Jak na ...NávodVaření a recepty

Jak poznat zkažené kuřecí maso

Jen máloco dokáže tak dokonale zkazit chuť k jídlu jako zkažené kuřecí maso. Odporný zápach, slizká textura, vybledlá barva… Někdy maso zkrátka křičí do světa, že je zkažené. Někdy to ale tak zřejmé není. Následující tipy vám prozradí, zda je kuřecí maso stále bezpečné k jídlu!

Jak dlouho vydrží chlazené kuřecí maso?

Kdo by nemiloval kuřecí maso?! Jde z něj vykouzlit celá řada rychlých obědů nebo lehkých večeří. A skvěle se hodí také při dietě.

Kuřecí maso má ale jednu zásadní nevýhodu. Kazí se mnohem rychleji než vepřové či hovězí. Zatímco červené maso vydrží v ledničce i několik dní, kuřecí maso lze takto uchovávat pouze 1 – 2 dny.

Pokud si kupujete chlazené kuřecí maso, nemělo by dlouho ležet v lednici. Nenechte se zmást datem spotřeby. To pouze určuje, dokdy jej mohou prodejci prodávat. Důležitá je doba, po kterou maso v lednici uchováváte vy.

Životnost chlazeného kuřecího masa můžete prodloužit několika způsoby:

  • zamrazením (syrové kuře vydrží v mrazáku přibližně půl roku);
  • tepelným zpracováním (v takovém případě získáte další 3 – 4 dny);
  • marinováním v oleji (pokud marinované maso uzavřete v nepropustné nádobě, mělo by takto vydržet až 2 dny);
  • umístěním do solného roztoku (v 3-5% solném roztoku by mělo kuře vydržet až 2 dny).
Pekáč se syrovými kuřecími stehny
Kuře se oproti jiným druhům masa rychleji kazí. | Zdroj: Unsplash

Jak poznat zkažené kuřecí maso?

Poznat zkažené kuřecí maso může být někdy trochu oříšek. Nejčastěji jej poznáte po čichu. Mnohé napoví i barva či struktura masa.

Zápach kuřecího masa

Syrové kuřecí maso má určité aroma, ale nezapáchá. Pokud si k syrovému kuřeti přičichnete, rozhodně by se vám z něj nemělo udělat nevolno. Někdy se ale může stát, že kuře trochu smrdí, a přesto není zkažené. Většinou se jedná o zápach krve.

Pokud jste na pochybách, zkuste maso důkladně umýt pod tekoucí vodou. Pokud poté přestane zapáchat a nevykazuje jiné známky zkaženosti, je pravděpodobně bezpečné k jídlu.

U tepelně zpracovaného kuřete může být trochu obtížnější zjistit, zda je zkažené. Každopádně i tady si všímejte pachu. Jak smrdí zkažené kuřecí maso? Různě. Může páchnout kysele, jako čpavek, síra či zkažené vejce. Pokud kuře silně zapáchá, je lepší jej vyhodit.

Struktura kuřecího masa

Struktura kuřecího masa by měla být pevná a pružná. Kuře by nemělo být kluzké ani se vám naopak lepit k rukám. Pokud vám kuře připadá mdlé a jeho povrch slizký, měli byste zpozornět. Zkuste jej důkladně propláchnout pod vodou a pečlivě vysušit. Pakliže zůstává kuře i nadále slizké, je velká pravěpodobnost, že je zkažené.

Totéž platí i u tepelně zpracovaného kuřecího masa. Pakliže zaznamenáte jakoukoliv změnu na jeho textuře, rozhodně takové maso nekonzumujte.

Barva kuřecího masa

Syrové kuře může mít různé odstíny, a přeto být stále bezpečné k jídlu. Odchylky v barvě způsobuje například stáří zvířete nebo jeho plemeno. Někdy může být maso bledé, protože bylo kuře před porážkou vystresované. Takovému masu je lepší se vyhnout, ať už z etických nebo čistě pragmatických důvodů. Maso z vystresovaného zvířete totiž zdaleka nechutná tak dobře.

I přes veškeré možné odchylky, by měla být barva kuřete růžová. Pokud je barva nevýrazná, s šedivým či žlutým nádechem, znamená to, že se kuře začíná kazit. Všímejte si též barvy tuku. Ten by měl být správně bílý. Žlutý tuk může značit, že je kuře zkažené.

Pečené kuře na tácu.
U kuřecího masa je třeba hlídat barvu, textturu a vůni. | Zdroj: Unsplash.

Kdy už nejíst kuřecí maso?

Pokud jste u kuřecího masa zpozorovali některé z příznaků výše nebo pokud jej skladujete déle než doporučenou dobu, je lepší se jeho konzumace vyvarovat. Přijdete tím sice o večeři, ale zato se vyhnete perným chvílím na toaletě. Zdraví má člověk přeci jen jedno.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Vendy Koçoğlu
Čerstvá absolventka mediálních a teritoriálních studií, expatka a novopečená máma. Zajímá se o dopady používání nových médií na psychiku člověka, digitální minimalismus a duševní zdraví. Ve volném čase ráda čte, vytváří nebo zkrátka jen tak je.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *