Žlučník není nepostradatelný orgán lidského těla, přesto plní důležitou roli v trávení potravy. Malý váček uložený na spodní straně jater shromažďuje a ukládá žluč, což je tekutina, která pomáhá žaludku strávit a vstřebat tuky. V kombinaci s pankreatickou šťávou (tekutinou ze slinivky břišní) neutralizuje kyselé žaludeční šťávy, čímž chrání střevo před poškozením.
Co když nefunguje, jak má?
Když žlučník nefunguje správně, žluč se abnormálně zahustí a začne vytvářet nejprve jakýsi písek (někdy také označovaný za “bláto”) a později žlučové kameny, které se jednoho dne zaseknou v trubici vedoucí do žaludku a způsobí nesnesitelné bolesti (zad a pravé horní části břicha) a problémy s trávením. Útěchou je, že se i vleklé potíže se žlučníkem dají spravit žlučníkovou dietou se správně vybranými potravinami.
Co jíst/nejíst při problémech se žlučníkem
Existuje rozsáhlý seznam potravin, které dietologové předepisují při žlučníkové dietě. Na konzultaci s nutričním terapeutem pacienti dostávají i předpis ingrediencí, kterým je vhodné se vyhnout. “Žlučníková dieta obsahuje zdravé potraviny, které sníží riziko onemocnění žlučníku a jsou pro nás skvělé i z mnoha dalších důvodů,” vysvětlují dietologové a gastroenterologové. “Prospívají srdci, mozku, peristaltice a mentálnímu vývoji.”
Co zařadit do jídelníčku?
Potraviny rostlinného původu
Vynikající zdroj antioxidantů, vitamínů a minerálů, které pomáhají předcházet onemocnění žlučníku, neurologickým poruchám a metabolickým nemocem. Antioxidanty navíc eliminují volné radikály, které způsobují oxidační stres a mohou vést k chronickým onemocněním.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina obsahují antioxidanty, vlákninu a vitamín C, které pomáhají v boji proti onemocnění žlučníku, slinivky a jater. Kromě toho mají nízký obsah kalorií a tuku, tím pádem jsou základním stavebním kamenem každého zdravého jídelníčku.
- Banány, meruňky, jablka (bez slupky), pomeranč, broskve, třešně,
- petržel, špenát, cuketa, salát, řepa, čínské zelí, kedlubna, květák, brokolice,
- bobkový list, kari, majoránka, bylinky.
Nízkotučné potraviny
Nízkotučné potraviny si do žlučníkové diety zařazují pacienti, kteří čekají na chirurgický zákrok (neboli vyjmutí žlučníku). “Trávení tuků vyžaduje velký přísun žluči, kterou musí doručit právě žlučník, což bývá pro jedince s kameny velmi bolestivé a touží se té proceduře pokud možno vyhnout,” vysvětlují lékaři. Obvykle se to vyřeší odstraněním žlučníku, znamená to však omezení tučných potravin a nahrazením nízkotučnou stravou (často už do konce života).
- Nízkotučné zakysané výrobky, tvaroh, jogurty, sýr,
- šunka, dietní párečky,
- minimální množství kvalitních tuků (másla, ghí).
Bílkoviny z libového masa
Živočišné bílkoviny jsou pro tělo nezbytné, protože pomáhají při růstu a obnově tkání. Je však rozdíl mezi proteinem z prorostlého a libového masa. Tzv. libový protein je považován za nejlepší zdroj živočišných bílkovin při žlučníkové dietě, protože obsahuje minimum tuku a kalorií a nezatěžuje žlučník.
- Jakékoli netučné maso,
- telecí, hovězí (zadní, roštěná, svíčková),
- ryby, krevety (klidně i grilované),
- krůtí, králičí, kuřecí.
Celozrnná strava
Každý pacient dodržující žlučníkovou dietu si rád do jídelníčku zařadí co nejvíce celozrnných jídel, protože ta chrání srdce a co je nejdůležitější – zabraňuje tvorbě žlučových kamenů, případně ji alespoň oddaluje, což se hodí především při čekání na chirurgické odstranění žlučníku. Pokud chcete, můžete držet i dietu bez pečiva.
- Sypané pečivo,
- dalamánky, kaiserky,
- vánočka s mandlemi,
- pokmínované pečivo.
Top 5 receptů při žlučníkové dietě
Nyní, když už víte, které potraviny zařadit při žlučníkové dietě, je načase sestavit si nějaký modelový jídelníček. Existují stovky receptů podporujících pokud možno bezbolestnou tvorbu žluči a my se na některé z nich podíváme.
Grilované kuře s quinoa řeckým salátem
Recept je inspirován středomořskou stravou, která je doporučována napříč všemi dietami. Nemusíte se bát vychutnat si kousek grilovaného kuřete, to vám žlučník nezatíží. Jaký je postup přípravy?
Ingredience
- 225 g quinoy,
- 400 g grilovaných kuřecích kousků,
- 25 g másla,
- 300 g rajčat, nakrájených nahrubo,
- 1 červená chilli paprička zbavená semínek a nakrájená nadrobno,
- 1 stroužek česneku, rozdrcený,
- hrst vypeckovaných černých oliv,
- 1½ lžíce extra panenského olivového oleje,
- 100 g sýra feta, rozdrobený,
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno,
- svazeček lístků máty, nasekané,
- šťáva a kůra z ½ citronu.
Postup
Quinou uvaříme podle návodu, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mezitím rozetřeme máslo, chilli a česnek na pastu. Kuřecí kousky vhodíme do 2 lžiček olivového oleje s trochou koření. Položíme na rozpálenou pánev a opékáme 3 až 4 minuty z každé strany. Přendáme na talíř, pokapeme máslovou pastou a necháme rozpustit. Cibuli, rajčata, olivy, fetu a mátu vyklopíme do mísy a přidáme uvařenou quinou. Přimícháme zbývající olivový olej, citronovou šťávu a kůru a dobře okořeníme. Podáváme s kuřecími kousky navrchu, pokapané máslovo-česnekovou omáčkou.
Zeleninovo-hovězí kebab
Dietologové radí, že marinování snižuje riziko, že se na mase během grilování vytvoří rakovinotvorné látky.
Ingredience
- ½ šálku hnědé rýže,
- 2 šálky vody,
- 400 g hovězí svíčkové (svrchní),
- 1 lžíce italského dresinku bez tuku,
- 1 zelená paprika, zbavená semínek a nakrájená,
- 4 cherry rajčata,
- 1 malá cibule, nakrájená.
Postup
V hrnci smícháme rýži a vodu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme asi 30 až 45 minut. V případě potřeby přidáme vodu, aby rýže nevyschla. Maso nakrájíme na 4 stejné kousky, přendáme do misky a přelijeme italským dresinkem. Do každého kousku vetřeme zálivku. Zakryjeme a dáme do lednice alespoň na 20 minut marinovat, podle potřeby otočíme. Nažhavíme gril na dřevěné uhlí nebo rozpálíme plynový gril. Na špejle napíchneme 2 kostky masa, 2 kousky zelené papriky, 2 cherry rajčata a 2 kolečka cibule. Kebab grilujeme nebo opékáme 5 až 10 minut a podle potřeby otáčíme. Rozdělíme rýži na jednotlivé talíře a navrch dáme kebab a ihned podáváme.
Salát se steakem, pečenou paprikou a ječmenem
Protein z libového hovězího masa je dalším základem dietního plánu pro pacienty s nemocným žlučníkem.
Ingredience
- 1 velký libový steak (asi 300 g) z hovězí roštěné, zbavený přebytečného tuku,
- 85 g krup, opláchnutých,
- ½ sáčku řeřichy, nahrubo nasekané,
- 1 žlutá paprika, zbavená semínek a nakrájená na proužky,
- 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na proužky,
- 1 červená cibule, nakrájená na klínky,
- 1 polévková lžíce olivového oleje,
- šťáva z ½ citronu.
Postup
Kroupy vložíme do vody a vaříme 25 až 30 minut do změknutí. Scedíme a přendáme do mísy. Mezitím rozehřejeme troubu, papriky dáme na pekáč s měsíčkem cibule a 1 lžící olivového oleje a opečeme asi 20 minut, dokud nezměknou. Zatímco se papriky opékají, potřeme steak trochou oleje a okořeníme. Opékáme na nepřilnavé pánvi 3 až 4 minuty z každé strany nebo podle chuti. Necháme několik minut odpočívat. Vařenou papriku a cibuli vmícháme do ječmene. Přimícháme citronovou šťávu, řeřichu a trochu koření. Steaky nakrájíme na tenké plátky, položíme je na salát a podáváme s měsíčky citronu.
Jablečné knedlíčky
Žlučníková dieta není prosta sladkých pokrmů. V jídelníčku můžete mít celou řadu sladkostí z ovoce, pečiva a oříšků. Nejoblíbenějším ovocem, které se hodí na jakékoliv zpracování, jsou jablka. Nemusíte si odpouštět ani dobroty jako jsou ovocné dorty.
Ingredience
(Na těsto):
- 1 lžíce másla,
- 1 lžička medu,
- 1 hrnek celozrnné mouky,
- 2 lžíce pohankové mouky,
- 2 lžíce ovesných vloček,
- 2 lžíce brandy nebo jablečného likéru.
(Jablečná náplň):
- 6 velkých jablek, nakrájených na tenké plátky,
- 1 lžička muškátového oříšku,
- 2 lžíce medu,
- kůra z 1 citronu.
Postup
Smícháme máslo, med, mouku a ovesné vločky. Pečlivě promícháme, aby se ze směsi vytvořilo hladké těsto. Do něj přidáme brandy nebo jablečný likér a ještě několikrát promícháme. Následně těsto zabalíme do plastové folie a dáme na 2 hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím smícháme jablka, muškátový oříšek, med a citronovou kůru. Rozválíme těsto na tloušťku 1 cm. Nakrájíme na kolečka. Použijeme formu na muffiny a přes každý kalíšek položíme kruh těsta. Jemně ho zatlačíme dovnitř a naplníme jablečnou směsí. Přehneme strany a sevřeme. Pečeme 30 minut na 180°C, dokud koláčky nezezlátnou.
???? Tip: V tomto článku se dozvíte, jak skvěle ozdobit dort ovocem.
Losos pečený v troubě
Jde o nízkotučný pokrm, který je výživný a snadno se připravuje.
Ingredience
- filet z lososa, nakrájený na 4 kusy,
- hrubozrnná sůl,
- pečený squash,
- mletý černý pepř,
- 1 šalotka,
- 1 šálek čerstvé plocholisté petrželky,
- 2 polévkové lžíce kapary, opláchnuté
- 1 polévková lžíce vinného octu,
- ½ šálku pražených mandlí,
- extra panenský olivový olej.
Postup
Lososové filety osolíme a opepříme. Položíme jej kůží dolů na nepřilnavý plech nebo nepřilnavou pánev s rukojetí vhodnou do trouby. Pečeme asi 12 až 15 minut. Podáváme se salátem z pečených mandlí, petrželky a squashe, který připravíme následně: Nasekáme šalotku a vhodíme do malé misky. Zalijeme octem a dochutíme špetkou soli. Necháme 30 minut odležet. Kapary, petržel a mandle nasekáme nahrubo a přidáme k šalotce. Přilijeme olivový olej podle chuti a podáváme.
Co to je žlučníková dieta 4S?
Dieta 4S znamená velmi přísnou žlučníkovou dietu, která není plnohodnotná a je určena k zklidnění po žlučníkovém záchvatu. Nenahrazuje dostatečně pestrou stravu, proto se dodržuje spíše přechodně. Lékaři ji popisují následovně: “Aby byla co nejšetrnější, pokrmy vaříme doměkka, vynecháváme živočišné bílkoviny, nic nemastíme a zejména na začátku se snažíme všechno podávat ve formě kaše.”
Příklady potravin vhodných při šetřící 4S dietě:
(Snídaně):
- Čaj, suchary,
- starší rohlík, džem,
- slabá bílá káva, kousek vánočky, med.
(Oběd):
- Vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka,
- dušená mrkev, šťouchané brambory (nemaštěné),
- těstoviny, šetrná zeleninová omáčka (rozmixovaná mrkev s celerem, zahuštěná trochou mouky nebo nastrouhaným bramborem).
(Svačina):
- Banán,
- jablko,
- ovocná přesnídávka.
(Večeře):
- Rizoto s vařenou mrkví, ovocné pyré,
- pudink s piškoty ozdobený kousky broskví,
- žemlový nákyp s jablky (ze staršího pečiva a jen slabě oslazený),
- lehké zeleninové saláty.