Chcete vědět, jaký život mají kloboukovité plody lesa s tření? Kdy je ta pravá chvíle vyrazit s košíkem na sběr? Houby jsou plné vitamínů, proto by je měli jíst i ti, kterým nechutnají. Přijďte spolu s námi na kloub délce a rychlosti růstu hub! A rovnou si vyndejte hříbky z mrazáku, protože na závěr nás čeká super rychlý recept.
Každá houba roste jinak
Doba růstu hub se pohybuje v rozmezí 7–12 dní. Když se kouří z lesů během vydatného deště, je to dobré znamení, že brzy budete moci vyrazit na sběr. Ale počkejte tak 5 dní, pokud nechcete zažít hořké zklamání.
Jak dlouho roste hřib?
Hříbek potřebuje ke svému rozkvětu deset dní. Je to rychle rostoucí houba, proto kde včera nic nebylo, zítra může být tento krasavec.
Otrava jedlými houbami
Pokud najdete krásku v klobouku, když už mrzne, vyhněte se jí obloukem. Mráz způsobil, že je plná toxinů, což není žádná lahůdka pro váš organismus.
Ale otrávit se jedlou houbou můžete i jinak. Třeba taková bedla může být v určitých případech nebezpečná. A to ani nemusí být zmrzlá. Existuje totiž druh, který je jedovatý. Jmenuje se bedla zahradní. Poznáte ji podle toho, že roste na zahradě 🙂 či na louce. Je zbytečné zacházet do vzhledových detailů, protože nejjednodušší identifikací je uvědomit si, kde jste ji našli. Pokud v lese, můžete si být jistí, že je jedlá. Pakliže jste ovšem bedlu nalezli na louce, zde byste měli být opatrní. Sbírejte bedly jen v lese. Jinak můžete být nemile překvapení, když se vám udělá špatně. Pokud byste jedovaté bedly snědli příliš mnoho, může dojít nejen k nevolnostem, ale i k srdeční arytmii.
???? Tip: Poznáte jedovaté houby? Náš článek vám je představí.
Kuskus s houbami a parmezánem
Kuskus je díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, fosforu, železa a vitamínů B a E velice zdravá potravina. Aby také ne, když ještě k tomu obsahuje jen zanedbatelné množství tuku. V kombinaci s houbami, parmezánem, cibulí a česnekem je to prostě super jídlo.
Ingredience:
- houby,
- kuskus,
- cibule,
- 1 lžička sójové/houbové omáčky/2 hrnky vývaru,
- mletý kmín,
- česnek,
- olej,
- sůl,
- parmezán.
Postup:
Na plátcích česneku a na cibuli restujeme houby. Přidáme sůl a kmín. Trochu podlijeme a přidáme propasírovaný česnek. Potom přidáme kuskus a zalijeme jej vývarem. Vaříme do změknutí. Podáváme se strouhaným parmezánem.
Co obsahují houby?
Složení hub se vyznačuje velkým obsahem vitamínů (A, B, D) a minerálů. O vitamínu D je jednoznačně známo, že většina populace ho má v těle nedostatek. Proto i v nynějších zimních měsících při omezeném slunečním svitu dbejte na jeho příjem, a to zejména konzumací mléčných výrobků, mořských výrobků, vajec, oleje, margarínu či tuku na pečení. Na předpis si můžete koupit přímo v lékárně přípravek Vigantol.
Další články:
Jaké jsou nejčastější a nejznámější jedlé houby?
Víte, jaké houby rostou na podzim a které sbírat?
Jak na přípravu sušených hub a kterých?