Zdraví

5 Tipů, jak zvlhčit vzduch v místnosti?

Optimální vlhkost vzduchu v našich domovech je důležitá pro naše zdraví. Naopak nedostatečná vlhkost, která je typická pro zimní měsíce, s sebou přináší řadu nepříjemností a to nejen těch zdravotních. Vlhkost vzduchu v bytě však mohou snižovat i některé typy materiálů či klimatizace. Jak může suchý vzduch ovlivňovat naše zdraví? Pojďme se podívat na několik způsobů, jak doma zvlhčit vzduch v místnosti a udržet humiditu (= vlhkost) v optimálním a zdravém rozmezí!

Co je to ideální vlhkost a jak ji mohu změřit?

Když mluvíme o vlhkosti v místnosti, pojďme se podívat, co přesně tento pojem znamená.

Vlhkost vzduchu udává, jaké množství vody v plynném stavu (vodní páry) obsahuje dané množství vzduchu.

Wikipedie.org

Ideální vlhkost vzduchu se v místnosti, kde je kolem 21°C, pohybuje mezi 40 – 60 %. Pro menší děti jsou vhodnější i hodnoty kolem 70 %. Hodnotu snadno změříme tzv. vlhkoměrem.

S vlhkostí vzduchu úzce souvisí jeho teplota. Čím vyšší je teplota, tím větší vlhkost vzduchu může být. Avšak ani spojení příliš vysoké teploty s vysokou humiditou pro lidské tělo zdravé není, protože umožňuje růst plísní a bakterií v prostředí.

Častým problémem ve starých domech je naopak přehnaná vlhkost, pokud máte tento problém, tak si přečtěte článek s tipy, jak snížit vlhkost v domě.

Jaké zdravotní problémy způsobuje suchý vzduch?

Prostředí, ve kterém žijeme, zásadně ovlivňuje naše fyzické i psychické zdraví. S nedostatečnou humiditou se pojí typické obtíže jako:

  • kožní problémy
  • suché rty
  • nekvalitní spánek
  • alergie, vysychání sliznic, podráždění očí
  • dráždivý chronický kašel a bolest krku
  • krvácení z nosu
  • bolest hlavy
  • krvácení z nosu
  • problémy se soustředěním, psychické obtíže
  • zvýšené riziko jiných onemocnění
  • snížená obranyschopnost organismu
suché rty

Jak můžeme zvlhčit vzduch v místnosti?

1. Adéla ještě nevečeřela

Pořiďte si pokojovky! Květiny zútulní interiér a zároveň se postarají o vhodnější klima domova. Některé druhy pokojových květin navíc umí i přirozeně čistit vzduch. Třeba lopatkovec je nenáročný společník a čas od času vás za péči obdaruje i minimalistickým květem. Pozor si však dejte na přelévání rostlin. Přelitím květiny nejenže vlhkost v místnosti nezlepšíte, neuděláte dobře ani rostlince a navíc si můžete zadělat na obtíže s octomilkami.

2. Difuzéry

Aromadifuzéry jsou 2v1, jelikož zvyšují vlhkost vzduchu v místnosti a navíc nám umožňují provonět byt za pomocí esenciálních olejů. Nejde však jen o samotnou vůni. Přírodní esenciální oleje nám nabízí řadu zdravotních benefitů, snadno zatočí s rýmou i nachlazením a mohou dokonce zlepšit i naši psychickou pohodu a soustředění.

rostliny

3. Miska s vodou a sušení prádla

Nejlevnější řešení, které zvládnete doma okamžitě? Najděte doma misku či nádobu se širokým dnem. Naplňte ji vodou a umístěte ji v bytě. Voda se z nádoby bude postupně odpařovat a tím zvlhčovat vzduch. Obdobně funguje i sušení prádla na věšáku v místnosti.

4. Zvlhčovače vzduchu

Dostupnou variantou jsou zvlhčovače vzduchu, mezi které patří již zmíněný aromadifuzér. Technologií je celá řada, přístroje se liší cenou, výkonem, designem i velikostí. Některé zároveň fungují i jako čističky vzduchu v místnosti.

???? Tip: Přečtěte si článek jak vybrat zvlhčovač vzduchu.

5. Větrejte chytře a dejte si pozor na kamna

Kamna i krby vytváří příjemnou v zimě hřejivou atmosféru. Jsou ale také zdrojem suchého vzduchu v místnosti. Pokud jste ale milovníkem plamínků, zkuste na kamna postavit hrnec s vodou. Stejně jako v případě mokrého ručníku na topení, odpařující voda zabrání vysoušení vzduchu.

V zimních měsících větrejte rychle a intenzivně. Dlouhé větrání zbytečně odvádí vlhkost z místnosti. V létě si zas dejte pozor na klimatizaci. Možná se nepřehříváme, ale vlhkost vzduchu v klimatizované místnosti má klesající tendenci.

U klimatizace je tedy důležité vědět, jak si nasatvit a ovládat. Při ovládání klimatizace je důležité nastavit správnou teplotu a vlhkost vzduchu, aby bylo dosaženo co největšího komfortu. Existují různé typy klimatizací, včetně mobilních, které se snadno přenášejí z místnosti do místnosti a jsou vhodné pro menší prostory. Při výběru nové klimatizace je dobré srovnání mobilních klimatizací s ostatními typy, abyste zjistili, která nejvíce vyhovuje vašim potřebám a rozpočtu.

Měli byste zvážit faktory jako výkon, efektivitu, hlučnost, údržbu a cenu. Pokud máte přesně specifikované požadavky, může být srovnání mobilních klimatizací s ostatními typy užitečným nástrojem při výběru správného zařízení pro vaše potřeby.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Alžběta M.
Gyn-fyzio, kterou baví copy, sítě, zdraví, seberozvoj a cestování. Ráda objevuje, miluje výzvy a posouvá se dál.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Zdraví