Uvařit dobré a zdravé jídlo nemusí nutně znamenat, že v kuchyni strávíte své mládí. Nemusí to ani znamenat, že za kvalitní suroviny zaplatíte v obchodě „majlant“. Následující recepty nejsou pouze pro vegany či vegetariány. Úsměv na tváři vykouzlí zcela jistě i masožravcům. Zde je další článek o zdravých a levných receptech.
Veganské recepty chutně a rychle
Připravila jsem pro vás celkem pět tipů na veganská jídla, která jsou rychlá na přípravu a zároveň vás nákup ingrediencí nevyjde nijak draze. Recepty jsou velmi rozmanité a klidně je můžete vyzkoušet všechny v jeden den. Jedná se totiž o recept na snídani, oběd, svačinu, večeři i dezert nakonec.
1. Snídaně: Ovocné smoothie
Časová náročnost: 5-10 min
Ingredience na 1-2 porce:
- 1-2 zmražené banány
- Rostlinné mléko (200 ml) nebo velký veganský jogurt
- Zmražené či čerstvé borůvky/maliny/jahody
- Lžíce veganského proteinu (hrachový, rýžový či konopný)
- Lžička datlového sirupu dle chuti
Postup přípravy:
Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte v mixéru. Podávejte s ledem či bez. Dozdobit můžete párem borůvek či malin vcelku a lístkem máty.
2. Oběd: Fazolový guláš
Časová náročnost: 15-20 min přípravy + 30 min čekání, než brambory a mrkev změknou
Na 3-5 porcí budete potřebovat:
- 2 menší mrkve
- 4 menší brambory
- 1-2 konzervy fazolí
- Menší cibule
- 2 velké stroužky česneku
- Sůl, pepř, sladká či pálivá červená paprika, případně koření na guláš
- Menší čili paprička
- 1-2 lžíce červené čočky na zahuštění
- Kečup
Postup přípravy:
Na trošce oleje si orestujeme cibulku, společně s česnekem a mrkví. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vodou. Okořeníme solí, pepřem, sladkou či pálivou paprikou, gulášovým kořením a rozdrcenou čili papričkou dle chuti. Vše necháme vařit, dokud nebudou brambory a mrkev měkké. Nezapomeňte hlídat, zda máte dostatek vody v hrnci či na pánvi. Poté už jen přidejte fazole z konzervy (předtím fazole pořádně propláchněte), trochu kečupu a červenou čočku na zahuštění.
Ačkoli se může zdát, že recept není úplně jednoduchý, opak je pravdou. U plotny nemusíte stát celou dobu, a zatímco se guláš bude vařit, můžete si třeba zacvičit. Použité ingredience máte navíc většinou v zásobě ve své spíži a jejich nákup není nijak finančně náročný.
Tip: Můžete vyzkoušet i variantu s přírodním či uzeným tofu. Nebo si dejte k obědu pouze lehkou polévku.
3. Svačina: Fazolová pomazánka
Časová náročnost: 10-15 min
Ingredience pro 2 porce:
- Konzerva či hrnek bílých fazolí
- 7-9 sušených rajčat
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Koření na dochucení – sůl, pepř, chilli…
Postup přípravy:
Uvařené fazole smícháme s nakrájenými sušenými rajčaty a olejem. Okořeníme a rozmixujeme. Podáváme na toastu či krajíčku chleba. Na pomazánku můžete přidat mungo klíčky či sezam pro lepší vizuální efekt. Nejlepší je pomazánku zkonzumovat co nejdříve, v lednici však vydrží až dva dny.
4. Večeře: Kuskus se zeleninou
Časová náročnost: 15-20 min
Ingredience pro 3-4 porce:
- 2 velké papriky
- Cuketa
- Cibule
- 2 stroužky česneku
- Tofu přírodní či uzené/robi maso
- Grilovací koření, sladká paprika, sůl, pepř
- Můžete přidat také žampiony či arašídy
Postup přípravy:
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme rozmačkaný česnek, nakrájenou cuketu a papriky. Přilijeme trochu vody (tak, aby se stihla vyvařit) a necháme chvíli dusit. Pokud máte rádi zeleninu mírně křupavou, není nutné dusit dlouho – stačí pár minut. Směs okořeníme sladkou paprikou, grilovacím kořením a malou lžičkou soli. Na pět minut přidáme tofu nakrájené na kostičky a pořádně vše zamícháme.
Tip: Pokud doma nemáte kuskus, můžete tento recept vyzkoušet například s bulgurem.
5. Dezert: Chia pudink
Časová náročnost: 5 minut přípravy + 2 hodiny bobtnání v lednici
Na 3-4 porce budete potřebovat:
- ½ hrnku chia semínek
- 2 hrnky rostlinného mléka
- Lžičku datlového/javorového/agávového sirupu
Postup přípravy:
Všechny ingredience smícháme a rozdělíme do 3-4 skleniček. Odložíme do lednice cca na dvě hodiny, než chia semínka nabobtnají. Doporučuji servírovat s ovocem navrchu.
Tip: Nebojte se experimentovat! Ovoce můžete přidat i dovnitř do chia pudinku a vytvářet tak barevné vrstvy ve skleničce.
Dobrou chuť!
Zkuste také 5 TOP: Avokádo – Nejlepší recepty z této superpotraviny nebo naše recepty na palačinky.
[…] Tak nakupte suroviny, oblečte si zástěru a pusťte se třeba do přípravy těchto nevšedních vegan pokrmů, nebo do pečení dortů, které potěší jak vaše chuťové buňky, tak vaše zdraví. Dobrou […]