Zdraví

Co způsobuje jojo efekt a jak se mu vyhnout?

Proč se vám nedaří zhubnout? Za jak dlouho shodíte kila? Jak na správnou regulaci tuku v těle? Pokud si pokládáte tyto otázky, tento článek je pro vás. Nutno však předem varovat: Pozor na jojo efekt!

Co je to jojo efekt?

Laicky řečeno stačí, když dlouho nebudete jíst a pak se hodně „nacpete“. Tím zkazíte jakoukoli dietu. Vaše tělo však potřebuje pravidelnost, a tím se rozumí i jídlo s rozvahou. Nejste velbloud, do zásoby se zkrátka nenajíte.

Jak zabránit jojo efektu?

Jezte pětkrát až šestkrát denně po malých dávkách. Ne, že toho zblajznete jako kůň. Vyhněte se tučným pokrmům. Jezte hodně čerstvé zeleniny. Hýbejte se, cvičte. Musíte se snažit nabrat svalovou hmotu – tuky přeměnit na svaly. Kde to jde, choďte pěšky. Místo výtahem se přemisťte po vlastních končetinách.

Udržte si své návyky. Nevracejte se k nezdravému stravování. Musíte zůstat u toho, kdy vám to funguje. Rozvrhněte si do celého týdne své pohybové aktivity. Nezapomínejte na odpočinek a dostatečný spánek. Hubnutí probíhá v době, kdy vaše tělo spí.

Jak cvičit?

Choďte cvičit ven – třeba na procházku se psem, na kole, zaběhat si. Začínejte rozcvičkou a po tréninku se pořádně protáhněte. Strečink je důležitý, aby vás nebolely svaly a dobře se vám hublo.

Jojo efekt a cvičení
Cvičením proti jojo efektu

Tip ????: Přečtěte si náš článek o tom, jaké jsou nejlepší cviky na hubnutí.

Keto dieta

Keto dieta je fajn způsob, jak zhubnout. Musíte se opravdu snažit, abyste se dostali do ketózy. Jeden náš článek o ketodietě vám to pořádně vysvětlí, abyste věděli, co máte dělat.

Cambridge dieta

Je to velmi drsná dieta, při které velice rychle zhubnete. Říká se jí také dieta 1:1. Jde o nízkokalorickou stravu. Koktejly, tyčinky a smooties nahradí jídlo. Je to placená dieta.

Cvičení
Cvičení

Neera detox

Neera detox má také svá pravidla. Zbavujete se toxinů a hubnete. Používají se tablety Triphala Plus, které seženete přes zmíněnou stránku. Můžete to začít ze dne na den, ale je lepší se připravit. Týden až dva týdny předtím omezit pečivo, přestat jíst maso. Dny, kdy se nejí, si člověk přizpůsobí své zátěži a podobně. Může jít o 1denní kůru, 3denní, 7denní (při té už se tělo pročistí více), 10denní, 15denní nebo 21denní. Pijí se speciální čaje. Touto dietou se dá dobře zhubnout.

Nápoj se připravuje tak, že smícháme javorovo-palmový sirup, špetku kájenského pepře (který dobře vyplavuje toxiny) a vymačkáme citrón. Do denní dávky patří 3–4 citrony. Limetka je lepší, avšak více za ni zaplatíte.

Dá se to koupit v prodejnách se zdravou výživou nebo v e–shopech. Ale je to šíleně drahé, kolem 900 Kč na jeden litr. Produkt chutná úžasně.

Jojo efekt: Jak mu zabránit?

Abyste mohli opasky utahovat co nejvíce, musíte se činit. Jezte zdravě, hýbejte se, stravujte se pravidelně, hodně spěte, mějte pravidelný režim a nestresujte se. Že nemáte kouřit a pít alkohol, nemusím ani zmiňovat.

Když budete držet dietu správně, můžete se těšit ze shozených kilogramů. Ketodieta, Cambridge dieta nebo Neera detox jsou jen zlomek toho, co se dá pro spalování kil podniknout.

Jojo efekt přichází snadno. Stačí dlouho hladovět a pak sníst velkou porci. Nebo se nějak nedobře najíst, třeba slupnout něco hodně tučného. Nějakou pořádnou „prasárničku“.

Jojo efekt přichází snadno. Stačí dlouho hladovět a pak sníst velkou porci.
Jojo efekt přichází snadno. Stačí dlouho hladovět a pak sníst velkou porci.

Velkou většinu roku musíte žít zdravě. Dát si něco nedietního můžete jen občas. Nesmíte si vyčítat své přestupky vůči zásadám zdravého stravování. Každý někdy „ujede“. Ale nemělo by se to stávat moc často. Pravidla jsou od toho, aby se dodržovala.

Další diety:

Vytrvejte a zhubnete. Je to jednoduché. Když něco chcete, musíte se snažit. Zadarmo ani kuře nehrabe. Pevná vůle zmůže mnoho.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu, cestuji a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Zdraví