Jak na ...Návod

7 tipů: Jak si udržet pozitivní mysl jako nezaměstnaní

Ztratili jste práci nebo se Vám nedaří ji po studiu najít? Nebojte, nejste jediní. A právě proto zde máme ověřené tipy, co dělat, když se do této situace dostanete.

Tipy při hledání práce

1. Naplánujte si každý den
Dejte svému dni řád. Promyslete si, co daný den v týdnu musíte splnit a co budete dělat. Zařazení stereotypů do každodenního života nám totiž přináší pocit jistoty.

2. Vytvořte si rituály
Co ve Vás vyvolá pocit spokojenosti? Je to koupel? Nebo ranní jóga? Na každého z nás platí něco jiného, ale jedno je jisté: rituály a návyky pomáhají udržet si psychickou pohodu. Mně stačí zapálit si vonnou svíčku těsně před spaním – známá vůně ve mně probouzí pocit klidu a lépe se mi pak usíná.

3. Sportujte
Jakákoli fyzická aktivita vyplavuje hormony štěstí. Při pravidelném sportování vám navíc nebude odměnou jen dobrá nálada. Získáte také lepší fyzickou kondici, postavu do plavek a HLAVNĚ budete pyšní na to, že jste něco dokázali.

4. Vzdělávejte se
Využijte nově nabytý volný čas k seberozvoji. Chtěli jste si vždycky vylepšit angličtinu, ale nezbyl Vám na to čas? Sledujte oblíbený seriál s anglickým dabingem nebo titulky! Chcete proniknout do tajů marketingu? Zapište se na online kurz! Nejen že využijete čas efektivně, ale díky dalšímu vzdělávání můžete vylepšit Váš životopis. Možností je spousta a stačí si jen vybrat. Také můžete trénovat na pohovory, což je disciplína sama o sobě.

5. Čtěte
Čtení má nespočet benefitů. Zlepší Vám náladu a pomáhá „vypnout“ od všech starostí. Naučí vás snít a myslet pozitivně, rozvíjí fantazii nebo slovní zásobu. Díky situacím, do nichž se dostávají hlavní hrdinové knih, se lépe připravíte na situace, které Vás potkají ve vlastním životě – načerpáte nové zkušenosti a budete psychicky odolnější.

Dá se říci, že čtení má vliv i na hledání nové práce. Zvyšuje kulturní kapitál, který si můžeme přestavit jako soubor postojů, názorů či myšlenek, které určují naši příslušnost k určité třídě. Laicky řečeno: když budete číst, zvyšujete tím šanci na lepší život a postavení ve společnosti. Četli jste všechny knihy z tohoto výběru?

6. Určete si přesný čas, kdy budete procházet nabídky práce
Známe to všichni, neustále aktualizujeme portály s nabídkami práce v naději, že TEĎ UŽ se tam určitě něco objeví. Bohatě však stačí, když se na nabídky podíváme jednou za dva dny. Pokud se bojíte, že Vám nějaká nabídka uteče, pro klid v duši si můžete nechat nabídky z Vašeho regionu nebo oblasti zájmu posílat do mailu a každý večer si je zběžně prohlédnout.

7. Sepište si, jaká jsou možná východiska z dané situace
Máte závazky, a tak musíte práci najít co nejdříve? Máte možnost v něčem podnikat? Vynikáte v něčem, co by Vás mohlo živit? Můžete odjet do zahraničí? Všechny možnosti, které máte, důkladně promyslete, ideálně si také promluvte s někým blízkým. Možná Vám nabídne novou perspektivu a dodá Vám odvahu vystoupit ze své komfortní zóny, překonat sám sebe a uskutečnit svůj dávný sen.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *