Jak na ...

Toroidní transformátor – účel, konstrukce a způsob činnosti

V některých aplikacích se únikový tok stává nejdůležitějším faktorem při určování, který transformátor by měl být vybrán. Toroidní transformátor se v takových případech ukazuje jako nejlepší volba. Jak to funguje, k čemu slouží a jak je toto zařízení konstruováno?

Co je toroidní transformátor neboli trafo?

Toroidní transformátor neboli trafo je zařízení, které bez změny frekvence odpovídá za transformaci a přenos střídavého napětí a proudu. Tato zařízení vděčí za svůj název charakteristické struktuře sestávající z vinutí kolem jádra. Celé je to kruhové, přesněji řečeno toroidní. Tyto produkty se používají v mnoha odvětvích, např. v osvětlovací technice, v televizních nebo rozhlasových zesilovačích.

Návrh a konstrukce toroidního transformátoru

Toroidní transformátory jsou elektrická zařízení, jejichž účelem je nahradit napěťové a střídavé systémy systémy s různými hodnotami, ale zároveň se stejnou frekvencí. Dá se tedy říci, že pomocí magnetického pole mění transformátory hodnoty napětí a proudu v obvodech s nekonstantním proudem. Transformátory, také toroidní, jsou přítomny v životě každého – najdeme je například v televizním nebo rozhlasovém přijímači.

Trafo, jak jeho název napovídá, připomíná kruh. Je tvořen strukturou vinutí, tedy těch částí magnetického obvodu, které jsou zodpovědné za vytváření elektromagnetického pole. U toroidního transformátoru jsou však vinutí založena na speciálním toroidním jádru, kterému zařízení vděčí za svůj název.

Diskutované transformátory se vyznačují konstrukcí s uzavřenou smyčkou. Díky ní je chod zařízení nesrovnatelně tišší a energetické ztráty v jádře jsou menší. A co víc, toroidní struktura transformátorů znamená, že k jejich výrobě je potřeba méně součástek, což se přímo promítá do relativně nižší hmotnosti ve srovnání s jinými typy zařízení. Toroidní transformátor sice umožňuje zpracovat opravdu velké množství výkonu, ale vyznačuje se velmi vysokou stabilitou provozu.

K čemu je toroidní transformátor?

Některé aplikace vyžadují, aby měl transformátor nízký svodový tok. V takové situaci jsou toroidní transformátory perfektní. Jejich hlavní výhodou je generování nižších energetických ztrát v aktivní zóně a nízká úniková reaktance.

Díky výše uvedeným vlastnostem našly přístroje s toroidním uspořádáním řadu uplatnění od měřicích a hi-fi zařízení přes napájecí zdroje pro žárovky v osvětlovací technice až po napájecí zdroje, zesilovače a měniče.

Hledáte další vysoce kvalitní elektrické komponenty? Navštivte tme.eu, kde si můžete vybrat z více než 500 000 dostupných produktů.

Zkuste také článek o sledování cizího mobilu nebo o digitálním detoxu.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
1
Nic moc
1
Trapas
0
Patrik
Zajímají mě všechna zákoutí digitálního marketingu, psychologie rozhodování, investice i osobní rozvoj. Mojí prací je digitál, internet a marketing. Moje pracovní pozice je SEO konzultant a marketingový stratég, což dělám již nějaký čas na volné noze. Spolupracuji v rámci konzultací na vybraných větších online projektech a také mám několik vlastních jako zijuspesne.cz, minder.cz nebo zakeri.cz.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *