Proč bychom si měli dopřávat herbální čaj? Z čeho všeho je možné výluh připravit a jaké jsou nejčastěji používané kořeny, které mají na náš organismus léčivý vliv?
Herbální čaje jsou skvělý způsob, jak doplnit tekutiny. Jedná se o bylinné čaje. Pří správném výběru bylin můžeme pomoci svému tělu lépe regenerovat, spát a dokonce i trávit
Původ slova čaj se používalo pouze pro výluh z listů čajovníku. Postupem času se však označení čaj rozšířilo o výluhy všeho typu. Výluh neboli herbální čaj můžeme vyrobit téměř z každé části léčivých rostlin. nejčastěji se setkáváme s louhováním listů, květů a plodů. Velmi významné jsou však u mnohých rostlin i jejich kořeny.
Herbální čaj z kořene
Na rozdíl od listů, které většinou stačí přelít horkou vodou, potřebují kořeny o něco delší přípravu. Prvním důležitým krokem je rozrušení kořene například drcením, strouháním či nakrájením . Stejně důležité je pak povařit kořen10-15 minut. Oproti výluhu z listů se čaje z kořene liší i teplotou podávání. Zatímco čaj z listů podáváme téměř okamžitě, u většiny výluhů z kořene necháváme čaj zcela zchladnou.
Kořen je pro celou rostlinu velmi významnou částí. Předává vodu a živiny, které získal ze země. V jeho pevné struktuře proto najdeme spoustu zdraví prospěšných látek. A právě díky nim by neměly tyto čaje v naší denní rutině chybět.
Kořen pampelišky
Pampeliška je rostlina, jejíž každá část je vhodná k použití pro její léčivé účinky. Najdeme ji v horách i nížinách a to jak v parném létě, tak za vlhkého podzimu a brzkého jara, kdy teprve začíná tát sníh. Tím nám pampeliška sama dokazuje, kolik se v ní skrývá síly a odolnosti. Obojí z ní můžeme správným užíváním čerpat.
Každou z částí pameplišky můžeme využít pro přípravu různých pokrmů a nápojů. Všechny části však obsahují hořčiny, které mají velmi pozitivní vliv na choroby jater, žlučníku a celkově posilují metabolismus.
Konkrétně kořen pak působí dobře na respirační potíže a očišťuje organismus od toxických látek, které se v něm nastřádaly.
Proskurníkový kořen
Proskurník je velmi často zaměňován za ibišek. Přesto, že se jedná o příbuznou rostlinu, jejich léčivé účinky jsou dosti odlišné. Kořen proskurníku se nejčastěji louhuje ve studené vodě a to minimálně několik hodin ideálně až celou noc.
Díky přítomnosti slizkých látek, které dobře chrání sliznici je velkým pomocníkem při léčbě kašle. Dále můžeme často najít proskurník v různých čajových směsích na podporu trávení a proti žaludečním potížím. Spolehlivý je i ve formě kloktadla při bolestech v krku.
Maralí kořen
Původem je tato rostlina ze Sibiře. I díky tomu se může chlubit svou vysokou odolností proti mrazivým a dlouhým zimám. Účinky kořenu se velmi podobají účinkům ženšenu. Rostlinu řadíme do skupiny tzv. adaptogenů, tedy látek, které nám pomohou adaptovat se na stresové situace, harmonizují chod vnitřních orgánů a podporují jejich regeneraci. Svým květem může rostlin připomínat klasický bodlák.
Účinky maralího kořene :
- bojuje proti pocitu únavy a vyčerpání
- zbavuje pocitu hladu
- reguluje hodinu cholesterolu, krevního cukru a tuku v těle
- pomáhá při rekonvalescenci organismu po různých zákrocích a nemocích
- působí dobře na celý kardiovaskulární systém a ovlivňuje správnou činnost jater
- může pomoci při léčbě bolestí hlavy a migrén
- rychle se vstřebává a celkově posiluje celý organismus
Herbální zázvorový čaj
Více známým ale neméně účinným kořenem je zázvor. Ten působí komplexně proti bakteriím, virům a celkovému oslabení imunitního systému našeho organismu. Bojuje také proti zánětům, stimuluje krevní oběh, rozšiřuje cévy v těle, čímž prokrvuje a ohřívá organismus.
Velmi dobře pomáhá i při nevolnostech z jízdy autem. Úplně stačí, když si hodinu před jízdou dopřejete šálek zázvorového čaje.
Třapatka nachová
Tato rostlina patří mezi přírodní antibiotika. Pomáhá při posílení organismu a je velmi užitečná při prevenci před nachlazením. Nejlepších účinků dosáhneme používáním tinktury z kořene třapatky.
Tip: Přečtěte si také článek o nejlepších dobrodružných filmech nebo o zdravých svačinkách do školy i do práce.
Čekanka
Čekanku jistě znáte jako dobrý zdroj vlákniny. Obsahuje také polysacharid inulin, který můžeme díky jeho sladké chuti využívat jako náhradní sladidlo místo rafinovaného cukru . Čekanka přispívá k dobrému trávení a celkové detoxikaci organismu a zároveň působí protizánětlivě. Dále působí velmi dobře na bolesti způsobené revmatoidní artritidou.