Jak na ...Návod

10 zásad udržitelného šatníku aneb slow fashion v praxi

Možná máte dojem, že slow fashion, nebo česky pomalá móda, je o nakupování drahých módních kousků od ekologických, fair-trade značek a lokálních designérů. Není to ale tak úplně pravda. Je to způsob, s jakým k nákupu oblečení přistupujeme a jak ho potom využíváme. Nemusí to nutně znamenat sáhnutí hluboko do kapes, ale hlavně vítězství kvality nad kvantitou, a v neposlední řadě ohleduplnost k životnímu prostředí a lidem, kteří se na výrobě oblečení podílí. Základem je minimalismus, který si potřebujete osvojit

Výsledkem slow fashion v praxi by měl být udržitelný šatník, který vám bude dělat radost, dodá vám sebevědomí a z dlouhodobého hlediska hlavně ušetří peníze i čas. Protože správný udržitelný šatník nemá praskat ve švech, ale především být nadčasový a snadno kombinovatelný. Tak, abychom naši dobře známou větu: „Zase nemám co na sebe“ už nemuseli použít. Jestli jste odhodlaná si takový šatník vytvořit, jste tady správně.

Proč bychom se vůbec o slow fashion měli zajímat?

Pořád váháte nad tím, proč investovat do kvalitnějšího oblečení, když si na každém rohu můžete koupit tričko za dvě stovky? Důležitý rozdíl je v tom, že investice do udržitelného šatníku je dlouhodobá, kdežto tričko za dvě stovky budete muset po pár vypráních vyhodit a koupit si zase nové. A tak stále dokola.

Už asi tušíte, že celý koncept slow fashion a udržitelnosti má hlubší význam. Ten vychází především ze znepokojivých údajů o dopadu módního průmyslu na naši planetu a často katastrofálních podmínek, za kterých jsou pracovníci nuceni oblečení vyrábět.

Věděla jste, že…

  • Každou 1 sekundu skončí na světových skládkách nákladní auto plné oblečení. (1)
  • Co do znečištění životního prostředí je módní průmysl druhý na světě. Předběhl ho pouze průmysl ropný. (2)
  • Průměrně dnes nakupujeme o 60 % více oblečení než v roce 2000, toto oblečení nám ale vydrží pouze poloviční čas. (3)
  • Na produkci 1 kg bavlny potřebné k výrobě jednoho trička je spotřebováno 20 000 l vody. (4)

Tuto vysokoobrátkovou, levnou módu, která má negativní vliv na životní prostředí a společnost, nazýváme fast fashion.

Naopak slow fashion se snaží tyto negativní dopady snížit a zajistit férové pracovní podmínky všem lidem zapojeným do výrobního procesu. Jak už samotný název napovídá, jde o to doslova „zpomalit“ a usměrnit naše nezřízené nákupy a konzumní způsob života. Nadčasový, stylový šatník je pak bonusem, za který si budeme každé ráno děkovat.

Jste připravená dát svému šatníku nový dech a prospět tak sobě i naší planetě? Tady je slíbených devět zásad, jak při sestavení udržitelného šatníku postupovat. Nebude to ze dne na den, ale začít můžete hned teď.

1. Protřiďte svůj stávající šatník

Asi nebude žádným překvapením, že sestavení udržitelného, pomalého šatníku předchází velká čistka. Nebojte se jí a buďte důsledná. Opravdu nepotřebujete mít dvacet triček na doma nebo na procházku se psem, ani kalhoty, které vás sice škrtí v pase, ale možná je jednou při nějaké příležitosti ještě obléknete. Neobléknete. Vždy dáte přednost tomu, v čem se skutečně cítíte dobře.

Podle kalifornské stylistky Lissy Murphy je základem položit si u každého kusu oblečení otázku, kolikrát jste ho za posledních 12 měsíců měla na sobě. Pokud si nemůžete vzpomenout ani na jednu příležitost, kdy jste si tuto věc oblékla, pravděpodobně to znamená, že vám nesedí, nelíbí se vám, nebo se nehodí k ničemu dalšímu. Taková věc vám neslouží a můžete ji s čistým svědomím poslat dál.

Ze svého šatníku byste také měla vyřadit všechno oblečení, které je nějak poškozené, nesedí vám jeho velikost, nebo se vám těžce kombinuje. Jak Lissa Murphy tvrdí, ve svém šatníku byste si měla připadat jako v butiku nebo v módním showroomu. Měla byste být zkrátka nadšená ze všech kousků, co tam najdete. (5)

2. Najděte svůj styl

Říkáte si, jak na to? Na pomoc si můžete povolat módního stylistu, který vás cestou hledání provede, hlavní díl práce ale bude stejně vždy na vás. Pro začátek hledejte ve svém aktuálním šatníku. Každá máme několik oblíbených kousků, které nosíme prakticky stále dokola. Vytáhněte je všechny ze skříně a zkuste se nad nimi zamyslet. Co převládá? Sukně, nebo kalhoty? Kabáty, bundy, nebo saka? Svetry, nebo mikiny? Jsou to spíše formální, nebo ležérní kousky? Klidně si své závěry napište na papír, abyste si je lépe uvědomila a taky zapamatovala. Pomůže vám to jako malý tahák.

Pak zkuste hledat na internetu. Vždy, když narazíte na nějaký outfit, který byste sama ráda oblékla, uložte si ho. Až jich budete mít větší množství, hezky z toho budete moct vyvodit, co se vám vlastně líbí a co vás vystihuje. S tím pak souvisí i další bod.

Tip: Prohlédněte si dámskou módu Kenny S.

3. Určete si svou paletu barev

Hledání vašich barev je důležitou součástí hledání stylu, použijte k tomu tedy stejné metody. Nejdříve se podívejte do svého šatníku, jaké barvy převládají. Pokud v něm hraje prim pouze jedna či dvě barvy a toužíte po změně, zaměřte se na metodu hledání obrázků. Skvělou pomůckou vám může být sociální síť Pinterest, kde najdete spoustu inspirace a můžete si vytvořit i vlastní nástěnku, kam obrázky umístíte.

Vaši výslednou paletu barev by měly tvořit dvě až tři neutrální barvy (černá, bílá, šedá, hnědá) a dvě až tři další barvy, které je doplní. Tak budete mít jistotu, že je vždy máte s čím zkombinovat.

Ale pozor! Každá barva má spoustu odstínů, a není červená jako červená. Než se pustíte do vybírání konkrétních odstínů, potřebujete znát svůj barevný typ. Barevné typy lidí jsou čtyři (podle ročních období) a jsou založené na barvě vašich vlasů, pleti a očí. Podle vašeho barevného typu pak už jednoduše najdete odstíny barev do vaší palety tak, aby vám slušely. Jak na to, se dozvíte třeba v tomto videu.

V udržitelném, slow fashion šatníku si vystačíte s maximálně 6 barvami.
Najděte odstíny barev, které vám sluší a cítíte se v nich dobře.

4. Zamyslete se nad tím, jak trávíte svůj čas

To, jak trávíte váš čas, by se mělo odrážet také ve vašem šatníku. Trávíte 60 % svého času v práci? Pak by také 60 % vašeho šatníku mělo tvořit oblečení, které nosíte do práce. Nemá smysl, aby polovinu vaší skříně zabíralo oblečení na doma, když se většinu času pohybujete v kanceláři.

Sepište si na papír aktivity, kterými trávíte nejvíce času, a jaké oblečení potřebujete k tomu, abyste se při nich cítila dobře. Snažte se, aby množství oblečení ve vašem šatníku co nejvíce kopírovalo poměr těchto aktivit. Jedině tak pro vás bude váš šatník užitečný a vyhnete se pocitu, že máte plnou skříň, ale vlastně stále nemáte, co na sebe.

5. Pořiďte si kvalitní basic kousky

Jeden ze základních pilířů udržitelného šatníku. Díky basic kouskům své outfity vždy snadno zkombinujete. Nezapomeňte ale při jejich pořizování zohlednit svůj osobní styl a výše zmíněné aktivity, jimiž trávíte nejvíce času.

Pokud v práci dodržujete formální dress code, nekupujte si zbytečně tři bílá bavlněná trička, ale sáhněte po košili, nebo blůze jednoduchého střihu. Jestli ráda nosíte kalhoty, pořiďte si skvěle padnoucí džíny. Basic kouskem může být i černá kožená bunda nebo sako.

Základem je neutrální barva, kvalitní materiál a jednoduchý střih. Basic varianty bychom měli mít od všech kusů oblečení, od trička přes kabát až po boty, ideálně ve všech neutrálních barvách, které jste si zvolila. Nebojte se do nich investovat, ale nákup si dobře promyslete. Vyplatí se trpělivě hledat, protože takový kvalitní kousek budete nosit často a vydrží vám roky.

6. Vsaďte na přírodní materiály

Přírodní materiály jsou zárukou kvality a pohodlí. Povýší váš outfit na další úroveň a zajistí, že se v létě budete o poznání méně potit a v zimě o poznání méně klepat. Budete se v nich zkrátka cítit příjemně, vaše pokožka bude moct dýchat a nebude jí hrozit žádné podráždění. Při výběru materiálu tedy vsaďte na bavlnu, vlnu, len, bambus nebo viskózu. Oblíbená je také kůže, ta ale kvůli svému živočišnému původu do udržitelného šatníku nepatří.

Volbou přírodních materiálů samozřejmě neprospějete jen sobě, ale i přírodě. Výroba syntetických látek má na životní prostředí daleko větší dopad. Látky jako polyamid, polyester a akryl navíc při praní vylučují do vody mikroplasty.

Slow fashion a přírodní materiály patří rozhodně k sobě.
Přírodní materiály jsou základem udržitelného šatníku.

7. Zaměřte se na slow fashion značky

Pokud chcete mít jistotu, že oblečení, které kupujete, je opravdu v souladu s ekologickými a fair-trade standardy, hledejte u něj certifikáty udržitelnosti. Držiteli těchto certifikátů jsou zpravidla slow fashion značky, které jsou na této filozofii založené.

Budete do nich muset investovat o něco více, ale vyplatí se vám to. Narozdíl od značek zvučných jmen totiž zaplatíte za skutečnou kvalitu a daný kousek vám vydrží několik sezón. V Česku se na čistě udržitelnou módu zaměřují například EtikButik, Harddecore nebo Nila Store, svou udržitelnou sekci módy má i obchod Fresh Labels.

Pokud si pořád ještě nejste s nákupem udržitelné módy jistá a dáte občas přednost klasickému módnímu butiku, zkuste se podívat po udržitelné kolekci. Není to sice žádná záruka dodržení vysokých standardů, ale najdete tam oblečení z přírodních materiálů a snad i v lepší kvalitě za příznivou cenu. Udržitelnou kolekci už uvedlo mnoho velkých módních značek jako je Zara, H&M, Lindex nebo ONLY.

8. Nebojte se nakupovat v bazarech

Říkáte si, že se vám ten udržitelný šatník pěkně prodraží? Nemusí to tak být. Nebojte se zavítat do second-handu. Nákupy z druhé ruky už dávno nejsou vnímány jako něco podřadného. Dnes je to udržitelný trend, a díky tomu second-handů stále přibývá.

Navíc v nich můžete najít opravdové poklady. Existují například second handy zaměřené vyloženě na designérské značky, kde si můžete koupit kvalitní kabelku, na kterou byste jinak šetřila měsíce. Jednorázové bazarové akce pořádají třeba i bloggerky nebo můžete vyrazit na tzv. swapy, kde oblečení nenakupujete, ale vyměňujete. Zapátrejte a vydejte se na lov. Je-li pro vás přehrabování v kamenných obchodech utrpením, bazary najdete i online. Jedním z nejoblíbenějších u nás je vinted.cz.

Pokud ráda nakupujete i na dovolené, spousta evropských metropolí je pověstných blešími trhy a módními bazary. Příkladem může být Londýn, Kodaň nebo Berlín.

Nákupy z druhé ruky jsou také v souladu se slow fashion.
Slow fashion může být i levná. Zajděte do second-handu nebo na víkendový bazar.

9. Minimalismus je synonymem slow fashion

Dejte přednost kvalitě před kvantitou. Slyšela jste o „capsule wardrobe“? Autorkou tohoto termínu je Susie Fox, majitelka úspěšného módního butiku v Londýně. Susie Fox je přesvědčená, že stačí mít v šatníku maximálně 30 kusů oblečení. A není sama, souhlasí s ní modní stylisté a bloggerky po celém světě. Zkuste si tento termín zadat do vyhledávání na YouTube. Podle zásad capsule wardrobe má být šatník složený ze základních univerzálních kousků, které nevyjdou z módy a můžete je kombinovat s kousky sezónními.

Nemusíte v duchu minimalismu zacházet až tak daleko, abyste svou skříň okleštila na 30 položek, v podstatě to ale shrnuje všechny výše popsané zásady. Důležitá je nadčasovost a kvalita. A proto až budete příště stát v kabince u zrcadla a rozhodovat se, jestli si ty džíny, košili, kabát nebo cokoliv jiného koupíte, zase si to svlékněte a nechte to s úsměvem tam. Protože jestli byť jen trochu pochybujete, ať už kvůli barvě, materiálu nebo pohodlí, není to pro vás to pravé. A jak řekla Lissa Murphy, ve svém šatníku byste měla být nadšená ze všech kousků, které tam najdete.

Zdroje:

(1) https://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications/a-new-textiles-economy-redesigning-fashions-future

(2) http://www.alternet.org/environment/its-second-dirtiest-thing-world-and-youre-wearing-it;  Forbes – Making Climate Change Fashionable – The Garment Industry Takes on Global Warming

(3) See Drew, D. and Yehounme, G. (2017) The Apparel Industry’s Environmental Impact in Six Graphics, 23 August 2017 originally published by World Resources Institute, drawing on sources from MIT, National Geographic, OECD, McKinsey, Planet Retail.

(4) https://www.worldwildlife.org/industries/cotton

(5) https://www.sarasotamagazine.com/fashion-and-shopping/2014/10/wardrobe-stylist-lissa-murphy-organize-closet

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
1
Užitečné
3
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Veronika
Ráda tvořím a především píšu, proto mě uchvátil obsahový marketing. Mými oblíbenými tématy jsou ekologie, cestování, outdoorové sporty, zdraví a osobní rozvoj. Pracuji na volné noze a nejčastěji mě najdete na horách.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *