Vaření a receptyZdraví

Ovesné vločky: 2 pozitiva a 2 negativa, které jste neznali

Ovesné vločky zná asi každý z nás. Vzhledem ke stoupajícímu trendu zdravé výživy, se můžete dočíst spoustu názorů na tuto surovinu. V rámci objektivity si uvedeme pozitiva i negativa této suroviny. Bavit se budeme o surových ovesných vločkách, bez jakéhokoli doslazení či dochucení. Co se týká nutričních hodnot, největší procentuální zastoupení zde mají sacharidy. Konkrétně 68g na 100g vloček. Na druhém místě jsou bílkoviny v zastoupení 13-14g na 100g vloček. Další významně zastoupenou makroživinou jsou tuky a to 7g na 100g. V přibližně stejném množství zde najdeme i vlákninu. Dále zde najdeme vitamíny B1,B6, vitamín E, vápník a železo. Základní přehled máme a nyní se podíváme na pozitiva a negativa.

Ovesné vločky: Pozitiva

pozitiva ovesných vloček

Vliv na tělesné zdraví

Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a díky svému vysokému obsahu rozpustné vlákniny přispívají k udržení stabilní hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Jsou tak jednou z často vyhledávaných surovin pro různé typy diet a zdravý životní styl. Vstřebání vlákniny je různé u různých jedinců, proto je její energetická hodnota stanovena pouze průměrně. A právě ovesné vločky jsou jejím skvělým zdrojem.

Vysoká variabilita

Chuť samotných vloček není žádná velká pochoutka. Naštěstí má tu výhodu, že ji lze nakombinovat s mnoha dalšími surovinami. První dobrou kombinací je jogurt, tím zároveň přidáme bílkoviny a zdravé tuky. Celou směs lze dál dochutit medem, skořicí nebo ovocem. To nám směs obohatí o další vitamíny. Další z mnohých využití najdeme při pečení, kde často nabízí alternativu k bílé mouce.

Ovesné vločky: Negativa

Negativa ovesných vloček

Nepoměr makroživin

Jak už víme z úvodu, více než dvě třetiny složení zastupují sacharidy. Ty se ale u velkého množství diet a stravovacích plánu snažíme minimalizovat a nahrazovat zdravými tuky, kterých je u ovesných vloček podstatně méně. A ačkoliv se často setkáme s tvrzením, že vločky mají schopnost zasytit, pravda to je jen z části. Primárně nám pocit sytosti dodávají bílkoviny a na ty ovesné vločky nejsou až tak bohaté. Proto je důležitá kombinace například s tvarohem nebo proteinem.

Skladovatelnost

Ovesné vločky se nedají příliš dlouho skladovat, protože žluknou. Tento proces je způsobuje větší množství obsažených tuků. Sice se určitě nejedná o nijak drahou surovinu ale spotřebovat kilové balení, které je k dostání asi nejčastěji, není úplné snadné, pokud nechcete mít pokrm z vloček alespoň jedno jídlo denně. Což se vylučuje s trendem pestré stravy, který je všeobecně považovaný za přínosný.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Tom Kalous
Zajímám se o finance, peníze, investice a pojištění. Baví mě řešit problémy lidí v oblasti peněz a finančnictví. Celoživotně se v tomto tématu vzdělávám.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *