Vaření a recepty

3+1 tip na rychlé polévky pro zahřátí

Polévka je grunt!“ Spousta z nás slýchala tuto větu od našich babiček či maminek. Polévky patří mezi má oblíbená jídla, která lze i rychle připravit. Polévku lze sníst jako oběd nebo večeři. Chci se s Vámi podělit o 4 polévky, které připravíte během chvilky a zaručeně Vás zahřejí.

Oukrop neboli česneková polévka

Nejjednodušší polévkou na světě je podle mě oukrop, známější jako česneková polévka. Je skvělá i při nachlazení.
Na jejíž přípravu budeme potřebovat:

  • brambory,
  • sůl,
  • kmín,
  • vodu,
  • česnek,
  • tvrdý sýr (eidam, ghouda nebo ementál),
  • šunka.

Dvě větší brambory oloupeme nakrájíme na různě velké kousky, které vložíme do hrnce společně s 2 čajovými lžičkami soli a 1 čajovou lžičkou kmínu. Dáme vařit, mezitím si oloupeme 4 středně velké stroužky česneku, které rozmačkáme a rozdělíme do 2 misek. 4 plátky šunky nakrájíme na čtverečky a nastrouhaný sýr rovnoměrně rozdělíme do misek. Když jsou brambory uvařené (zjistíme pomocí nože – po napíchnutí brambora sklouzne), vypneme sporák a naběračkou rozlejeme rovnoměrně do misek. Podáváme samotné nebo s opečeným chlebem.

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Tato thajská polévka, Thom Kha Gai, s kokosovým mlékem je ideální na zahřátí během chladných večerů. Výborná jak využít zbylý kuřecí vývar. Tuto asijskou chuťovku si připravíme ze:

  • 400 ml kuřecího vývaru,
  • 400 ml kokosové mléka,
  • malá chilli paprička,
  • 2 cm zázvoru,
  • citronová tráva,
  • 2 polévkové lžíce rybí omáčky,
  • vařené kuřecí maso,
  • vrchovatá hrst hub shitake a hlívy ústřičné
  • koriandr,
  • limeta.

Do hrnce nalijeme kokosové mléko a vývar. Do vyvařovacího košíku na koření vložíme chilli papričku, citronovou trávu, rozčtvrcený zázvor. Pomalu přivedeme k varu. Vložíme na kousky nakrájené kuřecí maso, hrst hub a necháme 10 min povařit. Přidáme 2 lžíce rybí omáčky a promícháme. Vyndáme sítko a obsah vyhodíme. Servírujeme do misek, zasypeme nakrájeným koriandrem a zakápneme limetovou šťávou.

Mexická fazolová polévka

Další jednoduchá a rychle připravená polévka je lehce pálivá a bezpochyby zasytí. Chuť fazolí, zakysané smetany, sýra chilli stojí za to zkusit.

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje,
  • 1 větší cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 400 g (plechovka) drcených rajčat,
  • 400 g (plechovka) fazolí mix,
  • 400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru,
  • 150 g zakysané smetany,
  • čerstvý koriandr nebo petržel,
  • hrst strouhaného sýra (ghouda, eidam, ementál),
  • sůl, cukr, pepř a chilli dle chuti.

Otevřeme plechovku s fazolemi, nalejeme je na síto a necháme okapat. Nadrobno nakrájenou cibuli nasypeme na rozpálený olej do hrnce, ve kterém budeme připravovat polévku. Jakmile začne cibule sklovatět přidáme rozmačkané stroužky česneku a promícháme. Během chvilky se česnek rozvoní a cibule začne zlátnout. Do takto připraveného základu vlijeme plechovku drcených rajčat a necháme 2-3 minuty restovat. Vlijeme vývar a necháme 5 minut prohřát. Následně můžete rozmixovat ponorným mixérem nebo nechat polévce hrubou strukturu. Přidáme okapané fazole a chilli, necháme dalších 5 minut povařit. Osolíme, opepříme. Můžete použít na dochucení také trošku cukru (toho přidávejte málo a postupně). Servírujeme do misek. Posypeme sýrem, přidáme zakysanou smetanu a zasypeme petrželí nebo koriandrem.

Tip: Mohl by vás zajímat také recept na zdravé palačinky nebo na zdravé smoothie.

Krémová polévka z batátů

Batátová polévka je u nás už poměrně známá. Zkuste si ji udělat jinak. Nasládlá chuť batátů, badyán a kardamon. Pojďme na to.

  • 2 lžíce másla,
  • 1 středně velká cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 středně velký batát,
  • 1 větší mrkev,
  • 400 ml kokosového mléka,
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru,
  • dýňová a slunečnicová semínka,
  • mletý badyán, kardamon, kurkuma, sůl, pepř, med.

Oloupeme si batát, oškrábeme mrkve a oboje nakrájíme na menší kousky. Nadrobno nakrájenou cibuli vložíme do hrnce, ve kterém se nám na plotně rozpustilo máslo, Promícháme. Přidáme rozmačkané stroužky česneku a necháme pomalu zlátnout. Ve chvíli, kdy vidíme, že cibule chytá zlatý nádech přidáme na kousky mrkve. Promícháme, přiklopíme poklicí a za občasného míchání necháme 2- 3 minuty restovat. Přidáme kousky batátu a restujeme dalších 5 minut za občasného míchání. Zasypeme menší lžičkou kardamonu a lžičkou kurkumy. Promícháme a přilijeme vývar. Kousky zeleniny v hrnci by měly být pod hladinou vývaru.

Pokud nejsou můžete dolít vývarem příp. vlažnou vodou. Promícháme, zakryjeme a necháme cca 15 minut vařit do změknutí. Jakmile bude zelenina měkká stáhneme z plotny a ponorným mixérem opatrně rozmixujeme na krém. V plechovce rozmícháme kokosové mléko dohladka (někdy je ztuhlé a bez rozmíchání by mohlo tvořit v polévce hrudky). Rozmíchané kokosové mléko vlijme do krému a promícháme, aby se suroviny dobře propojily. Zbývá už jen dosolit, přidat pepř a špetku badyánu. Případně ještě kurkumu a špetku kardamonu. Pro podporu chuti koření a sladkosti brambor a mrkve přidávám 1-2 polévkové lžíce medu. Dobře promíchejte a servírujte v miskách posypanou na sucho opraženými slunečnicovými a dýňovými semínky.

V těchto sychravých dnech zažeňte zimu miskou horké a chutné polévky. Ty to čtyři polévky zvládne opravdu každý a během chvilky. Zkuste to! Opravdu stojí za to.

Přečtěte si také o našich receptech z avokáda nebo o přírodních olejích na vlasy.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
1
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
1
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *