Cestování

Jaká zajímavá místa v Miláně musíte vidět?

Miláno, druhé největší město Itálie. Město módy, které se nachází v regionu Lombardie. Je to živé město s fascinující historií a je domovem známých značek jako Prada, Armani a Versace. Přitahuje každoročně miliony turistů z celého světa. V Miláně je nespočet míst, která můžete navštívit a seznámit se s bohatou historií a kulturou města. O jaká místa se jedná?

Určitě se také podívejte, co navštívit v Benátkách nebo na zajímavá místa v ČR.

Katedrála Duomo

Obrovská katedrála Santa Maria Nascente, která je jednou z největších a nejmajestátnějších katedrál na světě, pojme až 40 000 lidí, je vrcholem okázalé gotiky. Milánští ji nazývají jednoduše „Il Duomo“. Ačkoli se s jeho stavbou začalo již ve 14. století, za Napoleonovy vlády na počátku 19. století byla dokončena fasáda.

Zvenčí ji zdobí 2 245 mramorových postav a střechu završuje 135 nádherně vyřezávaných kamenných jehlanů. Temný interiér s 52 obrovskými sloupy, který ostře kontrastuje s oslnivou a složitě zdobenou fasádou, působí impozantním dojmem.

Duomo
Duomo. Zdroj: Pixabay.com

Museo Del Novecento

Muzeum, které vystavuje umělecká díla 20. století, se jmenuje Museo Novecento. Ve sbírce jsou obrazy, sochy a kombinovaná díla italských umělců, jako jsou Giorgio de Chirico, Fausto Melotti a Ottone Rosai. V Museo Novecento si najde to své každý, ať už se zajímá o umění, nebo se jen chce dozvědět více o bohatém kulturním dědictví Florencie.

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II, jedno z nejstarších uzavřených nákupních center na světě a bezesporu oblíbený milánský turistický cíl, byla postavena na konci 19. století. Toto nákupní centrum je stejně velkolepé jako špičkové oblečení, které nabízí ve svých obchodech, mezi něž patří Louis Vuitton, Borsalino a Prada. Má modré skleněné klenuté stropy, mozaikové podlahy a vysokou centrální kopuli. Otočení podpatkem nad mozaikovým býkem pod hlavní kopulí prý přináší štěstí. Cestovatelé ji musí navštívit, když jsou v Miláně.

Galleria Vittorio Emanuele II
Galleria Vittorio Emanuele II. Zdroj: Pixabay.com

Pevnost Sforzesco

Hrad Sforzesco, jeden z mnoha zajímavých objektů v italském Miláně, byl postaven ve 14. století jako pevnost a později se stal symbolem síly a důstojnosti. Pieta Rondanini, Michelangelovo poslední mistrovské dílo, je dnes vystavena v Museo d’Arte Antica, které se nachází uvnitř hradu. Ve starých vévodských pokojích hradu je vystavena také rozsáhlá sbírka egyptských uměleckých děl.

Sbírka fotografií obsahuje díla Antonella da Messina, Belliniho, Correggia, Mantegny, Bergognoneho, Foppa, Lotta a Tintoretta. Do parku, který byl dříve zahradou milánských vévodů a následně sloužil jako vojenský výcvikový prostor, vede průchod, který se nachází mezi dvěma zadními nádvořími.

Santa Maria Delle Grazie

Santa Maria Delle Grazie je kostel, který je součástí Milána, města v severní Itálii, a je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Tento kostel, často označovaný jako Svatá Marie Milostiplná, slouží městu jako dominikánský klášter. Za vlády milánského vévody Francesca I. Sforzy byl kostel Santa Maria Delle Grazie postaven v letech 1463 až 1467 podle návrhu renomovaných architektů Guiniforta Solariho a Donata Bramanteho. Tento kostel, který je považován za jednu z nejvelkolepějších staveb v Itálii, zahrnuje gotické a renesanční architektonické prvky.

Kostel je kromě toho, že je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, velmi oblíbeným turistickým místem. Je také jedním z nejoblíbenějších milánských a italských historických kostelů. Kvůli zapojení Itálie do konfliktu během druhé světové války zažil kostel několikrát letecké bombardování. Značná část refektáře byla zničena a strženy byly i některé vnější zdi kostela.

Obraz Poslední večeře Páně je jedním z hlavních lákadel pro návštěvníky Santa Maria Delle Grazie. Nachází se v malém prostoru uvnitř kostela a přístup do tohoto prostoru má najednou jen několik hostů.

Poslední večeře Leonarda da Vinciho

Da Vinciho dramatické ztvárnění scénáře, které bylo velmi originální a znamenalo novou zásadní etapu v dějinách malířství, nahradilo předchozí statická vyobrazení posledního oběda Krista s jeho následovníky. Dílo prošlo několika restaurátorskými pokusy, přičemž tento proces nebude pravděpodobně nikdy zcela dokončen. Začalo se odlupovat již předtím, než byla část komory zničena a vystavena povětrnostním vlivům.

Vstup je omezen a je dostupný pouze pro ty, kteří si zakoupili časově omezené vstupenky v předprodeji. Půldenní prohlídka Milána včetně da Vinciho Poslední večeře je vhodným způsobem, jak si prohlédnout toto a další nejznámější místa v Miláně. Tato 3,5hodinová pěší prohlídka vás zavede k řadě významných památek a zahrnuje vstupenky do La Scaly a na Poslední večeři.

Sant’Ambrogio

Svatý Ambrož, který se v Miláně narodil a je patronem města, založil v roce 386 kostel Sant’Ambrogio. Současný kostel byl postaven ve 12. století kolem chóru staršího kostela z 9. století a je mistrovským dílem románské architektury.

Je zde toho hodně k vidění, počínaje rozměrným portikem z 9. století a atriem, které je díky vytesaným kamenným hlavám a portálu považováno za jeden z nejlepších románských příkladů v Evropě.

Uvnitř si určitě prohlédněte pozdně románskou vyřezávanou kazatelnu a bohatě vyřezávanou Stiliconovu rakev ze 4. století. Mistrovské dílo karolinského umění, skříň hlavního oltáře (paliotto), bylo vytvořeno v roce 835 v Miláně nebo Remeši. Starobylé Sacello di San Vittore, do něhož se vstupuje přes poslední kapli vpravo, má mozaikovou kopuli, kterou je snadné přehlédnout.

TIP! Už jsme navštívili rakouské město soli?

Naviglio

Naviglio je jednou z nejlepších nočních zábav v Miláně pro mladé lidi, kteří navštěvují kavárny a hudební kluby na břehu kanálu. Navštivte ho i během dne, kdy zde najdete restaurace, obchody, umělecké dílny a různé akce, které se zde konají, i když nejrušněji je zde v noci.

Festa di Fiori, která se koná v dubnu, zaplní čtvrť u kanálu květinami, zatímco Festa del Naviglio nabízí koncerty, procesí, řemesla a trh se starožitnostmi. Na Sagra di San Cristoforo (Svátek svatého Kryštofa) se v polovině června zdobí bárky podél kanálů a Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi pořádá ve čtvrtek a v pátek večer a v neděli odpoledne zhruba 50 koncertů v Auditoriu di Milano.

Krásná citadela Navigli se nachází na jihozápadě Milána v italské Lombardii. Díky síti kanálů je tato oblast krásným turistickým cílem a slouží jako hlavní centrum nočního života v Miláně. Pět vzájemně propojených systémů vodních cest, které tvoří Naviglio Grande, Naviglio Pavese, Naviglio Martesana nebo Piccolo, Naviglio di Paderno a Naviglio di Bereguardo, se souhrnně nazývají Navigli (latinsky „kanály“).

První dva z těchto pěti kanálů jsou turisticky nejnavštěvovanější. Naviglio Grande a Pavese jsou k dispozici pro plavbu. Podél těchto dvou kanálů se nacházejí také některé z nejlepších milánských restaurací. Stejně tak je příjemné projet se na kole po stezkách, které poskytují, jako se procházet po promenádě.

Noční Naviglio. Zdroj: Pixabay.com

Park Sempione

Až se vaše oči nasytí kamene a architektury, můžete si v prostředí parku Sempione v anglickém stylu odpočinout a projít se po klikatých cestičkách. Park využívají běžci, chodci, pracovníci místních úřadů, kteří zde obědvají, a rodiče, kteří zde venčí děti. Po celé léto se zde konají koncerty.

U vchodu stojí impozantní Arco della Pace neboli Oblouk míru a nad parkem se tyčí věž Torre Branco, kterou v roce 1933 postavil známý architekt Gio Ponte. Výhled na Milán a Alpy je za jasného počasí úchvatný. Pokud máte rádi secesi, nenechte si ujít rozmarný pavilon akvária na okraji parku na Via Gadio.

Park Sempione, který byl postaven v roce 1888, je příjemnou metropolitní atrakcí, kde si můžete odpočinout od ruchu velkoměsta. Jeden z nejoblíbenějších turistických cílů v Miláně je dobře udržovaný park se vzrostlými stromy, živými květinovými záhony a dlážděnými cestami, které jsou ideální pro procházku nebo piknik.

Park nabízí celou řadu atrakcí, včetně hradu Castello Sforzesco, Arco della Pace neboli Napoleonova oblouku a Acquario Civico, akvária, v němž se nachází pomník Neptuna, boha moře.

Mezi další zajímavosti patří sportovní stadion Arena Civica, ocelová věž Torre Branca, která poskytuje výhled na Milán, a Palazzo dell’Arte („Palác umění“). V Paláci umění se nachází slavné Muzeum designu Triennale, kde se konají výstavy moderního umění, designu a architektury.

Vlakové nádraží

Design milánského hlavního nádraží, které je jedním z největších v Evropě, vychází ze secese a art deco a byl ovlivněn modernismem počátku 20. století. Původní hlavní nádraží bylo nahrazeno při prvním otevření v roce 1931.

Koncepce architektury nádraží byla jednoduchá, ale pod Mussoliniho vedením byla stavba přetvořena tak, aby symbolizovala autoritu fašistické vlády. Obrovský interiér nádraží se skleněnou a ocelovou kopulí je vyzdoben úžasnými modrými dlaždicemi, které označují 24 linek, jež přepravují cestující do několika významných evropských metropolí i dalších italských měst.

Cimitero Monumentale

Monumentální hřbitov, známý také jako Cimitero Monumentale, je v současnosti jedním z největších milánských hřbitovů v Itálii. Jeho autorem je významný architekt Carlo Maciachini. Hlavní motivací pro výstavbu tohoto velkolepého monumentu bylo sjednotit všechny malé hřbitovy, které byly v té době roztroušeny po celém Miláně.

Pomohl tak sjednotit všechny hřbitovy do jednoho. Jakmile vstoupíte do Cimitero Monumentale, budete ohromeni tím, jak mistrovsky je do něj zakomponována řecko-renesanční architektura. Během dne si užijete úžasné chvíle při prohlídce každého mauzolea, pomníku a krásné hrobky, protože jsou všude kolem.

Mezi další významné osobnosti s hroby patří Adolfo Wildt, Gio Ponti, Lucio Fontana, Agenor Fabbri, Giacomo Manzù, Floriano Bodini a Gia Pomodoro. Hlavní vstup do něj vede přes obrovské Famedio, mohutnou novostředověkou stavbu z mramoru a drahých kamenů, která připomíná síň slávy.

Nacházejí se zde hroby některých nejslavnějších obyvatel Milána. Uvnitř tohoto památníku se nachází památník „Milanesi“ neboli obyvatelé Milána, který uctívá památku 800 Milánců, kteří zahynuli v nacistických koncentračních táborech v Miláně.

TIP! Potěšte své ratolesti v nejlepší zábavních parcích v Evropě!

Bonus

Jezero Como

Stačí si udělat jednodenní výlet k jezeru Como, které je jedním z nejoblíbenějších italských turistických míst, a vychutnat si jeho úchvatné přírodní krásy. Nachází se nedaleko Milána a nabízí řadu aktivit včetně koupání, opalování, plavby lodí a pěší turistiky.

Bergamo

Bergamo je nádherné město v italském regionu Lombardie. Je známé díky svému středověkému jádru, které se dochovalo, a krásné poloze v podhůří Alp. Návštěvníci Bergama si mohou prohlédnout řadu katedrál a muzeí nebo se nechat vyvézt lanovkou do nedaleké horské vesničky San Simone, odkud se otevírají úchvatná panoramata regionu.

Bergamo. Zdroj: Pixabay.com

Tři dny často stačí na to, abyste si prohlédli všechny milánské památky. Během těchto tří dnů se můžete vydat na jednodenní výlety, které vám umožní navštívit všechna významná místa a zúčastnit se místních aktivit.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
1
Trapas
0
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *