Jak si skvěle zamlsat a přitom nepřibrat? Je to snadné a jednoduché. Musli tyčinky vám zaberou jen chvíli, protože na ně potřebujete pouze 5 ingrediencí. Je to super svačina, ať už děláte cokoliv – od klidných aktivit po maraton či noční padesátikilometrový pochod.
Ovesné vločky: Co obsahují?
Jsou zdravé a chutné. Mají v sobě vápník, železo, fosfor a lecitin. Důležitou složkou je také vláknina. Tohle všechno obsahují ovesné vločky. Jsou fajn třeba na túry, běh či kolo.
???? Tip: Přečtěte si také článek o tom, kolik byste toho měli denně nachodit.
Müsli tyčinky – jak na to?
Napřed rozehřejeme 175 g másla a 140 g medu. Postupně přidáme 250 g třtinového cukru. Stále mícháme. Po pěti minutách varu zvýšíme sílu plamene a necháme zkaramelizovat. Do vzniklé směsi přidáme 350 g ovesných vloček a sekané ořechy, jakož i sušené drobné kousky ovoce. Můžeme přimíchat i nějaká semínka (slunečnicová), kokos a rozinky.
Plech vyložíme pečicím papírem a hmotu tam vylijeme. Upevníme ji lžicí do výšky jednoho centimetru a pečeme 15 minut. Po vystydnutí dáme pekáč do lednice, aby se müsli tyčinky dobře krájely. Pokud chceme, pokapeme výtvor čokoládou.
Nepečené müsli tyčinky z arašídového másla
Totální rychlovka, které nikdo neodolá! Je to prostě pecka. Zdravá a rychlá svačinka pro každého. Jak na to? Potřebujeme jen několik ingrediencí.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek rozinek
- 1/2 hrnku mandlí
- 1/2 hrnku dýňových semínek
- 1 velká hrst sušených brusinek
- 1 velká hrst sušených meruněk
- 1/4 hrnku arašídového másla
- 1/4 hrnku medu
- sůl
Ovesné vločky a mandle nasucho opražíme. Rozinky spaříme ve vroucí vodě a spolu s hrstí sušených meruněk rozmixujeme. V misce vše promísíme, přidáme půl hrnku dýňových semínek, velkou hrst sušených brusinek a špetku soli. Čtvrt hrnku medu a arašídové máslo promícháme a přidáme do směsi. Na plech pokrytý fresh fólií hmotu vylijeme a rozetřeme. Po vychlazení v ledničce se můžeme pustit do krájení. Je to naprosto boží a luxusní.
Raw musli tyčinky
Nevíte, co je raw strava? Jde o způsob stravování, kdy se nesmí překročit minimální teplota plamene. Ta by neměla být vyšší než 42 stupňů Celsia. Jen díky tomu se nezničí nejcennější látky. Další možností samozřejmě je jíst zcela syrová jídla.
Raw tyčinky se mohou udělat buď pomocí mixéru, nebo bez něj. Druhou variantu můžete vidět v následujícím videu.
Ovoce (hrst strouhaného kokosu a datle) rozmixujeme na kaši. Přidáme dvě lžičky kakaa a rukama promícháme.
Do mísy dáme semínka rozdrcená nahrubo a ořechy, promícháme. Lze použít i prášek acai a po rozmixování přidáme trochu citrónové kůry a šťávy. Rukama opět prohněteme. Uděláme z těsta válečky a pak tyčinky a zabalíme je do pečicího papíru.
K přečtení doporučujeme také naše články o cirkulární ekonomice nebo o důležitosti jódu.