Vaření a recepty

7 tipů i receptů na zdravé pečivo

Pečivo patří mezi stálice českého jídelníčku – od snídaní až po večerní svačiny. Možná jste ale už slyšeli, že „pečivo není zdravé“, zvlášť to klasické bílé z obchodu. Není to tak černobílé. Stačí vědět, jak vybírat nebo si upéct vlastní, a pečivo může být nejen chutné, ale i prospěšné pro vaše tělo. Podívejte se na 7 tipů na zdravé pečivo a pár jednoduchých receptů, které zvládne každý doma – i když se do pečení pouštíte poprvé.

Jaké pečivo je zdravé?

Základem je jeho složení. Když sáhnete po pečivu z celozrnné mouky nebo směsi více druhů mouky, zvolíte zdravější cestu. Celozrnné mouky totiž obsahují více vlákniny, takže zasytí na delší dobu a prospívají trávení.

Skvělé je také pečivo obohacené o semínka, ořechy nebo vločky – dodají vám bílkoviny i zdravé tuky, které tělu svědčí. Naopak se vyplatí dát si pozor na pečivo s přidaným cukrem, zbytečnými konzervanty nebo příliš velkým množstvím soli.

A nezapomeňte – i u toho nejlepšího pečiva hraje roli množství. Jeden krajíc bílého chleba je pořád lepší než půl bochníku žitného. Všechno je o rovnováze.

7 tipů na zdravé pečivo, které stojí za vyzkoušení

Máte chuť na čerstvý chléb nebo housky, ale nechcete sáhnout po klasice z obchodu? Inspirujte se 7 tipy, díky kterým si dopřejete pečivo chutné, výživné a přitom jednoduché na přípravu.

  • Celozrnné žitné pečivo: Obsahuje více vlákniny, déle zasytí a chutná skvěle i jen s máslem.
  • Pečivo bez mouky: Z ovesných vloček a semínek. Skvělá volba, když chcete něco lehčího.
  • Bezlepkové pečivo: Z pohankové, rýžové nebo kukuřičné mouky. Už dávno není jen pro celiaky.
  • Semínkové pečivo: Plné lněného, slunečnicového nebo chia semínka. Křupe, voní a je plné zdravých tuků.
  • Domácí špaldové pečivo: Má jemnou chuť, je dobře stravitelné a krásně voní.
  • Proteinové pečivo: Skvělé pro sportovce, nebo když chcete dodat svalům extra energii.
  • Sladší varianta: Třeba banánový chléb, mrkvové nebo jablečné bulky jsou ideální ke snídani.

Nyní se přesuňte ke konkrétním receptům.

Semínkový chléb na sendviče

Budete potřebovat:

  • 1 ½ šálku mléka (klidně rostlinného, třeba mandlového),
  • ¾ šálku ovesných vloček (klasických, ne instantních),
  • 1 lžíci medu,
  • 2 ¼ lžičky sušeného droždí,
  • 3 lžíce rozpuštěného másla,
  • 2 šálky hladké chlebové mouky,
  • ⅔ šálku celozrnné pšeničné mouky (+ trochu navíc na podsypání),
  • 2 lžíce mletého lněného semínka,
  • 1 lžičku soli,
  • hrst slunečnicových, sezamových semínek a máku (část do těsta, část na posyp),
  • 1 vejce na potření.

Postup:

  1. Prvně smíchejte základ. Zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné (ne horké!). Přidejte vločky, droždí a med, promíchejte a nechte 5 minut odstát.
  2. Přidejte mouku a semínka. Vmíchejte máslo, obě mouky, lněné semínko a sůl. Pak přidejte semínka a spojte v těsto.
  3. Hněťte. Na pomoučené ploše 10 minut ručně, nebo použijte robot s hnětacím hákem. Těsto má být pružné.
  4. Těsto potřete olejem, zakryjte a nechte 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Vytvarujte bochník. Lehce prohněťte, vytvarujte váleček a dejte do formy vymazané olejem. Nechte znovu kynout asi hodinu, dokud nenaroste nad okraj.
  6. Troubu předehřejte na 175 °C. Potřete chléb rozšlehaným vejcem, posypte semínky a pečte 35–40 minut, dokud nebude zlatavý a při poklepání nezazvoní „dutě“.
  7. Po upečení vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout (minimálně 2 hodiny), jinak bude uvnitř mazlavý.

Chléb vydrží pár dní čerstvý, zabalený v utěrce nebo krabičce. Pokud je horko nebo vlhko, dejte ho raději do lednice.

Chléb z řeckého jogurtu

Budete potřebovat: 

  • 3 šálky hladké mouky,
  • 1 lžíce prášku do pečiva,
  • ¼ lžičky soli,
  • ½ šálku mléka (může být kravské i rostlinné),
  • 1 šálek řeckého jogurtu (doporučujeme 2 % tuku, ale poslouží i jiný).

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte formu na chléb (23 × 13 cm) pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, poté směs prosejte do jiné misky – díky tomu bude chléb nadýchanější.
  3. Přidejte mléko a jogurt a jemně promíchejte stěrkou, jen dokud se vše nespojí. Těsto bude husté a trochu lepivé, ale to je v pořádku.
  4. Přeneste těsto do formy a povrch uhlaďte stěrkou.
  5. Pečte asi 60 minut. Když zapíchnete špejli do středu a vyjde ven čistá (nebo jen s pár drobečky), máte hotovo. Pokud by chléb při pečení příliš rychle hnědl, přikryjte ho volně alobalem.
  6. Po upečení nechte chléb 5 minut odpočívat ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout (cca 1 hodinu).

Pokud máte rádi semínka, můžete je vmíchat rovnou do těsta nebo chléb posypat před pečením.

Vysokoproteinový vaječný bagel

Na 4 bagely budete potřebovat:

  • 1 ¾ šálku hladké mouky (můžete použít i celozrnnou nebo bezlepkovou směs),
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • ¾ lžičky soli,
  • ¾ šálku nízkotučného řeckého jogurtu,
  • 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť (žloutky do těsta, bílky na potření),
  • volitelně: posypky – třeba sezam, mák, sušený česnek nebo cibule.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech pečicím papírem. Pokud používáte obyčejný papír, lehce ho potřete olejem, aby se bagely nepřilepily.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. Přidejte jogurt a žloutky, promíchejte vidličkou – vznikne drobivá směs.
  4. Přendejte těsto na pomoučenou plochu a párkrát prohněťte (stačí 15–20 otočení), dokud nebude hladké a jen lehce lepivé.
  5. Rozdělte těsto na 4 kousky. Z každého vyválejte „hada“ a spojte do kroužku, nebo udělejte kuličku a prstem uprostřed vytvořte dírku.
  6. Potřete bagely bílkem a posypte oblíbeným kořením či semínky.
  7. Pečte na horní mřížce trouby asi 25 minut, dokud nezezlátnou. Před rozkrojením je nechte aspoň 15 minut chladnout.

Bagely můžete připravit také v horkovzdušné fritéze. Pečte je při 140 °C zhruba 15–16 minut. Není potřeba otáčet, jen nechte po upečení opět vychladnout, aby se bagely dobře krájely.

Bezlepkový sendvičový chléb

Budete potřebovat: 

  • 1 lžíci sušeného droždí,
  • 2 lžíce cukru,
  • 1 šálek teplého odstředěného mléka (na dotek vlažné),
  • 2 vejce,
  • 3 lžíce řepkového oleje,
  • 1 lžička jablečného octa,
  • 2 ½ šálku bezlepkové univerzální mouky,
  • 2 ½ lžičky xanthanové gumy,
  • 1 lžička neochucené želatiny,
  • 1 ½ lžičky soli.

Postup:

  1. Připravte si formu na chléb, vymažte ji olejem a lehce poprašte bezlepkovou moukou.
  2. V malé misce smíchejte teplé mléko, droždí a cukr. Nechte pár minut odstát, dokud nezačne pěnit.
  3. Do mísy mixéru vložte vejce, olej, ocet a připravenou směs s droždím.
  4. Postupně přisypávejte mouku, xanthanovou gumu, želatinu a sůl. Nejprve míchejte 1 minutu na nízké rychlosti, pak 2 minuty na střední. Těsto bude řidší než klasické kynuté těsto – to je v pořádku.
  5. Přendejte těsto do formy a uhlaďte mokrou stěrkou.
  6. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 25 minut, dokud těsto nedosáhne okraje formy.
  7. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
  8. Pečte 20 minut, pak volně zakryjte alobalem, aby chléb příliš nezhnědl. Dopékejte ještě 10–15 minut, dokud nebude krásně zlatavý.
  9. Nechte ho chvilku odpočívat, poté vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Zdravý banánový chléb

Budete potřebovat:

  • 1 ½ šálku hladké mouky,
  • ½ šálku celozrnné mouky,
  • ¾ lžičky jedlé sody,
  • ½ lžičky mořské soli,
  • 1 šálek třtinového nebo kokosového cukru,
  • ¼ šálku změklého másla (nebo rozpuštěného kokosového oleje),
  • 2 vejce,
  • 3 zralé banány (rozmačkané, cca 1 ¼ šálku),
  • ⅓ šálku bílého řeckého jogurtu (neochuceného),
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • ½ lžičky skořice.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na chléb vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte a vysypte moukou.
  2. V jedné míse smíchejte mouky, jedlou sodu, sůl a skořici.
  3. V jiné míse vyšlehejte cukr s máslem (nebo kokosovým olejem), asi 1 minutu, aby vznikla hladká směs.
  4. Přidejte vejce – jedno po druhém – a po každém krátce prošlehejte.
  5. Vmíchejte rozmačkané banány, jogurt a vanilku.
  6. Postupně přidejte suchou směs a na nízké rychlosti prošlehejte jen tolik, aby se vše spojilo.
  7. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 60 minut. Chléb je hotový, když zapíchnutá špejle vyjde ven čistá.
  8. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Banánový chléb je skvělý jen tak, ale můžete ho obohatit i o nasekané ořechy, hořkou čokoládu nebo hrst sušeného ovoce.

Zdravý mrkvový chléb

Budete potřebovat:

  • ¾ šálku celozrnné mouky,
  • ¾ šálku hladké mouky,
  • 1 ½ lžičky skořice,
  • ½ lžičky muškátového oříšku,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1 vejce,
  • 3 lžíce řepkového oleje,
  • ¾ šálku bílého řeckého jogurtu (0 % tuku, případně klasického),
  • ½ šálku hnědého cukru,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 1 šálek nastrouhané mrkve (cca 3 střední mrkve),
  • ½ šálku jemně nasekaného ananasu (volitelné, ale krásně zvláční chléb – nezapomeňte ho dobře vymačkat od tekutiny).

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a formu na chléb lehce vystříkejte olejem nebo vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte suché ingredience – mouku, skořici, muškát, prášek do pečiva a sodu.
  3. V jiné míse vyšlehejte vejce, aby bylo hezky nadýchané. Poté přidejte olej, jogurt, cukr a vanilku a promíchejte.
  4. Vmíchejte nastrouhanou mrkev a nakonec suchou směs. Pokud chcete, přidejte i ananas.
  5. Nalijte těsto do formy a pečte asi 50 minut – chléb je hotový, když zapíchnutá špejle vyjde ven čistá. Pokud používáte ananas, může se doba pečení prodloužit o 8–10 minut.
  6. Nechte chléb 5 minut chladnout ve formě, poté ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Chléb chutná skvěle samotný, ale zkuste ho třeba i s tenkou vrstvou arašídového másla – posune ho to ještě o level výše!

💡Tip: Inspirujte se zdravými recepty s datlovým sirupem, na lívance nebo dorty.

Zdravé pečivo může být chutné, jednoduché na přípravu a zároveň skvělou alternativou k běžným bílým rohlíkům. Vyzkoušejte některý z receptů, nebo si vytvořte vlastní kombinace mouky, semínek a bylinek. Upečené domácí pečivo provoní celý byt a zaručeně vás potěší.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *