Před mnoha staletími lidé objevili, že růže, která byla ceněná především pro svou krásu, má i léčivé účinky. Tuto květinu lidé kultivují po celém světě a pro každou kulturu má odlišnou hodnotu. Můžeme ji najít ve vůních, krémech, esenciálních olejích či olejích na vlasy a dokonce i v různých léčivech. Růžová voda má všestranné využití, díky svým protizánětlivým vlastnostem a pestrému obsahu antioxidantů.
Poprvé byla objevena v Persii kolem desátého století a později se dostala k nám do Evropy. Ve středověku se používala k umytí rukou před jídlem. Tehdejší léčitelé ji předepisovali jako prevenci proti omdlévání, k posílení orgánů a k ochraně srdce.
Růžová voda: Jaké jsou její benefity?
Lidé ji tradičně používali k pomoci při problémech s trávením a k redukci zčervenání pokožky a zmírnění otoků. Pomáhá také v boji se škodlivými organismy, zklidňuje kašel a podráždění krku.
V aromaterapii tlumí bolesti hlavy, poskytuje psychické zklidnění a snižuje stres. Některé studie ukazují, že normalizuje krevní tlak a podporuje uvolněné dýchání.
Mnoho receptů na jídlo používá růžovou vodu jako ingredienci. Dodává příjemnou chuť například do sirupů na palačinky a lívance, želé, pudingů a dortů.
Je skvělým tonikem. Zajišťuje hydrataci, balancuje tvorbu přirozených olejů v pleti a rozjasňuje ji. Takže se ji opravdu vyplatí mít doma.
Růžová voda: Recept a výroba
Existují různé způsoby výroby růžové vody. Můžete ji připravit například z růžového esenciálního oleje, ze sušených, drcených či čerstvých okvětních lístků. Řekneme si o dvou z nich.
Výroba z esenciálního oleje
Ingrediencí:
- 12 kapek růžového esenciálního oleje
- 1 šálek (240 ml) destilované vody
- vzduchotěsnou skleničku (nádobku)
Sklenici naplňte vodou. Mějte na paměti, že je důležité, aby byla destilovaná kvůli možným bakteriím z kohoutkové vody. Pokud ji zrovna nemáte, můžete převařit filtrovanou a počkat, dokud nevychladne na pokojovou teplotu.
Přidejte 12 kapek oleje, ale nejdřív ho zřeďte několika kapkami vody, aby nezůstal oddělený na hladině vody. Sklenici zavřete a protřepejte, dokud se olej s vodou dobře nepromíchá.
Hotovou růžovou vodu můžete ještě přelít do rozprašovací láhve a používat jako osvěžovač vzduchu nebo povlečení.
Výroba ze sušených okvětních lístků
Ingredience:
- ¼ šálku sušených růžových okvětních lístků
- 1 ¼ šálku (300 mililitrů) horké, destilované vody
- 2 zavařovací sklenice
- cedník
Jak vyrobit růžovou vodu ze sušených okvětních lístků? Pokud chcete růžovou vodu využít k vaření, použijte lístky z nějaké jedlé odrůdy růže (například: růže damascénská, růže stolistá, růže keltská)
Do jedné ze sklenic vložte sušené okvětní lístky a zalijte je horkou (ne vroucí) vodou. Zakryjte sklenici a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Následně nechte ještě louhovat. Na druhou prázdnou sklenici položte cedník. Ten zachytí okvětní lístky, až budete vodu přelévat. Přelévejte ji oparně a zachycené lístky můžete vyhodit. Hotovou růžovou vodu uložte do lednice a spotřebujte ideálně do 7 dnů.
Sami vidíte, že výroba je velmi jednoduchá a nenáročná na ingredience. Zvládne ji opravdu každý. Takže jen do toho a hodně štěstí s výrobou!