Vaření a recepty

Recept na nejlepší vánoční trubičky

Máme pro vás dva recepty na skvělé vánoční trubičky. Jedny jsou z medového, druhé z ořechového těsta. S trochou trpělivosti bude toto oblíbené vánoční cukroví brzy na světě.

Na cukroví není nikdy pozdě

Cukroví se dá péct i po Vánocích. Třeba já jsem udělala čerstvé vánoční košíčky s pudinkem, ovocem a želatinou na První svátek vánoční. Beztak je doma o Vánocích jídla dost, takže když počkáte s pečením třeba na Nový rok, nebude vám špatně z přejídání, užijete si čerstvost cukroví a nebudete muset vyhazovat nesnědené a zkažené jídlo. Vše má samozřejmě svoji trvanlivost a podmínky pro skladování, takže zrovna vánoční košíčky se musí přechovávat v chladu. A podobné to bude i u trubiček, protože máslo obsažené v krému může v teple zežluknout. V důsledku toho by se mohla objevit nepříjemná pachuť. Je úplně lhostejné, kdy se do přípravy pustíte. Trubičky si můžete upéct prostě kdykoli.

Medové vánoční trubičky

Toto těsto je z medu. Krém bude karamelový. Křupavé vánoční cukroví se poté ještě namočí v čokoládě.

Ingredience:

  • 500 g prosáté hladké mouky,
  • 200 g moučkového cukru,
  • špetka jedlé sody,
  • 200 g rozehřátého medu,
  • 3 žloutky,
  • 6–8 lžic mléka,
  • čokoláda na vaření,
  • mleté oříšky, kokos.

Karamelový krém:

  • salko,
  • máslo.

Postup:

Vše dobře promícháme – nejprve vařečkou, pak rukou. Šišku necháme přes noc v chladu odpočinout. Druhý den stačí jen lehce pomoučnit a těsto rozválíme. Rádýlkem nakrájíme proužky, které namotáme na kovové trubičky, které nejprve pomažeme máslem. Potom cukroví upečeme v troubě na 170 stupňů, celkem to trvá 20 minut.

Po vychladnutí sundáme cukroví z kovových trubiček. Konce namočíme do čokolády, můžeme poté i do umletých mandlí, oříšků či kokosu. Třetí den plníme trubičky žloutkovým či pudinkovým krémem. Ze surovin je celkem 140 trubiček.

???? Tip: Pokud nemáte kovové trubičky, stačí vařečka. Vykrojíme skleničkou kolečka a pečeme na pečicím papíru 6 minut na 180 stupňů. Péct musíme vždy po pěti kusech, aby nestydly a stihli jsme je namotat.

Nejlepší vánoční trubičky.
Nejlepší vánoční trubičky. | Zdroj: Pexels

Ořechové vánoční trubičky

Do tohoto těsta patří vlašské ořechy. Krém bude máslový. I tyto trubičky ještě namočíme v rozpuštěné čokoládě na vaření.

Ingredience:

  • 35 dkg hladké mouky,
  • 15 dkg moučkového cukru,
  • 18 dkg Hery,
  • 1 vejce,
  • 1 žloutek,
  • 70 g mletých ořechů,
  • 1 lžíce kakaa.

Máslový krém:

  • 200 g másla,
  • 200 g moučkového cukru,
  • 140 g mletých vlašských ořechů,
  • rum.

Postup:

Ze surovin uděláme těsto, přikryjeme je potravinovou fólií a na dvě hodiny dáme do lednice. Potom těsto rozválíme a nakrájíme na 4×8 cm dlouhé pláty. Těsto namotáme na máslem potřené kovové trubičky a dáme péct. Po vychladnutí sejmeme kovové trubičky, cukroví namáčíme do čokolády a naplníme je krémem.

Věřím, že vám i vašim návštěvám budou vánoční trubičky chutnat. Nu, a zítra, na Nový rok, si nezapomeňte uvařit čočku, ať vykročíte správně do nového roku 2023. A nehýbejte se zemí.

Přečtěte si také:

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu, cestuji a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *