Vaření a receptyZdraví

Jak udělat nejlepší domácí hummus?

Hummus je oblíbenou pochoutkou po celém světě. Tato jednoduchá chutná pomazánka z cizrny, olivového oleje, citronové šťávy a česneku může být servírována jako dip s krekry, nebo jako součást hlavního jídla s chlebem a zeleninou. Pokud se chystáte udělat domácí hummus, můžete si být jisti, že budete mít lepší kontrolu nad kvalitou surovin a můžete si upravit chuť podle svých představ. Níže najdete recept na nejlepší domácí hummus.

Ingredience:

  • 1 hrnek sušených cizrny
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 1/4 hrnku tahini pasty
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 1/4 hrnku vody

Postup:

  1. Cizrnu opláchněte a namočte přes noc v dostatečném množství vody. Cizrna by měla být namočená alespoň 8 hodin.
  2. Uvařte cizrnu v čisté vodě s trochou soli a nechte ji vařit na středním ohni, dokud nebude měkká. To by mělo trvat přibližně 45 minut až hodinu. Poté cizrnu sceďte a nechte vychladnout.
  3. V míse smíchejte tahini pastu, olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a mletý kmín. Promíchejte a rozmixujte pomocí mixéru nebo robotického kuchyňského pomocníka, dokud směs nebude hladká a krémová.
  4. Přidejte vařenou cizrnu do směsi, znovu promíchejte a rozmixujte, dokud nebude hummus hladký a krémový.
  5. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte vodu a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  6. Ochutnejte hummus a případně přidejte více soli, citronové šťávy nebo tahini pasty podle své chuti.
  7. Dejte hummus do mističky, přidejte olivový olej na vrch a posypte paprikou nebo petrželkou pro ozdobu.

Váš hummus je nyní připraven k podávání!

Domácí hummus

Další tipy a rady

Pokud chcete experimentovat s chutěmi, můžete do hummusu přidat další ingredience, jako jsou například bylinky (bazalka, koriandr, petrželka), olivy, papriky, rajčata nebo jalapeňos papričky pro pikantní chuť. Můžete také použít jiné druhy fazolí nebo luštěnin místo cizrny, jako jsou například červená fazole, čočka nebo fazole mungo.

Pokud se snažíte o veganskou nebo bezlepkovou verzi hummusu, můžete nahradit tahini pastu jiným druhem ořechové pasty, jako je například mandlová nebo arašídová pasta, a použít bezlepkové krekry nebo zeleninu k namáčení.

Pokud máte čas, udělejte si k hummusu domácí pečivo, jako je například pita chleba nebo bagety .

Domácí hummus je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a také obsahuje zdravé tuky z olivového oleje a ořechových past. Hummus je skvělou součástí zdravého jídelníčku. Dejte si hummus se zeleninou nebo pečivem ke svačině či ho zakomponujte do hlavního jídla s dalšími zdravými potravinami. Pokud si děláte zeleninových salát, přidejte do něj svůj domácí hummus a řekněte tak sbohem nezdravé zálivce.

Domácí hummus


Přečtěte si následující recepty:


Přečtěte si můj minulý článek o tom, jak vyčistit kožené boty nebo jak se zbavit skvrn na koberci.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
2
Nic moc
0
Trapas
0
Kamila Vargová
Jsem studentkou VŠ v Praze. Ráda píšu, maluju a hraju na klavír. Maluju v aplikaci Procreate třeba portréty, cokoliv podle fotografií a následně je tisknu na oblečení. Tudíž se jedná o originální kousky. Baví mě také

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *