Vaření a receptyZdraví

2v1: Jak vstát bez dlouhého přesvědčování a pochutnat si bez povšimnutí, že jím něco zdravého

Už před lety jsem si osvojila návyk, které mi denně pomáhá se vstáváním. První věc, co udělám poté, co se mé chodidlo dotkne podlahy vedle postele, je to, že vyrazím směrem do kuchyně. Snídaně, která tam na mě čeká je důvod, proč můj den začíná už pár vteřin poté, co zazvoní budík.

Nicméně protože není nikdo, kdo by vstal půl hodiny přede mnou a čekal na mě s talířem lívanců, našla jsem jinou variantu. Tou nejpraktičtější (a zároveň nejchutnější) jsou domácí koláče, co nesmírně ráda peču. Jejich výhodou je, že vydrží několik dnů a každé ráno tedy zabere příprava jídla jen tak dlouho jako otevření lednice a ukrojení kousku připraveného pokrmu na talířek.

Kromě její chuti je u snídaně mou prioritou, aby byla výživná, přitom však stále lehká. Skvělé koláče, které zasytí, a přitom to nejsou ani zdaleka kalorické bomby, jsou ty, odlehčené nějakým ovocem, nebo zeleninou. Za poslední roky velice vzrostla a dosud nikam nemizí popularita banana breads. Není se čemu divit. Sama si takový alespoň jednou za čas upeču. Existují ale spousty dalších pochoutek, které jsou navzdory skvělé chuti a tomu, jak nasytí, velmi zdravé a lehké. Kromě již zmíněného k mým favoritům patří:

  • cuketový perník
  • mrkvový koláč
  • dýňový koláč

Na každý z nich mám svůj oblíbený recept, tady jsou:

Cuketový perník

Oproti jiným koláčům z cukety, má tento výhodu pro ty z vás, kteří pečou pro někoho, komu zkrátka „ty zelené kousky“ v jídle vadí. Díky kakau nejsou vidět a ti, co neznají recept si ani nevšimnou, že v něm nějaká cuketa je. Ta ale přitom pokrm velice odlehčí.

Tady je recept, podle kterého peču já: http://www.andreamokrejsova.cz/2019/03/zdravy-cuketovy-pernik.html

Ráda si takový perník polívám tenkou vrstvou hořké čokolády a přidávám navrch ještě trochu kokosu.

Mrkvový koláč

Můj naprosto bezkonkurenční favorit je mrkvový koláč s pomerančovou kůrou, která mu dodá svěžest. Ze zkušenosti vím, že chutná i těm, kteří jsou přesvědčeni, že „zelenina do buchty nepatří“.

Tady je: https://fresh.iprima.cz/recepty/mrkvovy-kolac-se-skorici-pomerancem

Dýňový koláč

V tomto případě nejde o ten klasický americký z křehkého těsta a dýňovým krémem. Zeleninové pyré totiž přijde do korpusu.

Tady je recept: https://mikynapoint.cz/recept-dynovy-dort/

Navrch ráda přidávám slazený tvaroh.

Banana bread

Připojuji i recept na svůj oblíbený banana bread: https://gimmedelicious.com/healthy-moist-banana-bread/

Jak jsem již zmínila, fakt, že na mě čeká výborná snídaně je obrovským motivátorem, co mě denně tahá z postele, zvláště teď v nekončícím podzimním šeru je to nezbytnost. Stačí přidat jen pořádný hrnek čaje a dokonalému ránu už nic nechybí.

Přečtěte si také článek o celulitidě či kreativním tvoření.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Eva Hodková
Jsem studentka žurnalistiky. Tu studuji, protože psaní je mou vášní a pro mě také tím nejlepším způsobem, jak se vyjádřit.

    3 Okomentováno

    1. […] Tipy a recepty na fresh a zdravé smoothie. Inspirujte se také článkem Jak vstát bez dlouhého přesvědčování pochutnat si bez povšimnutí, že jím něco zdravého. […]

    2. […] kterou jsem volila já, je 1 jídlo denně – snídaně. Ráno se najíte něčeho zdravého a lehkého, a po celý den si jídlo odpustíte. Věřte mi, dělá to zázraky. Zezačátku to […]

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *