Jak na ...Návod

10 tipů na nejlépe placené brigády

Studujete a chcete si přivydělat? Získat cenné zkušenosti nejen do životopisu? Potom je nejvyšší čas si najít brigádu. Díky ní efektivně využijete svůj volný čas po škole nebo o prázdninách, navíc si uvědomíte, jakou mají hodnotu vydělané peníze. Ale než se pustíte do hledání, víte jak se pozná nejlépe placená brigáda?

Dobře placenou brigádu můžeme považovat od 110 Kč/hod. + odměny. Výhodou je také flexibilní pracovní doba.

Důležité je také vědět, jaký typ smlouvy budete podepisovat. Jsou dvě varianty, a to práce na:

  • DPČ (Dohoda o pracovní činnosti)
  • DPP (Dohoda o provedení práce)

Z těchto dvou druhů smluv je výhodnější DPP a to z toho důvodu, že pokud nepřesáhnete hrubou mzdu 10 000 Kč měsíčně, neplatíte sociální a zdravotní pojištění. U DPČ naopak můžete odpracovat až 20 hodin týdně.

Tip! Nezapomeňte na správně napsaný životopis!

Důležité informace už známe a nyní si pojďme představit nejlépe placené brigády, ať už dlouhodobé nebo krátkodobé (jednorázové). Zmíněné brigády najdete na portálech Fajn-brigády.cz, Jobs.cz, Práce.cz nebo na Facebooku.

1. Prodejní asistent/ka

Tato brigáda vás naučí komunikaci, jak jednat s lidmi a aktivnímu oslovování. Cenné zkušenosti a dobré ohodnocení získáte, pokud budete pracovat ve velkých obchodech. Může se jednat o hypermarkety, supermarkety, prodejny s elektronikou či oblečením. Zde máte záruku mzdy nad 110 Kč/hod. a popřípadě dalších odměn. Pozitivem jsou zaměstnanecké karty, které můžete využít při svém vlastním nákupu.

Práce prodejního asistenta nabízí flexibilitu, většinou si volíte směny dle vašich časových možností.

Hodinová sazba: 110 – 170 Kč

2. Hosteska/promotér

Práce hostesek a promotérů nabízí i jednorázový, dobře ohodnocený přivýdělek. Můžete pár dní v obchodech promovat určitou značku nebo se stát ambasadorem značky, a dlouhodobě s ní spolupracovat. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, vždy bude práce flexibilní a nevšední.

Výhodou této brigády je, že se podíváte na nejrůznější společenské a kulturní akce (hudební festivaly) zdarma a ještě si vyděláte. Důležité je, aby jste uměli komunikovat s lidmi a měli reprezentativní vystupování.

Nabídky této brigády můžete najít na Facebooku, portálech nabízejících brigády nebo přímo u hostesingových agentur.

Hodinová sazba: 140 – 250 Kč

3. Stevard/ka ve vlaku

Vaším úkolem bude poskytovat co nejlepší servis cestujícím. Ten se většinou týká nabízení občerstvení, novin a časopisů.

Práce stevarda vyžaduje příjemné vystupování, jednání a především komunikaci. Také dobrou kondici, protože budete neustále v pohybu a vozit větší vozík s jídlem. Pozitivem této brigády je cestování, některé vlakové společnosti nabízejí i cesty do zahraničí.

Hodinová sazba: 115 – 130 Kč

4. Animátor/ka volného času

Patří mezi nejlépe placené brigády. Animátorskou práci můžete vykonávat v tuzemsku i v zahraničí. Vaším úkolem bude vytváření a vedení volnočasových aktivit pro hotelové hosty.

Animátorem se můžete stát až po castingu a následném školení. Musíte mít výborné komunikační schopnosti, fyzickou kondici a schopnost bavit hosty. Benefitem pro vás je ubytování a stravování zdarma.

Pokud se chcete stát animátorem v zahraničí, je dobré vyjet přes ověřenou agenturu.

Hodinová sazba: 110 – 150 Kč

5. Vedoucí na dětském táboře

Vedoucím na dětském táboře se můžete stát, pokud máte trestní bezúhonnost, zdravotní způsobilost a věk 18+. Některé táborové organizace také vyžadují kurz oddílového vedoucího.

Vaším primárním úkolem bude zajistit zábavu a bezpečí pro všechny táborníky. Organizovat chod celého tábora, vést instruktory a oddílové vedoucí. Může se to zdát jako náročnější brigáda, ale věřte, že si užijete spoustu zábavy.

Hodinová sazba: 150 Kč

6. Podnikání

Máte spoustu nápadů, jak něco vylepšit či vytvořit? Nebo chcete své znalosti ze školy využít v praxi a být sám svým pánem? Podnikání bude právě pro vás!

Podnikání při studiu nabízí řadu výhod. Činnost máte vedenou jako vedlejší, tím pádem první rok neplatíte žádné poplatky. Pracovní dobu a mzdu si určujete vy sami.

Hodinová sazba: dle vás

7. Doučování

Máte ve škole oblíbený předmět, ve kterém jste dobří? Baví vás a chcete své znalosti předávat někomu dalšímu? Pak je doučování to pravé pro vás!

V dnešní době, kdy se vše přesouvá do on-linu, můžete doučovat i z pohodlí domova. Na portálu Doučuji.eu zadejte svoji nabídku či odpovězte na poptávku.

Doučovat můžete na smlouvu nebo na živnost, pokud je vám více jak 18 let.

Tip: Například ve Škole Populo můžete doučovat prezenčně i online všechny předměty vyučované na základních a středních školách, včetně cizích jazyků. 

Hodinová sazba: 200 – 400 Kč

8. Kurýr

Pro práci kurýra potřebujete řidičský průkaz. Můžete být také kurýrem na kole, ale to vyžaduje výbornou fyzickou kondici.

Tato brigáda nabízí flexibilní pracovní dobu, odměny a dostatečnou finanční odměnu. Vše má ale svá pro a proti. Spousta roznáškových firem má nastavený systém pokut, které vám z platu mohou srážet. Proto si dejte pozor, kde parkujete nebo zda jedete podle pravidel. Také musíte objednávky doručovat včas, což můžete být někdy stresující.

Hodinová sazba: 200 – 300 Kč

9. Stážista

Stáže jsou často známé jako neplacené brigády, ale když budete více hledat, objevíte stáže velmi dobře ohodnocené. Existuje možnost, že vaše škola spolupracuje s firmami ve vašem oboru. Rozhodně této příležitosti využijte! Cenné zkušenosti a kontakty budou k nezaplacení.

Aby jste získali pozici stážisty, rozhodně to bude vyžadovat znalosti a touhu učit se novým věcem. Výhodou stáže je, že se dostanete k věcem, na které byste si se svými současnými zkušenostmi nejspíše nesáhli. Podívejte se na nabídku online stáže copywritingu.

Hodinová sazba: 115 – 140 Kč

Tip! Neutraťte všechny své vydělané peníze a myslete na svou budoucnost!

Nejlépe placené brigády - stážista
Stážisté. Zdroj: Pixabay.com

10. Lektor kroužku

Pokud máte oblíbenou volnočasovou aktivitu, lze si díky ní přivydělávat jako lektor. Můžete vést sportovní, vzdělávací nebo hudební kroužky. Pro vykonávání této brigády je potřeba školení nebo kurz, zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost a schopnost práce s dětmi.

Bude na vás organizace, náplň kroužku, ale také zodpovědnost za vše, co se stane.

Hodinová sazba: 110 – 120 Kč

Veškeré zkušenosti z brigád vám rozhodně ulehčí začátek profesní kariéry. Ať už to budou získané zkušenosti, vědomosti, kontakty. Tak využijte svůj volný čas efektivně.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
1
Užitečné
22
Super
2
Nic moc
9
Trapas
9
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *