Kousek dortu s šálkem čaje nebo kávy rozhodně potěší chuťové pohárky. Ale co když nechcete hřešit a svůj zdravý jídelníček stále zachovat zdravým. Proto jsou tu recepty na zdravé dorty, ze kterých nebudete mít výčitky. Ať už máte chuť na ovocný dort nebo čokoládovou pochoutku. Pojďme se pustit do pečení!
Lehký citronový dort
Lehký na přípravu i na chuť.
Ingredience:
- 75 ml řepkového oleje (+ další na vytření formy)
- 75 ml vody
- 175 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 50 g mletých mandlí
- 50 g kukuřičné mouky
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
- 140 g zlatého cukru krupice
- 2 velká vejce
- 225 g přírodního jogurtu
- 85 g moučkového cukru
- šťáva ze 2 citronů
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °. Kulatou formu lehce vymažte olejem a dno vyložte pečícím papírem.
- Do velké mísy dejte mouku, prášek do pečiva, mleté mandle a kukuřičnou mouku. Vmíchejte citronovou kůru, cukr a doprostřed udělejte důlek.
- V další míse rozšlehejte vejce a poté přidejte jogurt. Tuto směs spolu s olejem vyklopte do mísy se suchými ingrediencemi (viz krok č. 2) a poté krátce a jemně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
- Směs vlijte do předem připravené formy, zarovnejte její povrch a pečte zhruba 40 minut.
- Zatímco se korpus peče, připravte si citronový sirup. Do malého hrnce dejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vodu.
- Za občasného míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Následně zvyšte teplotu, vařte 4 minuty, dokud se sirup mírně nezredukuje a nezesklovatí, a poté odstavte z ohně.
- Hotový korpus vyjměte z trouby a nechte ho krátce vychladnout ve formě.
- Dort vyklopte z formy, odlepte z něj podkladový papír a položte ho na drátěnou mřížku, položenou na plechu nebo na podobném místě.
- Pomocí špejle udělejte po celém povrchu dortu spoustu malých otvorů.
- Pomalu korpus polijte polovinou citronového sirupu a nechte ho vsáknout. Stejným způsobem přelijte i zbytek a potřete okraje a boky dortu posledními zbytky sirupu.
TIP! Víte, proč je mango superovoce?
Čokoládový dort s nízkým obsahem cukru
Milujete čokoládové dorty? Po této zdravé variantě se utlučete!
Ingredience:
Na těsto
- 150 ml řepkového oleje (+ další na potření)
- 250 g vařené červené řepy
- 50 g kakaa
- 140 g celozrnné mouky
- 100 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 200 g xylitolu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 50 ml odstředěného mléka
Na čokoládový krém
- 150 ml hrnce přírodního bio-jogurtu
- 2 lžíce kakaa
- 100 g xylitolu
- 150 ml smetany
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °. Dortovou formu vymažte olejem a dno vyložte pečícím papírem.
- Začněte přípravou těsta. Nejprve rozmixujte červenou řepu v kuchyňském robotu, dokud nebude připomínat husté pyré. Přisypte kakao, mouku, mleté mandle, xylitol, prášek do pečiva a sodu a krátce promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Do směsi přidejte vejce, řepkový olej, vanilkový extrakt a mléko. Znovu rozmixujte, aby vzniklo hladké tekuté těsto.
- Hotovou směs rovnoměrně rozetřete do formy a poté pečte 25-30 minut. Korpus nechte několik minut vychladnout, poté jej vyjměte z formy a ještě ho nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí opatrně sundejte pečící papír a dort podélně rozřízněte.
- Než dort vychladne připravte čokoládový krém. Smíchejte jogurt s kakaem a xylitolem, dokud se úplně nespojí.
- Vyšlehejte smetanu do pevné konzistence a postupně ji přidávejte do jogurtové směsi.
- Polovinou krému potřete jeden z vychladlých piškotů, navrch dejte zbývající piškot a potřete zbytkem čokoládového krému.
- Dort můžete dozdobit podle vaší fantazie ovocem a dejte ho vychladnout do ledničky.
TIP! Vyrobte si zdravé müsli tyčinky.
Veganský mrkvový dort
Poslední z receptů na zdravé dorty je mrkvový dort pro vegany.
Ingredience:
Na dort
- 250 ml kokosového oleje
- 300 g hnědého cukru
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 210 ml ovesného mléka
- 420 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice (+ na ozdobu)
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžičky pomerančové kůry
- 4 středně velké mrkve
- 75 g nasekaných vlašských ořechů (+ na ozdobu)
Na polevu
- 200 g kokosového krému
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce másla z kešu oříšků
- 50 g moučkového cukru
- 60 ml ovesného mléka
Postup:
- Nejdříve začněte přípravou polevy. Kokosový krém rozmixujte dohladka se 2 lžícemi horké vody a citronovou šťávou. Přidejte kešu máslo a poté zašlehejte moučkový cukr a ovesné mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se úplně nespojí, a odložte do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °. Vymažte dortovou formu kokosovým olejem a dno vyložte pečícím papírem.
- Vyšlehejte olej s cukrem, přidejte vanilku a mléko.
- V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a pomerančovou kůru. Přidejte je do mokré směsi a dobře promíchejte.
- Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a ořechy.
- Směs nalijte do připravené formy a pečte 25-30 minut. Než korpus přenesete na drátěnou mřížku, nechte ho 5 minut vychladnout a následně podélně rozřízněte.
- Korpusy spojte polovinou polevy a poté je zbylou polevou potřete.
- Hotový dort dozdobte skořicí, ořechy a dejte vychladnout.
Už nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť, ať vám zdravé dorty chutnají!
Co říkáte na tento článek?
Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0