Vaření a receptyZdraví

Lze jíst jen jedno jídlo denně?

Málokdo si umí představit, že by jedl pouze jedno jídlo denně. Osobně jsem si to nedokázala představit do doby, než jsem potkala svého muže. V pracovní dny totiž pouze večeří a více jí jen o víkendu. A proč? Říká, že po obědě trpí postgastrální demencí a klesá jeho pracovní výkon.

Samozřejmě se neubráníme myšlence, že tento způsob nebude zdravým stravováním. A důvod? Máme totiž zafixované stravovací návyky. Dodržovat zdravý životní styl, jíst vyváženě a hlavně pět krát denně.

Jím jen o víkendu a večer. Po jídle klesá výkon.

Doc. MUDr. Petr Neužil, CSc

Primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce

Extrémním případem je příběh indického jogína Prahlada Janima. Tvrdil, že od svých 12 let nejedl ani nepil. Dožil se krásných 90 let. Pokud si to spočítáme, tak jeho půst trval celých 78 let.

Asi se shodneme, že celoživotní půst, není nic lákavého ani zábavného. Existují však možnosti, které nejsou tolik extrémní a dovolí vám v průběhu dne se i trochu najíst.

Půst

Čím dál tím častěji se setkáváme s lidmi, kteří oprašují staré zvyky a tradice. Jedním takovým zvykem je právě půst. A proč ne. Zařadit půst do našich životů není vůbec špatný nápad. Během půstu dochází k čištění organismu, odlehčení těla a zároveň blahodárně působí na naší psychiku.

Mnoho lidí dodržuje postní dobu, jako přípravu na Velikonoce. Tento půst trvá 40 dní, kromě nedělí. Půst není jen věcí Velikonoc. Můžete si jej dopřát kdykoliv během roku, byť jen na jeden den. I jeden den půstu je pro organismus očistný.

Přerušovaný půst

V první řadě se nejedná o dietu, ale spíše o změnu způsobu stravování a životního stylu. Nezmění se to, co jíte, ale změní se doba, kdy jíte. Přerušovaný půst nemusí být celoživotní záležitostí.

Touto metodou docílíte redukci hmotnosti a vnitřního tuku. Do postního okna se doporučuje navíc zařadit cvičení, které napomáhá odbourávat tuky a naopak dodává energii.

Aby vše dobře fungovalo je nutné být disciplinovaný a plně rozhodnut ke změně životního stylu.

Možnosti přerušovaného půstu:

  • 16/8 (16 hodin se postíte a 8 hodin je určených pro jídlo)
  • 14/10 (14 hodin se postíte a 10 hodin je určených pro jídlo)

Je jen na vás jak doporučené intervaly do dne rozložíte. Neznamená to samozřejmě, že v oknu pro jídlo sníte co vám přijde pod ruku. I zde platí, že jídlo by mělo být zdravé a vyvážené. Po celý den, včetně postního okna, je důležité dodržovat pitný režim.

OMAD

Už jste někdy slyšeli o dietě zvané OMAD? Jedná se o jednu z nejextrémnějších diet poslední doby. I přes svou náročnost se těší velké oblibě.

OMAD = ONE MEAL A DAY

Jedná se o jeden z modelů přerušovaného půstu v intervalu 1/23. Takovou dietu není zdravé dodržovat celoživotně. Někteří lidé si ji zařadí do života třeba jen na 2 dny v týdnu. OMAD je také velmi oblíbený v kombinaci s PALEO dietou.

Cílem této stravovací metody je vytvořit kalorický deficit, který napomáhá k redukci hmotnosti. Jelikož jíte jen jedno jídlo za den, jen nutné opravdu nad zvoleným jídlem přemýšlet. I zde je velmi důležité dodržovat pitný režim. Pozor však na nápoje plné kalorií a cukru.

Jídlo musí obsahovat:

  • Zdravé potraviny
  • Vitamíny
  • Minerály
  • Bílkoviny
  • Sacharidy
  • Tuky

Porce denního jídla by neměla překročit 1200 kilokalorií, což je porce běžná pro redukční jídelníček. Ale ruku na srdce, po celodenním hladovění máme tendence sníst, co nám přijde pod ruku. V tomto případě je OMAD velmi tvrdý a takové selhání netoleruje.

Je pro naše zdraví prospěšné jíst jedno jídlo denně?

Nic se nemá přehánět. Nikdo asi dobrovolně nepůjdeme ve stopách indického jogína. Na druhou stranu trávicí soustava potřebuje občas pauzu.

Při dlouhodobém dodržování přerušovaného půstu byly prokázány tyto prospěšné dopady na zdraví:

  • Snížení redukce hmotnosti
  • Snížení krevního tlaku
  • Zvýšená citlivost inzulínu
  • Zlepšení buněčné regenerace

Podle odborníků je pro zdravý životní styl vhodné jíst 5 menších jídel denně. Samozřejmě občasný půst není od věci. Co se týká přerušovaného půstu, zde jsou prokazatelné pozitivní výsledky na naše zdraví. Nicméně z celoživotního hlediska jsou tyto metody neudržitelné a mohou vašemu tělu naopak uškodit.

Pro koho není jedno jídlo denně vhodné?

Pokud nejste naprosto zdraví, rozhodně s podobnými změnami ve stravování nezačínejte.

Hladovění není vhodné pro:

  • Děti, těhotné nebo kojící ženy
  • Lidi s chronickými onemocněními
  • Lidi s poruchou příjmu potravin
  • Extrémní sportovce
  • Lidi s náročnou fyzickou prací
  • Lidi s dalšími vážnými zdravotními problémy

Zajímají vás další trendy mezi dietami? Přečtěte si naše další články Zdravé recepty nebo Ketodieta.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
1
Užitečné
0
Super
2
Nic moc
0
Trapas
0
Eva Fenclová
Jsem maminkou, která nechce na mateřské zblbnout. Psaní mě vždy bavilo, a proto jsem se rozhodla toto životní období využít k seberealizaci ve světě copywritingu. Píši o miminku, práci na rodičovské a další úskalí mateřské dovolené. Ráda trávím čas s rodinou, cestuji, miluji čokoládu a vedle kvalitního čaje a kávy si ráda dopřeji i skleničku dobrého vína.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *