Každý rodič dobře ví, jak mlsné jazýčky děti dokáží mít. A každý rodič jim rád dopřeje oblíbenou sladkost. Zároveň ale myslí na jejich zdraví a snaží se mlsání držet v rozumných mezích a minimalizovat přísun cukru. A proto si dnes představíme recept na tiramisu pro děti, které je stále velmi chutné ale bez několika ingrediencí, které by dětem příliš nesvědčili.
Tiramisu pro děti – jaký je rozdíl?
Hlavním rozdílem je absence příměsí, které nejsou pro děti vhodné. Bavíme se samozřejmě o kofeinu a alkoholu. Ačkoliv chuť amareta a kávy neodmyslitelně patří k pravému tiramisu, my si v této dětské verzi poradíme bez nich. Amareto (nebo jiný likér, který jste zvyklý používat) vynecháme ale můžeme použít rumové aroma. Klasickou kávu v tradičním receptu nahradíme kávovým nápojem ( například Caro nebo Melta).
Nahradit i mascarpone?
My říkáme ne! Ačkoli najdete na internetu velký počet receptů s náhražkou. Do tiramisu patří jedině čerstvý sýr mascarpone a má to svůj důvod. Je výrazně tučný a tuhý, krém z něj dobře drží. Krom toho má mascarpone i nezaměnitelnou chuť. Kelímek běžně v obchodě bývá poměrně drahý ale například v řetězci obchodů Lidl ho najdete z přijatelnou cenu.
Mascarpone není Maskar z Polné, Lučina ani pomazánkové máslo. Ani jeden z těchto produktů se mu neblíží, ať už chutí, vlastnostmi nebo obojím najednou. Maskar z Polné není tak hutný – krém teče. Pomazánkové máslo má dobrou konzistenci, avšak chuťově se ani zdaleka nepodobá. A Lučina? Ta má s mascarpone společné maximálně to, že to také čerstvý sýr. Chuť i konzistence úplně jiná, jak u domácí, tak u té z obchodu. Kupovaná je navíc slaná.
Žádný přidaný cukr
v celém tomto receptu se obejdeme bez přidaného cukru. Piškoty jsou sladké dost, šlehačka připravená z 33% nebo 40% smetany též. Sladit nemusíte ani krém ani náhražku kávy/kakaa. A že to děti nebudou neslazené jíst? Tenhle zákusek, který tvoří sladké piškoty a sladký krém určitě nezůstane jen tak ležet v lednici. Uvidíte sami.
Suroviny
- 250 g mascarpone,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- 1-2 balíčky cukrářských piškotů po 200g,
- kakao nebo kávovinová náhražka (Caro nebo Melta)
- kakao holandského typu.
Tiramisu pro děti – postup přípravy
Připravíme si kávový nápoj, zhruba 250 – 300 ml. Během chladnutí si ze smetany vyšleháme co nejhustší šlehačku. Hotovou šlehačku postupně smícháme s mascarpone. Poté se vrátíme k vychladlému nápoji a postupně v něm namáčíme cukrářské piškoty. Stačí opravdu krátce, jinak se vám piškoty rozpadnou. Následně z nich vytvoříme první vrstvu ve formě, ve které budeme tiramisu připravovat. Jakmile první vrstvu dokončíme, rozetřeme na ni polovinu připraveného krému. Poté opět vytvoříme další vrstvu z namočených piškotů. Tu opět zakryjeme zbylým krémem. Poté opatrně zasypeme kakaem. Ideálně použijte sítko, dosáhnete tak co nejvíce rovnoměrné vrstvy. Hotové tiramisu dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice. Jakmile krém ztuhne, můžete podávat. Dobrou chuť.
Bonus – bezlepková varianta
Ne všichni si mohou tuto variantu dopřát. Ale nebojte, mysleli jsme i na vás. Pokud nahradíte cukrářské piškoty těmi bezlepkovými. Pomocí nich dosáhnete skoro plnohodnotné chuti a zároveň se zbavíte starostí ohledně nežádoucího lepku. Pak už nezbývá, než popřát dobrou chuť i vám.