Cestování

TOP 10: Nejhezčí místa v ČR na dovolenou s koupáním

Přečtěte si náš článek o nejhezčích místech v České republice, kam se vydat na dovolenou se skvělým koupáním.

Dovolená v Čechách

Jaká že jsou ta nejhezčí místa v ČR na dovolenou s koupáním? Momentálně zbývá necelý měsíc do konce letních prázdnin, ale to neznamená, že odzvonilo možnosti vycestovat na dovolenou. Naopak, v srpnu bývá počasí o dost stálejší a teplejší než v měsících předchozích, takže si s sebou rozhodně nezapomeňte přibalit plavky a mrknout na tipy, které jsem sepsala.

Praha

Jedním z prvních míst v ČR, které bych ráda doporučila, zejména z důvodu dostupnosti a zajímavých památek v okolí, je hlavní město Praha. Mezi nejhezčí místa na koupání v okolí Prahy bych ráda zařadila Lom Homolák a jezero Konětopy. Tato místa si zaslouží vaši pozornost jednak svým osobitým šarmem, tak i průzračnou vodou vybízející ke koupání. 

Lom Homolák vznikl v roce 1918 a sloužil k těžbě vápence, nyní se lom využívá jako „skladiště“ z okolních činných lomů. Koupání je zde na vlastní nebezpečí, proto doporučuji velkou opatrnost! Lom se nachází v krásných místech nedaleko Berouna a hradu Karlštejn, tudíž se dá dovolená za vidinou koupání spojit i s výšlapem po překrásném okolí. Podívejte se také na článek o nejlepších kavárnách v Praze.

Lom Homolák se nachází nedaleko hradu Karlštejn (foto: https://hotelove.cz)

Druhým zajímavým místem na koupání je jezero Konětopy, které se nachází pár kilometrů od města Mělník. Mělník je sám o sobě velmi atraktivním místem, které nabízí spoustu vyžití pro každého z nás. Jezero Konětopy je známé svou čistou vodu jak na koupání, tak i potápění. U jezera se nachází písčitá pláž, na které si můžete odpočinout od náročného dne v práci či s dětmi nebo partnerem postavit hrad z písku.

V místě si můžete zakoupit drobné občerstvení a také využít sociálního zařízení. Pokud by vás lákalo další koupání, pár kilometrů za městem, přesněji ve Mšeně u Mělníka, se nachází jedno malebné koupaliště staré více než 75 let. Jsou to bývalé lázně, které jsou nyní zcela zrekonstruované a pouze pohled na ně evokuje starou dobu. Dle mého stojí za návštěvu.

Jezero Konětopy s písčitou pláží patří k jedněm z nejhezčích míst (foto: https://www.kamsevydat.cz)

Pardubický kraj a Vysočina

Dalšími zajímavými místy je lom Kamenice a lom Borek. Tato místa spojuje především jedna věc a tou je umístění, místa jsou od sebe vzdálená pouhých 30 minut a nachází se mezi Pardubicemi a Havlíčkovým borem. Na půli cesty mezi lomy se můžete zastavit ve chráněné krajinné oblasti Železné hory nebo navštívit Nasavrky. Obě místa jsou ideální pro milovníky turistiky a krásné přírody.  

Lom Kamenice, jak už název napovídá, se nachází u Trhové Kamenice, pár minut od Hlinska v Čechách. Voda je zde krásně čistá, což vybízí k potápění. Hloubka u břehu je okolo 13 metrů a klesá až na 25 metrů, tudíž by si na své mohli přijít i milovníci skoků do vody. V okolí lomu jsou husté lesy a malebná příroda.

Lom Kamenice láká všechny potapěče (video: https://www.youtube.com/watch?v=_4KNin3JJBE)

Blízko lomu Kamenice, jak už jsem zmiňovala výše, se nachází lom Borek. I zde je voda velmi průzračná, ideální na potápění. Pod hladinou můžete kromě ryb vidět také vrak autobusu, auta nebo ponorky. Koupání je možné na vlastní nebezpečí, především kvůli složitému přístupu do vody, proto doporučuji lom nejprve obejít a s velikou opatrností vstupovat do vody. 

Lom Borek s průzračně čistou vodou (foto: https://www.snakesub.cz)

Mikulov

Městem, které je na mém listu oblíbenců již pěknou řádku let, je Mikulov. Za prohlídku stojí zámek Mikulov, přírodní rezervace Kočičí skála, Kozí hrádek a také Vyhlídka Nad lomem.

Lom, o kterém je řeč, se nazývá Janičův vrch neboli Lom u Mariánského mlýna. Zatopený lom je označen za přírodní památku, především díky mnohým živočichům a vzácným rostlinám. Vzhledem k velkému zájmu o koupání, je nyní nastaven limit na 100 účastníků v jeden moment. Z tohoto důvodu je vstup placený a počet je monitorován pomocí „sčítacích“ vstupenek. I přesto bych místo velmi doporučila, já sama se na návštěvu lomu velmi těším.

Lom U Mariánského mlýna nedaleko Mikulova (foto: https://www.kudyznudy.cz)

V Mikulově je míst na dovolenou s koupáním více, vykoupat se můžete ještě v letním koupališti Riviéra. V koupališti je ikonický 75 metrů dlouhý tobogan, skluzavka dlouhá 15 metrů a pro ty nejmenší jsou tu atrakce jako vodní děla, chrliče či fontánky. Na každého čeká senzační zábava, dokonce i na sportu zasvěcené jedince. Pro ně je přichystaný pétanque, volejbal nebo lezecká stěna. 

Koupaliště Riviéra nabízí sportovní aktivity (foto: https://rivec.sportujemevbrne.cz)

Znojmo 

Posledním lomem, který bych ráda zmínila, je krásný Mašovický lom u Znojma. Voda je čirá a láká ke koupání a potápění. Lom je domovem čolků, včetně chráněného čolka dravého, a je také domovem několika druhů žab, ještěrek i raka říčního. Jinak řečeno, bude se na co koukat. Znojmo je krásné město ideální na dovolenou s koupáním, které by měl navštívit každý, který se kdy zajímal o architekturu. Za zmínku stojí Rotunda svaté Kateřiny, zámek, Radniční věž, Znojemský hrad, Gotický kostel sv. Mikuláše, Kaple sv. Václava, kostel Nalezení sv. Kříže i Znojemské staré město. 

Mašovický lom u Znojma je domovem spousty vzácných živočichů (foto: https://www.nase-biodiverzita.cz/cs)

Zdali není vaší oblíbenou aktivitou plavání v lomech a přírodních koupalištích, mám i pro Vás nabídku velmi pestrou. Při výběru jsem se zaměřila na nejkrásnější koupaliště či aquaparky v ještě krásnějších českých městech, které jsem sama navštívila a mohu je plně doporučit. 

Hluboká nad Vltavou 

Koupaliště Hluboká nad Vltavou se nachází blízko zámku Hluboká nad Vltavou, který by byla škoda minout. Koupaliště nabízí velký bazén s tobogánem a masážními lůžky a také malý bazén se skluzavkou a vodním hříbkem. Okolo bazénů je travnatá plocha, vybízející k roztažení ručníků a krátkému odpočinku na sluníčku.

Využít můžete sociálního zařízení nebo si skočit pro malé občerstvení. Pokud byste na dovolené měli nedostatek sportovního vyžití, v Hluboké nad Vltavou si můžete zasportovat ve sportovně relaxačním areálu, kde je pláž s koupacím molem, adrenalin park, golf, plážový volejbal, špuntárium pro nejmenší i půjčovna sportovního vybavení. V areálu se můžete dokonce ubytovat a dojít si na vydatné jídlo. 

koupaliště Hluboká nad Vltavou s bazény a tobogany (foto: https://www.jiznicechy.cz)
Liberec

Mezi další místa rozená na dovolenou s koupáním se řadí Liberec. V Liberci bych doporučila navštívit aquapark Babylon. Je to prostor plný atrakcí, malých i velkých bazénů a vířivek. Na své si přijdou jak lidé toužící po odpočinku, tak i ti, které láká adrenalin a blbnutí. Aquapark se nachází v komplexu Centrum Babylon Liberec, kde můžete okusit krásné wellness centrum, ochutnat dobré jídlo nebo kávu, zabavit se v Lunaparku i iQPARKu, zahrát si Bowling a Laser game či se dokonce ubytovat v místním hotelu. 

Tip: Mohl by vás zajímat také článek o cestování bez cestovky.

Babylon Liberec nabízí mnohem více než koupání.
Velké Losiny

V případě že Vás láká spíše teplá voda, mohly by Vás zaujmout Termály Velké Losiny. Jedná se o termální park, jediný svého druhu v ČR, který využívá přírodní léčivé zdroje z lázní Velké Losiny. Vyzkoušet si můžete čtyři typy saun, devět termálních bazénů a mnoho vodních atrakcí, ať už vnitřních, tak i těch venkovních. Na své si přijdou také děti. V nabídce je dětský koutek, dětské hřiště i animační programy. V areálu se můžete občerstvit, pomocí vnitřní samoobslužné restaurace nebo rychlého letního venkovního občerstvení. 

Termální park Velké Losiny (foto: https://www.lazne-losiny.cz)

Na konci bych ráda zmínila, že se v Čechách nachází spousta překrásných měst ideálních na dovolenou s koupáním a já se snažila vypíchnout ty, dle mého názoru, nejhezčí a nejzajímavější. Budu ráda za vaše tipy, kterými se budu moct do budoucna inspirovat a díky tomu objevit spoustu nových a krásných míst. 

A pokud se rozhodnete na nějaké mnou doporučené místo vyrazit, nasbírejte tipy, které Vám pomůžou s balením a nebo si přečtěte, jak cestovat do Rakouska autem.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
3
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Anna Adamů
Mými největšími koníčky je focení, psaní, sportování a chození na kafíčka. Jsem veliká perfekcionistka, vyžívám se v organizování sebe i svého okolí a na vše mám svůj názor. V novém kolektivu jsem spíše introvertka, ale lidé co mě znají ví, že mám po většinu času problém přestat mluvit.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *