Lehké a opojné recepty na zdravé pomazánky pro děti, na Silvestra, ať už z tvarohu, nebo z jiných surovin. Na jaké byste neměli zapomínat?
Pomazánky mají jedno společné: jsou chutné a zdravé
Ať už se jedná o výtvory ze sýra, nebo z tvarohu či jiných ingrediencí, vaše chuťové pohárky zajásají. Protože se do tohoto typu studené kuchyně nepřidává mléko, jsou takto odlehčené pomazánky zdravé. Na jejich přípravu potřebujete zeleninu, luštěniny, ale také hermelín, krabí tyčinky nebo uvařená vejce.
Pomazánky se hodí ať už na snídani, či na svačinu, ale můžete si je dát i k večeři, v dětství i dospělosti. Díky tomu, že je jejich příprava velice snadná, je mohou přichystat i děti, nebo s nimi pomoci dospělým. Pomazánky obsahují mnoho vitamínů a minerálů. A protože na ně použijete jen několik málo surovin, nemusí utrpět ani vaše peněženka. Low cost recepty prostě frčí. A teď už pojďme na jednotlivé návody.
Pomazánka a´la crab
Hned na úvod začneme rychlou a skvostnou pomazánkou z krabích tyčinek, konkrétně značky Surimi, které včas vyndáme z mrazáku a pokrájíme na menší kousky, jež nastrouháme. Přidáme majonézu a zamícháme. Dílo je hotové. Tak co, už máte hlad?
Česneková pomazánka
Tvrdý sýr nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek a směs spojíme jogurtem, pomazánkovým máslem, tvarohem, taveným sýrem, zakysanou smetanou nebo (v poněkud méně zdravé alternativě) klasickou majonézou. Ozdobíme mandarinkou, pomerančem, hroznovým vínem nebo ananasem a navrch můžeme přidat také ořechy.
Rybičkové pomazánky
Pomazánky z rybiček vytvoříte jednoduše z tuňáka, uzené makrely nebo sardinek/šprotů v konzervě. Je to lahůdka, na kterou se nezapomíná. Blíže si rozebereme postup při přípravě tuňákové a makrelové pomazánky.
Tuňáková pomazánka
Ryby bychom měli jíst hodně pro jejich velké množství zdravých látek. Tuňáková pomazánka je rychlá a zdravá. Majonézu smícháme s tuňákem, solí, pepřem, cibulkou, vařenými vejci najemno nastrouhanými a několika kapkami citronu a posypejte pažitkou. Pokud chcete zdravější variantu, majonézy dejte jen trochu a vsaďte na bílý jogurt.
Pomazánka z uzené makrely
Uzenou makrelu, již nejprve zbavíme kostí a kůže, rozmačkáme vidličkou. Přidáme k ní pomazánkové máslo, 3 lžíce hořčice, cibuli najemno, sůl a mletý pepř. Vše řádně vyšleháme. Mažeme na čerstvé pečivo a podáváme ozdobené vařenými vejci, nasekanými bylinkami a plodovou zeleninou a pokapané citronem.
Vajíčková pomazánka
Lučinu s máslem či margarínem smícháme se smetanou, pórkem, pažitkou, nahrubo nastrouhanými uvařenými vejci a solí. Po namazání na pečivo můžeme ještě ozdobit nasekaným pórkem. A je to.
Budapešťská pomazánka
V misce smícháme tyto suroviny: měkký tvaroh, cibuli nakrájenou najemno, stejně tak i kapii, dále sladkou mletou papriku, pepř a sůl. Je to hotové během pár minut. Skvostné, že?
Hermelínová pomazánka
Nahrubo nastrouhaný Hermelín promísíme s majonézou, jogurtem, cibulí, 1 lžící plnotučné hořčice, solí, pepřem a vejcem uvařeným a posléze nahrubo nastrouhaným. Nakonec přimícháme ještě na kostičky nakrájený měkký salám. Hotovo, může se jíst!
Pomazánky z luštěnin
Mezi hlavní ingredience, jak podtitulek napovídá, patří čočka nebo fazole. Vynikající je rovněž cizrnová pomazánka, které se říká hummus. A ta je také velmi výživná.
Čočková pomazánka
Uvařenou čočku rozdrtíme mixérem a přidáme nastrouhané vejce, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájený měkký salám a okurku a také 4 lžíce plnotučné hořčice. Dochutíme solí a pepřem.
Fazolová pomazánka
Červené fazole (z pytlíku nebo konzervy) uvaříme a rozmixujeme (nebo rozdrtíme vidličkou). Vejce nakrájíme nebo najemno nastrouháme a přidáme je k fazolím. S cibulí uděláme totéž. Na závěr osolíme a opepříme.
Hummus – výtečná pikantní cizrnová pomazánka
Navzdory svému zastrašujícímu názvu hummus nepředstavuje nic odporného; tuto pomazánku naopak známe jako delikátní pochoutku z cizrny, která zasytí a dodá tělu živiny. Namočte na 12 hodin cizrnu se špetkou jedlé sody. Vodu po uvaření nevylévejte, a přidejte do ní sůl (s tou se jako u čočky nesmí vařit). Dalšími ingrediencemi jsou česnek, sůl, citronová šťáva, olivový olej a sezamová pasta. Pomazánku lze dochutit kurkumou, kari kořením či vařenou řepou.
Ředkvičková pomazánka
Ředkvičky nahrubo nakrouháme. Dále přidáme tvaroh, jarní cibulku, sůl a pepř. Mažeme na domácí chléb nebo rohlíky. Budete se olizovat ještě týden.
Zeleninové pomazánky
Zvládnout udělat výtečnou pomazánku můžeme i ze zeleniny, což je další klíčová surovina. Používáme jak košťálovou, tak kořenovou, ale samozřejmě také cibulovou nebo plodovou zeleninu. Jedli jste už někdy rajčatovou pomazánku? I to je jeden z receptů, které vám nabízím.
Celerová pomazánka s mrkví a jablkem
Celer, mrkev a jablko se slupkou nastrouháme najemno. Přidáme tvaroh, 2 vrchovaté lžíce majonézy, citronovou šťávu, sůl a pepř. Nasekáme pažitku na posypání a podáváme.
Pomazánka z košťálové zeleniny
Z květáku či brokolice vznikla řada super receptů, mezi něž patří úžasné pomazánky, jejichž přípravu vám objasním v této kapitole. Připravíme je snadno do pár minut. Pojďme na to!
Květáková pomazánka
Květák uvaříme a najemno nakrájíme. Přidáme majonézu, bílý jogurt, papriku, kmín a sůl.
Brokolicová pomazánka
Uvařenou brokolici nakrájíme a následně promícháme se 2 nastrouhanými vejci, šunkou nasekanou na nudličky, solí, pepřem a majonézou, kterou můžeme vyměnit za zdravější variantu (bílý jogurt, zakysanou smetanu nebo pomazánkové máslo). Brokolicovou pomazánku dochutíme česnekem a máme hotovo. Jako ozdobu navrch po odležení v chladu pokládáme rajčata nakrájená na kolečka.
Rajčatová pomazánka
V misce spojíme tyto ingredience: máslo, tavený a strouhaný sýr, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř. Po vychlazení zdobíme třeba plodovou zeleninou.
Čtěte také tipy na nejlepší komedie nebo rady na překonání lenosti.