Proč jíst kurkumu a co to vlastně je? Nejen odpovědi, ale i super recepty s tímto kořením, najdete v našem článku. Ať žije kurkuma!
Co je kurkuma?
Prášek takto se nazývající je jednou ze superpotravin, kterou běžně seženeme v supermarketech i prodejnách zdravé výživy. K dostání je i na internetu, v kamenných prodejnách a v lékárnách.
Jak název napovídá, kurkuma se získává z méně známého kurkumovníku dlouhého, aromatické trvalky z čeledi zázvorníkovité. Je to oblíbená surovina pro thajskou a indickou kuchyni. Tato léčivá bylina patří spolu se skořicí, koriandrem, pepřem, zázvorem, chilli a česnekem do kari koření, jehož kořeny jsou v Evropě.
Protože se kurkumou dochucují jídla zejména v Indii, říká se jí také indické koření. Práškem se obarvují bezvaječné těstoviny a potraviny mají působením této přísady větší trvanlivost.
Oddenky kurkumy se uvaří, usuší a umelou na prášek žluté barvy. Důležitá je protizánětlivá látka kurkumin (na etiketách výrobků označovaná kódem E 100), mající velký význam pro diabetiky s neuropatickou bolestí. Potravina se přidává do worcesterské omáčky či hořčice.
Kurkurma má pikantní chuť, protože spojuje ostrost pepře se zázvorem. Pomáhá při různých nemocech, jako jsou nádory, a má antioxidační účinky. Přispívá ke správné hladině cholesterolu v krvi a správné činnosti vnitřních orgánů.
Kurkuma: saláty
Z této úžasné ingredience, produkované kurkumovníkem, se připravují zdravé saláty. My vám řekneme, kterak vytvořit vajíčkový salát a jak se rozplynout nad žhavým africkým salátem.
Vajíčkový salát s kurkumou
Postup je stejný jako u květákové pomazánky (viz níže), jen se přidá ještě 6 uvařených vajec. Ta nakrájíme na kostičky a všechny chutě spojíme zamícháním.
Žhavý africký salát
Osolené brambory pokapeme olivovým olejem a upečeme. Ke konci přidáme avokádo. Hovězí maso na svíčkovou nakrájené na nudličky a opečeme na prudkém ohni s přídavkem soli a pepře také na olivovém oleji. Podusíme rovněž rajčata a vše řádně promícháme. Nezapomeneme přidat zálivku složenou z worcesterské omáčky, olivového oleje, koriandru, chilli omáčky a samozřejmě kurkumy. Je hotovo.
Kurkuma: pomazánka
Máte chuť na jednoduchou pomazánku a doma vám voní aromatické koření z Indie? Květáková pomazánka s kurkumou je super volba.
Květáková pomazánka s kurkumou
Rozmixujeme uvařený květák s cibulí, polotučným tvarohem, kvasnicemi a kurkumou. Přidáme sůl a pepř a zchladíme v lednici. Mažeme na pečivo a na závěr můžeme posypat ještě slunečnicovými semínky.
Kurkuma: hlavní jídla
Podívejte se na chutné a zdravé pokrmy, k jejichž přípravě potřebujeme kurkumu. Uvidíte, že si je zamilujete.
Křupavé kuřecí nugetky
Připravíme si kurkumovou směs z těchto surovin: řeckého jogurtu, soli, pepře, chilli a kurkumy. V té namočíme nudličky kuřecího masa. Cornflakesy rozmixujeme a následně v nich řízky obalíme. Na plechu pokrytém pečicím papírem nugetky upečeme při 190°C.
Kurkumové rizoto pro vegetariány
Zatímco vaříme rýži, na olivovém oleji opečeme nejprve tenká kolečka cibule, poté i rajčete a cukety. Mírně zalijeme vodou. Do měkké zeleniny nasypeme uvařenou rýži, kurkumu, sůl, pepř a případně trochu smetany.
Těstoviny s kurkumou
Uvařené těstoviny smícháme s na másle osmahnutými kousky papriky, kurkumou a solí. Po orestování jídlo expedujeme s nastrouhaným sýrem. Dle nálady eventuálně ještě vše zapečeme v troubě.
Kurkuma: nápoj
Z exotické indické léčivky se vyrábí skvělý a na živiny bohatý nápoj, který chutná dětem i dospělým. Hlavní roli v něm hraje mléko podle vlastních preferencí.
Zlaté mléko s kurkumou
Zdravé kurkumové mléko si můžete buď koupit, nebo sami vyrobit. Mléko jakéhokoli typu ohřejeme a půl minuty vaříme s kurkumou, skořicí, vanilkou a pepřem. Ovšem jen na mírném plameni! Přidáme kokosový olej či máslo. Pijeme teplé. Nápoj je vhodný i pro děti, nicméně v tomto případě použijeme menší dávku pepře. Po mírném vychladnutí lze přidat med.
Jak vypěstovat kurkumovník
V našich podmínkách přistupujeme ke kurkumovníku jako k pokojové rostlině, takže potřebuje světlo a teplo. Tento indický šafrán snadno pořídíme v hobby marketech a de facto všude. Přestože se jedná v podstatě o zázvor, využití má kurkuma i dekorativní. Hodí se rovněž na venkovní záhon, nicméně na zimu je nutné jeho hlízy vyndat.
Zázvor důkladně zaléváme a ob týden přihnojujeme tekutým hnojivem. Rostlina se rozmnožuje dělením kořenů a v době, kdy nekvete (od listopadu), je nutné, aby byla na chladnějším, avšak stále světlém, stanovišti a její cibule se čas od času velice jemně zalévaly, čímž se zabrání vyschnutí.
Zajímá vás, jak vypočítat clo a DPH při dovozu z Číny či USA nebo proč byste měli jíst RAW stravu? Také si přečtěte návod, jak na pracovní pohovor.