Dýně, oblíbená superpotravina, kterou znaly již naše babičky. Na několik let jsme na ni zapomněli, nicméně v posledních letech se opět pravidelně zařazuje do našich jídelníčků. Díky svátku Halloween si děti tuto superpotravinu zamilovaly. S radostí dlabou jak dýňovou polévku, tak strašidelné dýně, kterými později ozdobí své domovy.
Zdravotní benefity dýně
Celosvětově nejoblíbenější dýní je dýně hokaido. Hokaido bychom mohli označit za opravdový životabudič a vitamínovou bombou. Je bohatá na vitamíny A, B, B2, D, E, K a minerály jako zinek, draslík, sodík, železo nebo hořčík. Obsahuje vysoce kvalitní mastné kyseliny, antioxidanty, bílkoviny a kyselinu listovou.
Celkový obsah všech prospěšných látek kladně působí na lidský organismus. Příznivě posiluje imunitní a trávicí systém, cévy, detoxikuje organismus, podporuje správnou funkci slinivky, ledvin a močového ústrojí. Díky obsahu antioxidantů chrání buňky před škodlivým působením volných radikálů.
Hokaido je vhodná pro diabetiky. Obsahuje 94 % vody a má relativně málo kalorií, což dělá z této dýně vhodnou potravinou při redukčních dietách.
Lahodné recepty z dýně Hokaido
Receptů z hokaido existuje nespočet. Ještě než začneme s recepty, zeptám se. Při přípravě dýňových pokrmů, loupete dýni? Pokud ano, zbytečná dřina. Kůra z hokaido je totiž plná vitamínů a minerálů. Nejen že o tyto výhody přijdete, ale také se ochudíte a úžasnou chuť, která právě tato kůra pokrmům dodá.
A jaký pokrm z dýně nejčastěji vaříte? Tipnu si, že to bude dýňová polévka. Zajímavé je, že snad každá rodina má svůj recept. Nikdy jsem nikde neochutnala stejnou dýňovou polévku. Já se dnes s vámi podělím o recept na tu naší. Třeba vám bude chutnat, tak jako nám.
1. Dýňové pyré
Základ pro téměř každý dýňový recept.
Postup:
- Dýni důkladně očistíme kartáčkem od nečistot. Rozkrojíme a vydlabeme semínka a vnitřní vlákna. Nakrájíme na menší kousky.
- Na plech s pečícím papírem vyskládáme kousky dýně, které pokapeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme na 200°C asi 30 minut, dokud není dýně měkká.
- Upečenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je pyré moc husté, můžeme přidat trochu vody. Pro naprosto jemnou konzistenci můžete propasírovat jemným sítkem.
- Zbylo vám pyré, které dnes v receptu nepoužijete? Nevadí, můžete jej zamrazit.
2. Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Hřejivá krémová polévka.
Ingredince:
- 1 ks dýně hokaido
- 4 ks mrkve
- 400 ml kokosového mléka
- 0,5 l zeleninového vývaru nebo vody
- Zázvor
- Chili
- Ghí
- Olivový olej
- Sůl
- Zakysaná smetana
Postup:
- Dýni důkladně očistíme kartáčkem od nečistot. Rozkrojíme a vydlabeme semínka a vnitřní vlákna. Nakrájíme, i s kůrou, na menší kousky.
- Na plech s pečícím papírem vyskládáme kousky dýně, které pokapeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme na 200°C asi 30 minut, dokud není dýně měkká.
- Mezitím si nakrájíme mrkev na větší kousky. V hrnci rozehřejme ghí a zarestujeme nakrájenou mrkev dokud nezměkne. Přidáme nadrobno nakrájený zázvor, chili a chvilku restujeme.
- K změklé mrkvi, zázvoru a chili přidáme upečenou dýni. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a povaříme.
- Uvařenou směs rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Pro jemnou chuť, můžete směs propasírovat jemným sítkem. Přidáme kokosové mléko a chvíli povaříme.
- Pokud se vám bude zdát polévka hustá, rozřeďte ji vodou do struktury, kterou máte rádi.
- Uvařenou polévku podáváme ozdobenou zakysanou smetanou a posypkem chili.
3. Křupavé hranolky z dýně a parmazánem
Zdravá rychlá chuťovka pro návštěvy nebo jen tak k televizi.
Ingredience:
- Dýně hokaido
- Olivový olej
- Sůl
- Parmazán
- Koření dle chuti
Postup:
- Jako první věc si předehřejeme troubu na 200°C. Mezitím dýni oloupeme, zbavíme semen a dužiny.
- Očištěnou dýni nakrájíme na podlouhlé hranolky o šířce 1 cm.
- Plech vyložíme pečícím papírem na který rozložíme připravené hranolky. Hranolky pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme směs koření podle vaší chuti. Doporučujeme například kari nebo chili. Nebo klidně obojí.
- Hranolky s olejem, solí a kořením důkladně promícháme, tak aby byly hezky obalené. Poté rovnoměrně rozložíme na pečící papír v jedné vrstvě a pečeme přibližně 20 minut. Během pečení můžeme hranolky několikrát obrátit, aby byly ze všech stran opečené.
- Ke konci pečení zvyšte teplotu na 220°C a pečte dokud hranolky nebudou hezky opečené a křupavé.
- Pěkně upečené hranolky vyndejte z trouby a zasypte je parmazánem. Servírujte horké.
4. Dýňový džem se skořicí
Snídaňová pochoutka nebo dip k dobrému sýru a sklenici vína.
Ingredience:
- 1 ks dýně hokaido
- 1 kg cukru krupice
- 1 citron
- 1 litr vody
- 5 kávových lžiček mleté skořice
- 1 balení celé skořice
Postup:
- Dýni důkladně očistíme kartáčkem od nečistot. Rozkrojíme a vydlabeme semínka a vnitřní vlákna. Nakrájíme na menší kousky .
- Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Přidáme kousky nakrájené dýně a celou skořici. Vaříme 30 minut na mírném ohni do změknutí.
- Jakmile je dýně měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přidáme cukr, šťávu z celého citronu a mletou skořici.
- Takto připravenou směs zahřejme a za stálého míchání vaříme na mírném ohni dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne.
- Ještě horký džem přelijeme do skleněných dobře uzavíratelných dóz.
5. Dýňové latté
Kafe jako z kavárny.
Ingredience na 1 hrnek kávy:
- 30 ml espressa nebo silné kávy
- 250 ml mléka
- 40 g dýňového pyré
- špetka mleté skořice
- špetka mletého zázvoru
- špetka mletého kardamonu
- špetka muškátového oříšku
Postup:
- Do připravené skleničky nebo hrnku dáme dýňové pyré. Pokud je hrubé, raději jej ještě přecedíme přes jemné sítko.
- Přidáme skořici, zázvor, kardamon a muškátový oříšek. Vše zalijeme uvařenou kávou a rozmíchmícháme.
- Mléko napěníme do hustoty a jemnosti, jak při přípravě latté. Takto skvěle připravené mléko nalijeme do skleničky i s hustou mléčnou pěnou.
- Před servírováním ozdobíme skořicí nebo dýňovým kořením.