Jak na ...Návod

5 Tipů: Jak se učit na zkoušky a zvládnout zkouškové?

Každý semestr stejná otázka – Jak se mám učit na zkoušky? V dnešním článku ti nabízíme 5 jednoduchých tipů, které ti pomohou tvé zkoušky zvládnout a nezbláznit se.

Organizace materiálů

Základem učení ke zkoušce jsou studijní materiály. Je jedno jestli máš k dispozici materiály přímo od profesora, starších studentů, spolužáků, nebo vlastní výpisky z hodin. Před tím než se začneš učit, dej si to všechno dohromady. Díky tomu si uvědomíš, kolik se toho vlastně potřebuješ naučit. Není totiž nic příjemného zjistit pár hodin před zkouškou, že jsi ještě zapomněl na učivo z ranní přednášky, kterou ses rozhodl přeskočit po náročné noci v klubu.

Pomůcky při učení

Pomůcky při učení

Každý z nás má jiný způsob k zapamatování si věcí. Pro někoho je to barevné značení, pro jiné zvýraznění klíčových slov. Hlavní je najít si svůj vlastní systém, který ti umožní zapamatovat si dané učivo co nejrychleji a nejefektivněji.

Ranní ptáče nebo sova?

Důležitá otázka, která ti pomůže k lepší časové organizaci. Budíš se s východem slunce a plný energie, zvládáš všechny své povinnosti, nebo si raději pospíš, dáš si pozdní kávu, zajdeš ven a večer se do všeho pustíš s elánem? Snaž se učení věnovat ve fázi dne, kdy jsi nejvíce produktivní. Vyhneš se tak pocitu, že jsi vyčerpaný a přesto ses nenaučil nic.

Čas na opakování

Čas na opakování

Většina studentů vnímá tuto část jako nezrealizovatelnou. Ve skutečnosti však stačí fakt málo času na to, aby sis své materiály rychle proběhl očima a viděl, co si ještě pamatuješ a co ti přijde jako bys to viděl poprvé. Není důležité si každou látku procházet a opakovat znovu. Základem opakování je najít učivo, co ti dělá nejvíc problémů a ještě jednou si ho projít.

Relaxace

Relaxace

I když jsi ve stresu, je důležité nezapomínat také na odpočinek. Úplně stačí když si každý den vyhradíš alespoň 20 minut na procházku, koukání seriálu, nebo si před spaním pustíš hudbu. Chvilkové vypnutí mysli pomůže k tomu, aby se ti naučené věci lépe usadily a tvůj mozek se připravil na další proces učení.

Další tipy a triky jak se učit na zkoušky najdeš v článku https://moony.cz/plan-jak-udelat-kazdy-zapocet/

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Michaella
Jsem studentkou filologie, která má vášeň pro literaturu, psaní a umění. Ve volném čase ráda cestuji, takže se vždy nacházím v jiném koutě Evropy.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *