InternetKulturaNezařazené

Jaký je význam jednotlivých smajlíků (emoji)?

Smajlíky, neboli emoji, malé obrázky, které doprovází text a pomáhají nám tak lépe pochopit emoce pisatele.

Někteří z nás si na ně zvykli už natolik, že jim text bez nich připadá nepřátelský. Naopak jsou i tací, kteří smajlíkům doposud nepřišli na chuť. Mimo jiné třeba i proto, že nerozumí, co který z nich označuje.

Jestli je to i váš případ, jste tu na správné adrese. V tomto článku se dozvíte, jaký je význam smajlíků.

Neodcházejte ale, ani pokud jste jejich velkým milovníkem. Potíž totiž často bývá v tom, že pravý význam smajlíků se může diametrálně lišit od toho, který jim většina lidí přisuzuje nebo který jim přisuzujete právě vy.

Ověřte si proto, zda používáte všechny smajlíky správně. Možná se budete divit…

význam smajlíků
Tím že budete znát pravý význam smajlíků, předejdete podobným trapasům

Encyklopedie smajlíků

V roce 2021existovalo 3 633 různých smajlíků. My je tu všechny rozebrat nemůžeme. Naštěstí si ale tu práci za nás dali na Emojipedii, největší internetové encyklopedii smajlíků. U každého smajlíku uvádí název, význam a podobu, jakou má na různých zařízeních. Emojipedie má ale bohužel jen anglickou verzi.

Velká většina smajlíků vysvětlení nepotřebuje, jsou tu ale i takové, u kterých marně dumáme, co jimi chtěl umělec říct. Právě na tyto problematičtější smajlíky se teď zaměříme.

Jaký je význam smajlíků?

????

Také používáte tento smajlík, když se za něco trošku stydíte nebo popisujete nějaký svůj trapas? Ve skutečnosti tento smajlík označuje úlevu.

Báli jste se, že ráno nestihnete bus, ale na poslední chvíli jste ho doběhli? To je přesně ta situace, ve které ho použijete.

Jestli ho ale používáte „špatně“, nedělejte si těžkou hlavu, pravý význam tohoto smajlíků zná málokdo.

????

Jestli vám vždycky vrtalo hlavou, co znamenal tento obrácený úsměv, je to ironie nebo hravost.

Můžete ho použít, když někoho chcete trošku popíchnout a bojíte se, aby to nezval moc vážně.

????????????

Tyto tři smajlíky jsou si velmi podobné a mají i skoro stejný význam. Všechny značí hravost až bláznivost. Liší se pouze jejich míra. ???? označuje lehce bláznivou náladu, zatímco ???? už pořádně šílenou.

Budou se vám hodit například při spřádání plánů, jak si z někoho vystřelit.

????

Tady opět dochází k omylům. Ačkoliv vyplazený jazyk a přimhouřené oči evokují spíše znechucení, podle Emojipedie má tento smajlík symbolizovat nadšení.

????‍????️

Smajlík obklopený mlhou může znamenat víc věcí: zmatenost, zapomnětlivost, myšlenkovou nepřítomnost – zkrátka hlavu v oblacích – ale také záhadnost nebo prostě jen skutečný kouř.

????

Tento smajlík vyjadřuje pocity trapnosti, obav a nervozity.

Pozor, nepleťte si ho s ????, ten značí, že jste na něco hrdí nebo že máte radost.

????

Zamotat hlavu mnohdy dokáže i tento smajlík. Jeden by řekl, že znamená smutek. Jeho autoři s ním ale zamýšleli něco jiného – symbolizuje ospalost.

Smajlík, který má označovat smutek vypadá jinak, takto: ????

????

Jestli na vás tenhle smajlík působí zdevastovaně, jste na správné adrese. Reprezentuje jednak totiž opilost, jednak také absolutní vyčerpanost. Znáte to, asi takovou, jako když se vrátíte po náročném dni z práce.

????

Podoba tohoto smajlíku se liší zařízení od zařízení. Někde má místo očí spirálky, jinde křížky a někde navíc fialové čelo. Všude ale znamená to samé: šok, vyvedení z míry, obrazně až i smrt.

Použijete ho, když uslyšíte opravdu strašnou novinu, které ani nebudete chtít věřit.

????‍????

Tenhle smajlík vypadá opravdu abstraktně. Jeho význam je však jednoduchý – značí opilost, hypnózu, v podstatě jakýkoliv stav pod vlivem nebo dezorientaci.

????

Lámete si hlavu co s kovbojským smajlíkem? Nehledejte v tom žádnou vědu. Dobrodružství, sebevědomí, družnost a lehká troufalost jsou přesně ty prvky kovbojské povahy, které symbolizuje.

????

Tento emotikon se tváří, jako kdyby snědl něco kyselého. Jeho použitím dáte najevo, že je toho na vás prostě už moc (co se negativních emocí týče).

????

Do série smajlíků vyjadřujících negativní emoce patří i tento značící frustraci.

????

Usmívající se ďáblík znamená, že má pisatel/ka něco za lubem. V určitých případech to něco může mít i sexuální podtext.

Pokud se ho chystáte použít v lechtivé konverzaci s partnerem, dejte pozor, abyste se nepřeklepli a nenapsali místo něj ???? – ten znamená pouze vztek.

????

V dnešní době se z klauna stal výmluvný urážlivý symbol. Tímto jediným smajlíkem sdělíte protistraně, že její argumenty jsou směšné nebo hloupé, aniž byste museli něco zdlouhavě vysvětlovat.

co znamenají smajlíky
Použít v konverzaci emoji klauna je, jako byste říkali: „Ty jsi ale šašek!“

????

Další z prapodivných smajlíků. Tahle krkolomná póza s rukama nad hlavou znamená obyčejné OK. Uhodli byste to?

????????

Vypadají velice podobně, jejich významy jsou ale naprosto odlišné. Zatímco pomocí ???? dáte najevo, že danou věc myslíte sarkasticky, ???? znamená, že nemáte tušení. Pozor na to.

????

Na závěr tu máme známou roztomilou opičku se zakrytýma očima. Používali jste ji ve chvíli, kdy jste se za něco styděli? Špatně!

K tomuto smajlíku se váže legenda o třech moudrých opicích. K opičce jménem Mizaru ???? patří ještě její dvě sestřičky Kikazaru ???? a Iwazaru ????.

Používáme je ve chvíli, kdy chceme naznačit, že se do něčeho nehodláme plést, což může být v určitých případech k dobru věci, jindy vám to však uškodí na oblíbenosti…

Tak co? Překvapil vás skutečný význam smajlíků? Zjistili jste, že některé používáte úplně jinak, než byste měli? Začnete je používat „správně“, nebo zůstanete raději při starém? Dejte nám vědět do komentářů. ????

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
28
Užitečné
124
Super
105
Nic moc
67
Trapas
25
Anna Kuklíková
Ačkoliv jsem kreativní osoba, na svou vysněnou módní návrhářku jsem to zatím nedotáhla. Dnes mě najdete na půdě Masarykovy univerzity, kde studuji ukrajinštinu a mezinárodní vztahy. Baví mě historie, psychologie, cestování, asi milion ručních prací a samozřejmě psaní. O své milované Ukrajině jednou napíšu cestopis.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více:Internet