Jak na ...Vaření a receptyZdraví

Zdravotní benefity a recepty z dýně

Dýně, oblíbená superpotravina, kterou znaly již naše babičky. Na několik let jsme na ni zapomněli, nicméně v posledních letech se opět pravidelně zařazuje do našich jídelníčků. Díky svátku Halloween si děti tuto superpotravinu zamilovaly. S radostí dlabou jak dýňovou polévku, tak strašidelné dýně, kterými později ozdobí své domovy.

Zdravotní benefity dýně

Celosvětově nejoblíbenější dýní je dýně hokaido. Hokaido bychom mohli označit za opravdový životabudič a vitamínovou bombou. Je bohatá na vitamíny A, B, B2, D, E, K a minerály jako zinek, draslík, sodík, železo nebo hořčík. Obsahuje vysoce kvalitní mastné kyseliny, antioxidanty, bílkoviny a kyselinu listovou.

Celkový obsah všech prospěšných látek kladně působí na lidský organismus. Příznivě posiluje imunitní a trávicí systém, cévy, detoxikuje organismus, podporuje správnou funkci slinivky, ledvin a močového ústrojí. Díky obsahu antioxidantů chrání buňky před škodlivým působením volných radikálů.

Hokaido je vhodná pro diabetiky. Obsahuje 94 % vody a má relativně málo kalorií, což dělá z této dýně vhodnou potravinou při redukčních dietách.

Lahodné recepty z dýně Hokaido

Receptů z hokaido existuje nespočet. Ještě než začneme s recepty, zeptám se. Při přípravě dýňových pokrmů, loupete dýni? Pokud ano, zbytečná dřina. Kůra z hokaido je totiž plná vitamínů a minerálů. Nejen že o tyto výhody přijdete, ale také se ochudíte a úžasnou chuť, která právě tato kůra pokrmům dodá.

A jaký pokrm z dýně nejčastěji vaříte? Tipnu si, že to bude dýňová polévka. Zajímavé je, že snad každá rodina má svůj recept. Nikdy jsem nikde neochutnala stejnou dýňovou polévku. Já se dnes s vámi podělím o recept na tu naší. Třeba vám bude chutnat, tak jako nám.

1. Dýňové pyré

Základ pro téměř každý dýňový recept.

Postup:

  • Dýni důkladně očistíme kartáčkem od nečistot. Rozkrojíme a vydlabeme semínka a vnitřní vlákna. Nakrájíme na menší kousky.
  • Na plech s pečícím papírem vyskládáme kousky dýně, které pokapeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme na 200°C asi 30 minut, dokud není dýně měkká.
  • Upečenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je pyré moc husté, můžeme přidat trochu vody. Pro naprosto jemnou konzistenci můžete propasírovat jemným sítkem.
  • Zbylo vám pyré, které dnes v receptu nepoužijete? Nevadí, můžete jej zamrazit.

2. Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Hřejivá krémová polévka.

Ingredince:

  • 1 ks dýně hokaido
  • 4 ks mrkve
  • 400 ml kokosového mléka
  • 0,5 l zeleninového vývaru nebo vody
  • Zázvor
  • Chili
  • Ghí
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Zakysaná smetana

Postup:

  • Dýni důkladně očistíme kartáčkem od nečistot. Rozkrojíme a vydlabeme semínka a vnitřní vlákna. Nakrájíme, i s kůrou, na menší kousky.
  • Na plech s pečícím papírem vyskládáme kousky dýně, které pokapeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme na 200°C asi 30 minut, dokud není dýně měkká.
  • Mezitím si nakrájíme mrkev na větší kousky. V hrnci rozehřejme ghí a zarestujeme nakrájenou mrkev dokud nezměkne. Přidáme nadrobno nakrájený zázvor, chili a chvilku restujeme.
  • K změklé mrkvi, zázvoru a chili přidáme upečenou dýni. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a povaříme.
  • Uvařenou směs rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Pro jemnou chuť, můžete směs propasírovat jemným sítkem. Přidáme kokosové mléko a chvíli povaříme.
  • Pokud se vám bude zdát polévka hustá, rozřeďte ji vodou do struktury, kterou máte rádi.
  • Uvařenou polévku podáváme ozdobenou zakysanou smetanou a posypkem chili.
Dýňová polévka
Dýňová polévka. Nejoblíbenější pokrm z dýně.

3. Křupavé hranolky z dýně a parmazánem

Zdravá rychlá chuťovka pro návštěvy nebo jen tak k televizi.

Ingredience:

  • Dýně hokaido
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Parmazán
  • Koření dle chuti

Postup:

  • Jako první věc si předehřejeme troubu na 200°C. Mezitím dýni oloupeme, zbavíme semen a dužiny.
  • Očištěnou dýni nakrájíme na podlouhlé hranolky o šířce 1 cm.
  • Plech vyložíme pečícím papírem na který rozložíme připravené hranolky. Hranolky pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme směs koření podle vaší chuti. Doporučujeme například kari nebo chili. Nebo klidně obojí.
  • Hranolky s olejem, solí a kořením důkladně promícháme, tak aby byly hezky obalené. Poté rovnoměrně rozložíme na pečící papír v jedné vrstvě a pečeme přibližně 20 minut. Během pečení můžeme hranolky několikrát obrátit, aby byly ze všech stran opečené.
  • Ke konci pečení zvyšte teplotu na 220°C a pečte dokud hranolky nebudou hezky opečené a křupavé.
  • Pěkně upečené hranolky vyndejte z trouby a zasypte je parmazánem. Servírujte horké.

4. Dýňový džem se skořicí

Snídaňová pochoutka nebo dip k dobrému sýru a sklenici vína.

Ingredience:

  • 1 ks dýně hokaido
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 citron
  • 1 litr vody
  • 5 kávových lžiček mleté skořice
  • 1 balení celé skořice

Postup:

  • Dýni důkladně očistíme kartáčkem od nečistot. Rozkrojíme a vydlabeme semínka a vnitřní vlákna. Nakrájíme na menší kousky .
  • Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Přidáme kousky nakrájené dýně a celou skořici. Vaříme 30 minut na mírném ohni do změknutí.
  • Jakmile je dýně měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přidáme cukr, šťávu z celého citronu a mletou skořici.
  • Takto připravenou směs zahřejme a za stálého míchání vaříme na mírném ohni dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne.
  • Ještě horký džem přelijeme do skleněných dobře uzavíratelných dóz.

5. Dýňové latté

Kafe jako z kavárny.

Ingredience na 1 hrnek kávy:

  • 30 ml espressa nebo silné kávy
  • 250 ml mléka
  • 40 g dýňového pyré
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka mletého kardamonu
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

  • Do připravené skleničky nebo hrnku dáme dýňové pyré. Pokud je hrubé, raději jej ještě přecedíme přes jemné sítko.
  • Přidáme skořici, zázvor, kardamon a muškátový oříšek. Vše zalijeme uvařenou kávou a rozmíchmícháme.
  • Mléko napěníme do hustoty a jemnosti, jak při přípravě latté. Takto skvěle připravené mléko nalijeme do skleničky i s hustou mléčnou pěnou.
  • Před servírováním ozdobíme skořicí nebo dýňovým kořením.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Eva Fenclová
Jsem maminkou, která nechce na mateřské zblbnout. Psaní mě vždy bavilo, a proto jsem se rozhodla toto životní období využít k seberealizaci ve světě copywritingu. Píši o miminku, práci na rodičovské a další úskalí mateřské dovolené. Ráda trávím čas s rodinou, cestuji, miluji čokoládu a vedle kvalitního čaje a kávy si ráda dopřeji i skleničku dobrého vína.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *