Chlebíčky s pomazánkou, pokrm studené kuchyně, který můžeme považovat za tradiční českou pochoutku. Navíc vám příprava zabere málo času a všichni si pochutnáte. A jaké pomazánky patří mezi oblíbené? To se dozvíte níže. Tak se pojďme pustit do vaření!
1. Pomazánka z uzeného lososa
Ingredience:
- 227 g smetanového sýra
- 113 g uzeného lososa
- 1 polévková lžíce kapary
- 20 g pažitky
- 2 lžičky čerstvého kopru
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 0,5 lžičky mletého pepře
Postup:
- Do mísy vložte sýr a vidličkou ho jemně rozmačkejte. Přidejte lososa, kapary, nasekanou pažitku a kopr. Vše promíchejte.
- Vše dochuťte pepřem a citronovou šťávou. Vše ještě jednou promíchejte a dejte do ledničky odležet.
2. Šunková pomazánka
Ingredience:
- 300 g šunky
- 1 velké vejce natvrdo
- 2 lžíce nadrobno nakrájeného celeru
- 2 lžičky jemně nakrájené cibule
- 2 lžičky nálevu z kyselých okurek
- 3/4 šálku majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Postup:
- Ve velké míse smíchejte prvních pět ingrediencí.
- Smíchejte majonézu a hořčici a přidejte je k šunkové směsi, dobře promíchejte.
- Hotovou pomazánku nechte vychladit.
3. Bylinková česnekovo-sýrová pomazánka
Ingredience:
- 2 balíčky smetanového sýra
- 250 g změklého másla
- 2 stroužky česneku
- 0,5 lžičky sušené bazalky
- pepř
Postup:
- Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, máslo, prolisované stroužky česneku a koření.
- Vše důkladně promíchejte.
- Dejte vychladit do ledničky.
TIP! K chlebíčkům se hodí i dobré jednohubky!
4. Benediktinská pomazánka
Ingredience:
- 1 balení smetanového sýra
- 1 lžíce majonézy
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- 1/8 lžičky kopru
- 3/4 šálku jemně nakrájené oloupané okurky
- 1/4 šálku jemně nakrájené cibule
Postup:
- V malé misce smíchejte smetanový sýr, majonézu, sůl, bílý pepř, kopr.
- Vyšlehejte do hladka.
- Vmíchejte okurku a cibuli.
- Přikryjte a chlaďte až do podávání.
5. Vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 1 balení majonézy
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 6 natvrdo uvařených velkých vajec
- 85 g smetanového sýra
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
Postup:
- Uvařená vejce nakrájejte na kousky a vložte do mixéru. Dále přidejte smetanový sýr, majonézu, hořčici, cibuli.
- Do hladka rozmixovanou směs přendejte do mísy a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vše dobře promíchejte.
- Před podáváním nechte pomazánku vychladit.
6. Krémová avokádová pomazánka
Ingredience:
- 2 zralá avokáda
- 1/4 zakysané smetany
- 1/4 řeckého jogurtu
- 1 šalotka
- listy koriandru (dle chuti)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička medu
- sůl
- pepř
Postup:
- Vložte avokádo, zakysanou smetanu, jogurt, šalotku, koriandr, citronovou šťávu, med, sůl a pepř do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- Hotovou pomazánku nechte vychladnout.
TIP! Inspirujte se recepty na výborné francouzské tousty.
7. Nivová pomazánka
Ingredience:
- 1 balení smetanového sýra
- 1 balení sýru Niva
- 2 až 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- čerstvá pažitky
- čerstvé petržel
- sůl
- pepř
Postup:
- V misce smíchejte změklý smetanový sýr s rozdrobeným modrým sýrem, nasekanými vlašskými ořechy, pažitkou a petrželkou.
- Dobře promíchejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.
- A máte hotovo!
Až pomazánky natřete na chlebíčky přichází čas na vaší kreativitu. Co by to bylo za chlebíčky, kdyby nebyly ozdobené? A tak je doplňte o zeleninu, salám nebo šunku. Dobrou chuť!
Co říkáte na tento článek?
Pobavilo
1
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0