nebo i s uzeným lososem. Francouzskou specialitou jsou palačinky, neboli crêpes, posypány moučkovým cukrem a zakápnuty šťávou z citronu. Základní těsto na palačinky zvládneme všichni.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 1 litr polotučného mléka
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • lžíce oleje
  • špetka soli

8. Zeleninový salát

V horkých letních dnech, většinou nemáme chuť na nic teplého a už vůbec se nám nechce vařit. Zeleninový salát si můžeme nakombinovat ze všech druhů zeleniny, které máme rádi. Výběr máme veliký například polníček, ledový salát nebo rukola a ať to máme trošku barevné přidáme podle chuti papriku, mrkev nebo ředkvičky. Místo dresingu použijeme bílý jogurt nebo jen zakápneme olivovým olejem a šťávou z citronu. Zkuste použít i avokádo, je zdravé a má spoustu vitamínů a zdraví prospěšných látek. Víte, co znamená stravování v rytmu flexitariánství.

9. Losos na gril

Losos je chutná ryba s velmi křehkým masem, čím dál více se losos stává oblíbenou variantou jak dostat ryby do našeho zdravého jídelníčku. Na dochucení není potřeba nic složitého, například bylinková sůl nebo máslo a citron jsou ideální. Samotná tepelná úprava zabere jen pár minutek, a oběd máte za chvilku na stole. Losos se hodí k salátu, ale i k jiným přílohám.

10. Kuře z jednoho pekáče

Zkoušeli jste někdy uvařit jídlo z jednoho pekáče, skvěle se na to hodí třeba kuřecí stehna a jako příloha například brambory. Do pekáče lze dát brambory, papriku nebo například i cuketu. Na zeleninu poskládáme okořeněná kuřecí stehna a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, takto pečeme minimálně 45 minut a oběd je na světě. Fantazii se meze nekladou, čím víc zeleniny použijete, tím více bude jídlo chutnější a barevnější.

Nevím jak to máte vy, ale já bych některé dny vařila jak divá, a někdy zase přemýšlím odkud si jídlo objednám, abych nemusel v kuchyni strávit ani minutu svého času navíc. Ale vždy zvítězí nějaké rychlé a jednoduché jídlo.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
6
Užitečné
39
Super
15
Nic moc
40
Trapas
17

1 Komentáře

  1. […] nastrouhat na to balkánský sýr? Odměnou se stává perfektní, chutná a zdravá svačinka či oběd, pojmenovaný podle Šopů, za svých časů obyvatelů […]

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *