Jak na ...Nezařazené

TOP 15: Skvělé koníčky pro ženy

Hledáte nějaké koníčky, ale nevíte, co by vás mohlo bavit? Ať už jsou vaše záliby jakékoliv, z našeho seznamu nejlepších zálib si určitě vyberete i vy!

Jak si najít koníček?

Bohužel, mnoho lidí nemá žádné záliby. A to je opravdu škoda! Pokud jste i vy jedním z takových lidí, hledání koníčků rozhodně nevzdávejte. Zkuste si sama sobě položit otázku: „Co mě bavilo v dětství?“, a na základě toho vyhledejte podobné aktivity. Anebo procházejte různé seznamy koníčků a zkoušejte cokoliv vás zaujme.

Jaké může mít člověk hobby? Existuje jich takřka nekonečné množství. Ačkoliv je každý z nás jiný, pro každého existuje nějaký ideální koníček. Stačí jen dobře hledat.

Aby bylo hledání jednodušší, můžeme si koníčky rozdělit do čtyř základních kategorií:

  • pohybové;
  • umělecké;
  • komunitní;
  • intelektuální.

Mezi pohybové aktivity patří například jóga nebo běh. Umělecké koníčky zahrnují hru na hudební nástroj, ale třeba též keramiku, malbu apod. Do komunitních aktivit patří ty, které lidé provozují v rámci komunity, např. dobrovolnictví. Intelektuální koníčky zahrnují hlavolamy nebo četbu.

Žena na houpačce při západu slunce
Koníčků existuje takřka nekonečné množství. | Zdroj: Unsplash

Nejlepší koníčky pro ženy

V následujícím seznamu najdete zábavné a finančně nenáročné koníčky pro ženy. Tak určitě neváhejte a některý z nich vyzkoušejte ještě dnes!

1. Pletení a háčkování

Koukáte se rády na seriály, a přitom si vyčítáte, že u nich marníte čas? Teď už nemusíte! Stačí vzít do ruky pletací jehlice nebo háček a ze sledování seriálů se rázem stane produktivní koníček.

Navíc člověk, který umí háčkovat a plést, se nemusí trápit vymýšlením dárků. Vždyť koho by nepotěšil ručně vyrobený módní kousek? A rozhodně nemusíte vyrábět jen svetry a ponožky. Z vlny můžete vytvořit kabelky, módní doplňky, deky a mnoho dalšího. Velice populární je například amigurumi – háčkování hraček. Při háčkování a pletení můžete upustit uzdu fantazii a kreativitě. A každý výrobek bude zcela originální.

A ačkoliv může pletení a háčkování zpočátku působit složitě, s trochou cviku se jej naučí každý. Na internetu existuje mnoho videonávodů a vzorů, které vám mohou pomoci rozvíjet vaše dovednosti a inspirují vás k tvorbě.

Barevná klubíčka vlny
Pletení a háčkování jsou skvělé koníčky! | Zdroj: Unsplash

2. Kaligrafie

Hledáte koníček, kterým ohromíte? Zkuste krasopis neboli kaligrafii!

Věděly jste, že krasopis byl kdysi dávno předmět ve škole? Kdo nepsal krasopisně, odnesl si domů pětku. Dnes už nemá krasopis ani ruční psaní takový význam. Kdo z nás si například pamatuje všechna písmena psací abecedy? O to víc je v dnešní době působivé, když někdo umí krásně psát.

Kaligrafie je umění, stejně jako malba nebo kresba. A jediné, co k němu potřebujete, je pero, papír a notná dávka trpělivosti. Pokud vás kaligrafie láká, tak na internetu vyhledejte termín „lettering„. Pod tímto pojmem najdete celou řadu videí a návodů týkajících se kaligrafie.

sešit s kaligrafickým písmem
Kaligrafie je velice působivý koníček.| Zdroj: Unsplash

3. Tarot

Kdo by nechtěl nahlédnout do budoucnosti? Otevřít třetí oko a rozvinout intuici. Že vám ale ezoterika nic neříká? Nemusí. Tarot vás může bavit, i když máte ke spiritualitě daleko.

Tarot je sada karet, která se tradičně požívá k věštění budoucnosti. Tarotové karty na sobě mají symboly a výjevy, které se dají interpretovat mnoha způsoby. A právě v tom spočívá kouzo těchto karet. Na tarot totiž můžete nahlížet jak spirituálně, tak i čistě pragmaticky.

To, čeho si na kartách všímáte, totiž ukazuje na to, co se odehrává ve vašem podvědomí. Díky tarotu se tak na své problémy dokážete podívat z úplně jiného úhlu pohledu. Takže pokud hledáte způsob, jak sama sobě lépe porozumět, určitě tarot vyzkoušejte!

ruka držící tarotové karty
Tarot zdaleka neslouží jen k předvídání budoucnosti! | Zdroj: Unsplash

4. Deník

Psaní deníku není jenom koníček. Je to forma péče o sebe sama. V dnešní uspěchané a osamělé době je taková péče důležitější než kdy dříve. Deník je místem, kde člověk může bezpečně ventilovat své pocity a třídit myšlenky. A jen samotné vypsání pocitů může člověku pomoci cítit se lépe.

Deník nám může pomoci lépe porozumět sobě samým a svému životu. Když se zastavíme a začneme psát, často objevíme hlubší souvislosti a vzorce ve svém chování a myšlení. Takže pokud občas ve svém životě tápete, psaní deníku je ideální způsob jak si v životě udělat pořádek.

člověk píšící deník
Psaní deníku je forma psychoterapie. | Zdroj: Unsplash

5. Kreslení

Věděli jste, že kreslení je dobrou aktivitou pro váš mozek? Při kresbě totiž zapojujete více mozkových center najednou a díky tomu posilujete mozek. Kreslení je ale také skvělou volbou pokud trpíte úzkostmi a depresemi. Když kreslíte a soustředíte se na své dílo, zapomenete na svůj stres.

Že nemáte na výtvarku talet? To ani nemusíte. Cvik dělá mistra a kreslení se jako každá dovednost zlepšuje tím, když ji trénujete. Existuje mnoho různých stylů kresby, které můžete vyzkoušet. Láká vás realistická kresba? Karikatury? Komiksy? Možností je nekonečné množství. Co třeba zkusit mandaly? Vypadají impozantně, a přitom je jejich kresba velmi jednoduchá a uklidňující.

Podívejte se na co nakreslit, když se nudíte.

Nakreslit mandalu není až tak obtížné. | Zdroj: Unsplash

6. Meditace

Hledáte koníček, díky kterému budete klidnější a spokojenější? Zkuste meditaci!

V dnešní uspěchané době je často těžké najít si chvíli sám pro sebe. Člověk často ztrácí spojení sám se sebou. Díky meditaci však toto spojení znovu nachází. Meditace je stav, kdy se plně soustředíte na určitou činnost, zpravidla na dýchání. Snažíte se zklidnit svou mysl.

Pokud chcete meditovat, můžete si k tomu pustit i relaxační hudbu a zapálit vonnou tyčinku. Jde o to, abyste se cítila co nejuvolněněji. Následně se pohodlně usadíte a snažíte se myslet pouze na svůj dech. Pokud vás tato forma meditace nebaví, můžete zkusit řízenou meditaci, při které následujete pokyny. Zkusit můžete třeba také Oshovu dynamickou meditaci.

Meditace vám může připadat těžká a nudná, ale je to jedna z nejlepších věcí, kterou pro své zdraví můžete udělat. Meditace se pojí s celou řadou benefitů: např. zlepšuje spánek, pomáhá s depresemi a úzkostmi, cítíte se díky ní lépe a mnoho dalších.

Díky meditaci se budete cítit lépe. | Zdroj: Unsplash

7. Dobrovolnictví

Hledáte koníček, který dá vašemu životu hlubší smysl a pocit naplnění? V takovém případě vyzkoušejte dobrovolnictví. To spočívá v tom, že dobrovolně a nezištně poskytujete svůj čas a energii jiným.

Dobrovolnictví je ušlechtilý koníček, který ale není pro každého. Dobrovolníkem se můžete stát v mnoha různých odvětvích, například v nemocnici, domově důchodců, hospici, zvířecím útulku, ale třeba i za hranicemi.

Pokud vás dobrovolnická činnost láká, vyhledejte dobrovolnické aktivity ve vašem okolí. Existuje mnoho platforem, které můžete využít. Můžete se také obrátit na neziskové organizace, které často poptávají dobrovolníky.

ruce přes ruce
Dobrovolnictví je naplňující činnost. | Zdroj: Unsplash

8. Studium jazyků

Hledáte koníček, který vynese vaše CV do nebeských výšin? Osvojte si cizí jazyk!

Nejdůležitějším jazykem je určitě angličtina, ale neztratíte se ani s jinými světovými jazyky. Pokud jste jazykově nadaná, můžete zkusit i těžší jazyky jako čínština nebo arabština. A pokud jste na jazyky „dřevo“, i pro vás existuje řešení – umělý jazyk Esperanto. Ten je mnohem jednodušší než angličtina, a i přesto dokáže otevřít mnohé dveře.

S každým dalším jazykem otevírá celá řada příležitostí, a to nejen těch pracovních. Znalost jazyků vám rozšíří obzory. Přijde vám vhod při cestování, ale i při hledání zábavy. Vždyť o kolik víc mediálního obsahu můžete konzumovat, když mluvíte dvěma jazyky?

Existují různé způsoby, jak se naučit jazyk. Každému vyhovuje trochu něco jiného. Můžete koukat na seriály v daném jazyce, najít si kamaráda na dopisování (tzv. „pen-friend“). Existuje mnoho aplikací a internetových kurzů, díky kterým se můžete bezplatně naučit cizí jazyk (nejznámější je Duolingo).

dítě píšící křídou na tabuli
Každý jazyk vám otevře nové dveře. | Zdroj: Unsplash

9. Četba

Jen málokterý koníček dokáže tak přispět k rozvoji mluveného a psaného projevu. Věděli jste ale, že čtením můžete oddálit nebo zcela odvrátit nástup demence? Kromě toho pomáhá četba při úzkostech a depresích a posiluje paměť. A takhle bychom mohli dlouze pokračovat.

Že vám lásku k literatuře překazila vaše češtinářka? To je mi líto. Přesto bych nad knihami nelámala hůl. Existuje tolik žánrů knih, že si z nich vybere úplně každý. Nemusíte číst klasickou literaturu 19. století. Místo ní si můžete přečíst detektivku, motivační knihy, komiks nebo naučnou literaturu. Pokud nevíte, co si přečíst, co třeba zkusit nějakou z nejlepších knih všech dob?

Na čtení je skvělé také to, že jej můžete nosit všude s sebou. Stačí do kabelky vedle šminek přihodit malou knížku nebo čtečku. Anebo stáhnout knihu do mobilu. A věděla jste, že nemusíte číst jenom očima? Existuje celá řada audioknih, které můžete poslouchat, a přitom třeba cvičit!

žena čte knihu na gauči
Čtení je skvělé pro váš mozek. | Zdroj: Unsplash

10. Sport

Existuje lék, který prodlužuje život. Lék, díky kterému zůstanete ve stáří pohybliví. Lék, který léčí deprese. Tomu léku se říká sport.

Možná si v sobě nesete traumata z hodin tělocviku. Možná máte nadváhu a hluboko zakořeněnou nechuť ke sportu. Byla by však škoda na sport rezignovat. Sport totiž rozhodně nemusí být utrpení. Naopak se díky němu můžete cítit naprosto skvěle.

Stačí jen najít ten správný sport. Jste spíše týmový hráč nebo individualista? Preferujete cvičení v posilovně, doma nebo venku? Podle vašich odpovědí hledejte ideální sport.

A jak se ke sportu přimět? Pro někoho může být motivací, že si koupí permanentku do posilovny. Pro někoho jiného nové běžecké boty. Vyzkoušejte, co funguje na vás! A pokud vás sport nebaví, pusťte si při cvičení vaší oblíbenou hudbu nebo seriál. Garantuji, že vám cvičení uběhne rychleji a třeba vás i začne bavit!

posilující žena
Díky sportu zhubnete a budete žít déle.| Zdroj: Unsplash

11. Bojová umění

A co takhle koníček, díky kterému se nebudete bát procházet sama nočními ulicemi? Vyzkoušejte bojová umění!

Stejně jako sport představují bojová umění fyzickou aktivitu. Zaměřují se především na práci s vlastním tělem a myslí. Bojová umění vám pomohou odhalit vaši vnitřní sílu. Dokážete se díky nim ubránit i mnohem silnějšímu útočníkovi, a to může být velmi praktické!

Na výběr máte z celé řady bojových umění. Pokud si chcete zdokonalit fyzičku a flexibilitu, zkuste třeba karate. Jestliže vám jde o uvolnění stresu, může vám pomoci tai chi.

žena v bojové pozici
S bojovými uměními bude sebeobrana hračka. | Zdroj: Unsplash

12. Tanec

Možná vás neláká sport ani bojová umění, ale zato vás spolehlivě rozhýbe hudba. V takovém případě určitě zkuste tanec!

Tanec je úžasná pohybová aktivita. Jedná se o jeden z nejzábavnějších způsobů, jak v krátkém čase spálit co nejvíc kalorií. Člověk se během něj hodně hýbe, ale přitom si to ani neuvědomí. A jen málokterá aktivita působí tak elegantně a žensky jako právě tanec. Může vylepšit vaše držení těla a dodat vám sebevědomí.

Rychlá zumba, párové latinsko-americké tance nebo klasický balet… Možností je nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat, zda se zapsat do tanečních kurzů nebo si doma tancovat u Youtube videí!

žena tančící balet
Tanec podtrhuje ženskost a eleganci.| Zdroj: Unsplash

13. Turistika

Chcete udělat něco pro své zdraví, ale sport vás neláká? Máte rádi pobyt na čerstvém vzduchu? Chodíte rády na procházky? Tak by vás mohla bavit turistika!

Turistika je aktivita, kterou můžete provozovat jak sama, tak ve skupině. Kromě toho se jedná o mimořádně levný způsob cestování. Můžete objevovat krásy země a neutratit přitom ani korunu!

K turistice samotné potřebujete jen málo věcí – kvalitní boty a alespoň minimální orientační smysl. Česká republika se navíc může pyšnit tím, že jsou tu ideální podmínky pro turistiku. Jsou zde dobře značené turistické stezky a po cestě vás neohrožuje nebezpečná zvěř. Tak zkuste dát tomuto koníčku šanci!

pár turistů v horské přírodě
Na výlet můžete jít i pěšky.| Zdroj: Unsplash

14. Programování

A co takhle zkusit opravdovou výzvu? Koníček, který rozvine logické uvažování a potenciálně otevře dveře k lukrativní kariéře! Zkuste se naučit programovat!

Přijde vám, že je programování doménou mužů? Máte pravdu. Drtivá většina programátorů jsou muži. Ale to neznamená, že by ženy měly zůstávat pozadu. Naopak. Se současným tempem technologického pokroku bude informatika stále důležitější.

K programování je ale třeba nadprůměrný intelekt, ne? Ne tak úplně. Nemusíte být druhý Bill Gates, abyste dokázala vytvořit jednoduchý program nebo hru. Základy programování se může s trochou trpělivosti naučit kdokoliv. Pokud vás programování láká, najdete celou řadu kurzů na internetu.

programování na počítači
Základy programování se může naučit kdokoliv.| Zdroj: Unsplash

15. Hra na hudební nástroj

Chtěla jste vždy hrát na hudební nástroj, ale nikdo vás k tomu v dětství nevedl? Myslíte, že když jste nezačala s klavírem v šesti letech, že vám ujel vlak? Omyl! S hrou na hudební nástroj můžete začít v jakémkoliv věku.

Možná vám taky řekli, že nemáte hudební sluch. Tohle si k srdci už vůbec neberte! Někdo má na hudbu přirozený talent. Někdo musí pracovat trochu více. Ale kdo chce hrát, hrát se naučí. V dnešní době je to zvlášť jednoduché. Nemusíte docházet na hodiny hudby, stačí si jen zapnout Youtube nebo koupit online kurz.

Takže pokud vás někdy lákala kytara, klavír, ukulele nebo třeba foukací harmonika, zkuste to! Třeba ve vás dříme virtuos a ani o tom nevíte.

hudební nástroje v místnosti
S hraním na hudební nástroj můžete začít kdykoliv.| Zdroj: Unsplash

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Vendy Koçoğlu
Čerstvá absolventka mediálních a teritoriálních studií, expatka a novopečená máma. Zajímá se o dopady používání nových médií na psychiku člověka, digitální minimalismus a duševní zdraví. Ve volném čase ráda čte, vytváří nebo zkrátka jen tak je.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *