Návod

DIY balzám na rty – Jak ho vyrobit jednoduše doma?

Už jste si někdy vyrobili svůj vlastní balzám na rty? Ne, ale chtěli byste si to vyzkoušet? Tak jen směle do toho! Nemusíte mít žádné zkušenosti. Výroba je velmi jednoduchá a zvládne ji úplně každý. Nejlepší na tom je, že váš DIY balzám na rty bude obsahovat jen přírodní ingredience a vy přesně víte, co do něj dáváte.

Rty potřebují péči a ochranu nejen v zimě před chladem, ale i v létě před slunečními paprsky. Lesk či rtěnka rozhodně nestačí. Vlastnoručně vyrobený balzám je plný výživných a hydratačních látek a potřebujete na něj jen několik surovin. Záleží jen na vás, jakou chcete, aby váš balzám na rty měl konzistenci (oleje), barvu (barviva) a vůni (esenciální oleje). Pro léčivé účinky můžete přidat i vitamíny.

DIY balzám na rty – Hlavní ingredience

Hlavními surovinami jsou různé přírodní vosky (včelí, kandelilový) a oleje (tuhé: bambucké máslo, kokosový; tekuté: olivový, ricinový). Jestliže chcete, aby balzám měl vaši oblíbenou barvu, přidejte do něj barvivo. Pro vůni použijte různé esenciální oleje. Další skvělou složkou je vitamin E, jeden z nejdůležitějších antioxidantů, který zároveň působí proti žluknutí olejů.

Všechny potřebné suroviny najdete v drogeriích a lékárnách. Dají se koupit i na internetu. Váš balzám nemusí jen dobře vonět, může i dobře chutnat! Nebojte se experimentovat a být kreativní. Tady záleží jen a jen na vás. Použijte třeba čokoládu, med, anebo různé extrakty, například vanilkový.

Základní recept – Jak tedy začít?

základní suroviny:

  • 1 Lžíce včelího vosku
  • 3 Lžíce kokosového oleje
  • 5 kapek vitaminu E
  • Obal či nádobku na balzám

Včelí vosk a kokosový olej ohřejte ve vodní lázni za stálého míchání. Jakmile směs trochu vychladne, přidejte vitamin E, případně barviva a esenciální oleje a zamíchejte. Nalijte váš hotový balzám do nádobek a nechte ztuhnout.

Co dělat, když je váš balzám příliš tuhý?

Hlavně žádný stres. V takovém případě ho ohřejte a přidejte malé množství tekutého oleje. Když budete mít opačný problém, doplňte voskem či tuhým olejem. Pokud vám balzám během zpracování ztuhne, jednoduše ho znovu ohřejte a nechte roztát.

Jak vidíte, celý proces je velice jednoduchý, Pokud jste milovníky DIY produktů, tak tento recept určitě vyzkoušejte a podle libosti si ho upravte.

Přečtěte si také Jak pěstovat migrénovník nebo 7 tipů zázračného úklidu Marie Kondo.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Elisabeth
Jsem kreativní člověk a jsem zastáncem názoru, že představivost vás dostane dál než pouhé vědomosti. Mezi některé mé záliby patří čtení, psaní a kreativní tvorba DIY produktů. Mám ráda cestování, výlety a poznávání nových kultur. Pro magazín Moony jsem napsala několik článků.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Návod