Jak na ...

Jaké existují typologie osobnosti a temperamenty?

Asi každý zná slova jako sangvinik, cholerik, flegmatik a melancholik. Těžko najdeme někoho, komu by byl vyhraněný jen jeden z těchto druhů temperamentu. Většinou jsme kombinací dvou (a více). Jaké vlastnosti najdeme u kterého temperamentu a znáte další typologie osobnosti?

Druhy temperamentu

Podívejte se na obrázek, který jasně definuje vlastnosti, jež má daný jedinec s určitým temperamentem. Jaký sedí na vás? Do které škatulky spadáte? Jste vyhraněný typ, nebo kombinujete mix dvou různých temperamentů?

Často se v lidech prolínají vlastnosti náladového melancholika s lhostejným flegmatikem nebo společenského a optimistického sangvinika s výbušným cholerikem.

Temperamenty vybádal sám antický lékař Hippokrates.

Temperament jako jedna z typologií osobnosti
Sangvinik, cholerik, melancholik a flegmatik.

Jaký si udělat osobnostní test?

K tomu, abychom zjistili, kam se zaškatulkovat, slouží testy typologie osobnosti, které jsou často zdarma na internetu. Provádějí se také v pedagogicko–psychologických poradnách před výběrem střední školy pro deváťáky, když si žáci volí profesi a nemají zcela jasno v tom, kde by se měli realizovat.

Co nám řekne MBTI test osobnosti?

Kromě oboru, jakému byste se měli věnovat, odhalí také vaši celkovou osobnost. MBTI je osobnostní test, z něhož poznáte, jaký jste typ osobnosti. Čili jak vnímáte svět a rozhodujete se. Existuje celkem 16 takových typů osobnosti:

  1. ENFJ – Učitel,
  2. ENFP – Optimista,
  3. ENTJ – Vůdce,
  4. ENTP – Vizionář,
  5. ESFJ – Pečovatel,
  6. ESFP – Bavič,
  7. ESTJ – Strážce,
  8. ESTP – Dobyvatel,
  9. INFJ – Umělec,
  10. INFP – Snílek,
  11. INTJ – Analytik,
  12. INTP – Vědec,
  13. ISFJ – Ochránce,
  14. ISFP – Skladatel,
  15. ISTJ – Správce,
  16. ISTP – Kutil.

Když si uděláte MBTI osobnostní test, zjistíte, který z těchto 16 typů jste vy. Podle toho si pak můžete vybrat profesi na míru přímo pro vás. Díky tomu pak budete pracovat ve správném oboru a cítit se tam jako ryba ve vodě. Práce vás bude naplňovat, protože si ji užijete a uvidíte v ní smysl. A především proto, že na ni budete mít přirozený talent.

Jak zjistit zdarma na internetu, jaký jsem typ osobnosti?

Je bezpočet testů, které můžete na internetu vyzkoušet. Bývají zdarma a odlišují se mírou podrobnosti – počtem otázek – čím jich je více, tím relevantnější výsledky přinesou.

Pozor! To, že si na síti pěkně zadarmo vyplníte osobnostní test, ani zdaleka neznamená, že se vám také zdarma ihned zobrazí výsledky! Je nutné si pohlídat, zda z toho nekouká podvodný byznys, kdy se po vás chce zaslat esemesku třeba v hodnotě 100 Kč. Po absolvování dlouhého testu se tak může stát, že vám druhá strana bez vámi odeslané částky výsledky nepošle.

Jungova typologie osobnosti

Jste introvert, nebo extrovert? Je známé, že introverti často mívají problémy s interakcí s ostatními, a cítí se možná proto méněcenně. U extroverta sotva narazíte na jedince, který by plakal, že by chtěl být introvertem a že mu extrovertství činí potíže. Pravda je ovšem taková, že se nemají za co stydět ani introverti, ani extroverti. Kdyby existovala jen jedna z těchto dvou škatulí, bylo by vše jednotvárné a samotáři by nemohli doplňovat společenské lidi. A nefungovalo by to samozřejmě ani opačně.

Udělejte si Jungův test osobnosti.

Související články:

Jak překonat stydlivost?

Nejlepší seznamovací hry.

Jak najít přátele na internetu?

Carl Gustav Jung

(26. 7. 1875 – 6. 6. 1961)

Švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Vyzkoumal příčiny schizofrenie a vynalezl její léčbu.

Carl Gustav Jung
Pinterest

Eysenckova typologie osobnosti

Eysenck zase rozdělil lidské rysy na:

  1. Introverzi – uzavřenost člověka (melancholik, flegmatik)

Extroverzi – otevřenost člověka (cholerik, sangvinik)

Jinými slovy jde o rozdíly mezi introverzí a extroverzí. Introvert je samotářský, extrovert společenský.

2. Labilita (neuroticismus) – náchylnost k neurózám

Stabilita – klid, vyrovnanost

Labilní je melancholik (náladovost) a cholerik (výbušnost), stabilní naopak flegmatik (lhostejnost) a sangvinik (otevřenost, společenskost).

3. Psychocitismus (psychotismus) = stav člověka náchylného k psychózám a těžko se přizpůsobujícího

4. Neuroticismus – náchylnost k citové a duševní nevyrovnanosti (úzkostem, strachům, neurózám)

Také Eysenckova typologie osobnosti vychází z názorů Hippokrata, ale i neurovědce, fyziologa a neurologa Ivana Petroviče Pavlova a jeho zkoumání vlivu jednotlivých druhů temperamentu na nervovou soustavu a fyziologii člověka. I. P. Pavlov mj. zjistil, že melancholik a cholerik mají sklony k hysterii, zatímco sangvinik s flegmatikem jsou náchylní k nespolehlivosti.

Vyzkoušejte si Eysenckův test osobnosti.

Hans Jürgen Eysenck

(4. 3. 1916 – 4. 9. 1997)

Psycholog a univerzitní učitel. Zkoumal vliv rasy na inteligenci. Odpůrce Sigmunda Freuda. Měl za matku herečku Helgu Molanderovou.

Hans Eysenck
Pinterest

IQ testy – typologie osobnosti

Dosažené vzdělání rozhodně neurčuje vaši inteligenci. Jak jste na tom s IQ, můžete snadno a zdarma otestovat.

Nezáleží na tom, zda jste kombinací vždy veselého sangvinika, náladového cholerika, přemítavého melancholika či lhostejného flegmatika, každý z těchto druhů temperamentu má své kladné i záporné vlastnosti a vy jste díky nim jedinečná osobnost.

Zkuste také článek o tom, jak nás kreativní tvoření rozvíjí. Také si přečtěte o narcistické poruše osobnosti nebo o motivaci a psychologii práce.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu, cestuji a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *