BydleníJak na ...

Princip, jak fungují tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla – právě na ty se dnes zaměříme. Řekneme si základní princip jejich fungování a podíváme se na jejich výhody i nevýhody.

Tepelná čerpadla – na jakém principu fungují?

Tepelné čerpadlo slouží k ekonomickému vytápění prostor a ohřevu teplé vody. Základní princip fungování je přeměna energie z okolí na teplo uvnitř objektu. Zjednodušeně můžeme říci, že tepelné čerpadlo funguje podobně jako chladnička, jen celý proces běží naopak. Chladnička odebírá teplo ze svého interiéru a vyzařuje ho přes zadní stranu ven do místnosti. Tepelné čerpadlo čerpá teplo ze svého okolí a převádí jej na energii, která vytápí domácnost.

Princip fungování tepelného čerpadla

Jaká rozlišujeme tepelná čerpadla?

Jak jsme si již řekli v předchozí části, tepelné čerpadlo čerpá teplo ze svého okolí a převádí jej na energii. A právě ono okolí můžeme rozdělit na 3 druhy tepelných čerpadel:

  • Země – U tepelného čerpadla typu země/voda se teplo odebírá půdě a odevzdává topné vodě. K odebírání tepla z půdy může docházet dvěma způsoby. Do půdy se udělají vrty, nebo se do ní umístí plošné kolektory.
  • Vzduch – Ve vzduchu je obsažená tepelná energie, kterou chceme využít pomocí tepelného čerpadla. Dokážeme to díky takzvanému výparníku. Představme si ho jako soustavu trubek, kterými cirkuluje chladivo. Teplota chladiva je vždy nižší než teplota okolo proudícího vzduchu, a proto z něj chladivo dokáže přijímat teplo.
  • Voda – Tepelné čerpadlo voda-voda funguje, stejně jako ostatní typy tepelných čerpadel, na principu přenosu tepla z jednoho prostředí do druhého. V tomto případě z vodního zdroje, které pak předává vodě v topné soustavě daného domu.

Ekologie a dopad na přírodu

Všechna tepelná čerpadla se řadí k ekologickým zdrojům tepla. Jsou to stroje, které při své práci nevylučují do ovzduší žádné škodlivé emise. Jejich provoz vyžaduje jen malé množství elektrické energie. Pomocí tepelného čerpadla se ohřívá voda, která se pak využívá pro vytápění nebo jako teplá voda pro užitkové účely. Samotný provoz je tedy ekologický.

product-image

Tepelná čerpadla

8

Pokud zvolíte pro instalaci solidní firmu, s tepelným čerpadlem ušetříte vaší peněženku i životní prostředí.

Výhody
  • Výrazně nižší náklady na vytápění
  • Ve srovnání s pevnými palivy jde o mnohem ekologičtější způsob vytápění
Nevýhody
  • Vyšší vstupní investice

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Tom Kalous
Zajímám se o finance, peníze, investice a pojištění. Baví mě řešit problémy lidí v oblasti peněz a finančnictví. Celoživotně se v tomto tématu vzdělávám.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Bydlení