Jak na ...

Jak vyrobit adventní a dušičkový věnec a vánoční svícen?

Jak vyrobit adventní věnec na stůl nebo na dveře ? Nebo vánoční svícen? Je to snadné a váš dům prosytí vánoční atmosféra. Zkrášlíte dům a štědrovečerní stůl. Povím vám o těch klasických z chvojí. Zmíním se také o dušičkových věncích.

Podobné články naleznete:

Proč je dobré si vyrobit adventní věnec

Advent je období 4 neděl po sobě jdoucích, z nichž poslední předchází Božímu Hodu (25. prosince). Výrobou vlastního věnce ušetříte velké peníze – ovšem za předpokladu, že už máte z minulosti nakoupené všechny nástroje. Pokud ne, lze tak učinit i teď, investice se vám rozhodně vyplatí do budoucna. 

Pomůcky na adventní věnec:

materiál: základ pro věnec (slaměný/polystyrénový), zvaný též korpus, kruh atd.; chvojí; ozdoby všeho druhu (přírodní/umělé/kombinovaně; drátek; stuhu pro vytvoření mašle (zbytná věc); zápichy pod svíce a 4 svíčky (na dveře je nepotřebujete)

Nástroje: Zahradnické nůžky, tavná pistole + náplň, kleště.

Jak na to?

  1. Na stůl si položte kruh. Zevně vpíchněte drát a 2x jím omotejte na té straně korpus. 
  2. Přiložte první řadu jehličnatých větviček nastříhaných dle velikostli do hromádek. Dvakrát omotejte drátem a přiložte další řadu atd.
  3. Až budete na konci, zastřižené konce chvojí zasuňte pod první řadu.
  4. Kleštěmi drát zatočte a ustříhněte.
  5. Naklaďte na věnec dekorace podle vlastní chuti. V případě, že děláte věnec na stůl, zapíchněte nejprve ochranu proti požáru (zápichy) a na ně svíčky. Dále si udělejte mašli, a drát, kterým jste ji svázali, zapíchněte do věnce (nemusíte). Nyní je na řadě zdobení. Používejte různé plody, suché listí, sušené byliny a ovoce.
  6. Dekorace nalepte tavnou pistolí a máte hotovo. 

TIP: Vždy, když kladete chvojí, pohlídejte si, abyste směrem k sobě dávali větvičky husté, plné, nahoru to moc nevrstvili (čili tam patří větve ploché, které mají jen zakrýt drátek) a zevnitř věnce také nedávejte tak huňaté větve, ale postačí kratší a jemnější.

adventní věnec

Stejným způsobem lze udělat i věnec na Dušičky, ovšem bez svíček a smutněji laděný. Můžete jej obohatit také o velkou bílou stuhu s nápisem Vzpomínáme. 

Existují všelijaké druhy dušičkových věnců, 

dušičkové věnce

Proč je dobré vyrobit si vánoční svícen

Mít doma dostatek přírody a cítit opojnou vůni jehličí z adventního věnce je příjemný zážitek. Vyrobením vánočního svícnu zvýšíte tento efekt. Proč si neozdobit stůl ještě jinak? 

Pomůcky na vánoční svícen: 

materiál: kulatinu, hřebík, mech a drát nebo aranžovací hmotu, dlouhou svíčku, chvojí a ozdoby.

nástroje: zahradnické nůžky, tavnou pistoli a kleště

Postup:

  1. Mech zmačkaný do koule a svázaný drátem nebo aranžovací hmotu připevněte pistolí k dřevěné podložce.
  2. Hřebík zabijte zespodu tak, abyste na něj mohli postavit svíčku. To dělejte opatrně, lehce se dá zničit.
  3. Začněte do mechu zapichovat nejprve nejdelší větve. Začíná se vždy odspoda. Potom o trochu výš atd. Nahoru dávejte krátkou chvojí a po obou nejdelších stranách kulatiny také. 
  4. Na svícen naklaďte ozdoby – třeba plátek sušeného pomeranče, hlemýždí ulitu, šišku, kaštany, suchý list, tyčinku skořice, kdoule, ořechovou skořápku v původní verzi nebo zlatě posprejovanou, sušené byliny…
  5. Dekorace nalepte tavičkou a dílo je hotovo. 

Svícen vydrží déle než věnec. Větve se neutahují drátem, a tak osychají pomaleji. Přesto se nedoporučuje mít výrobek přímo u topení. 

Platí, že na všechny uvedené výtvory se hodí libovolné jehličnany kromě opadavých.

Mohlo by se Vám také hodit vědět, jak oloupat mandle nebo jak zjistit velikost prstenu.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
4
Super
2
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu, cestuji a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *