Vaření a receptyZdraví

Protikvasinková dieta: Jak začít? + Recepty

Necítíte se poslední dobou ve své kůži? Trápí vás únava, bolesti břicha nebo máte problémy se zažíváním? A nemohly by to být kvasinky? Pomůže protikvasinková dieta.

Život uvnitř nás

V našem těle to opravdu žije! Poslední dobou se čím dál tím více mluví o střevní mikroflóře. Ukazuje se, že pro nás má větší význam, než jsme si původně mysleli, a to takový, že je dokonce označována jako druhý lidský mozek.

Bakterie a kvasinky neboli probiotika jsou zodpovědné za mnoho procesů v našem těle. Na jejich pohodě v našich střevech je závislá i pohoda naší tělesné a duševní schránky. Pomocí mnoha nervových zakončení komunikují naše střeva s naším mozkem a naopak. Jakékoliv rozladění na jedné straně se automaticky projeví i na straně druhé. Tedy pokud prožíváte stres, můžete začít trpět bolestmi břicha. A naopak bolesti břicha ve vás časem mohou vyvolat únavu a psychické potíže.

Rovnováha za všech okolností

Jak jsme si řekli už na začátku, mikroogranismy jsou naší přirozenou součástí a jsou nám prospěšné. Je ale potřeba dodat, že je nutný balanc. Co když se ale misky vah vychýlí na jednu stranu? V tomto případě na stranu mikroorganizmů?

Kandidóza

Domovem kvasinky Candidy albicans jsou naše střeva, kůže, sliznice. O kandidóze mluvíme pokud se tato parazitická kvasinka přemnoží. Přemnožená kvasinka potom produkuje toxické látky, kterými nás postupně zaplavuje. Příčin proč se tak děje, je mnoho. Hledat můžeme mezi potravinami, které jíme nebo léky, které nadměrně užíváme. Nezapomínejme ale ani na vztah s nervovou soustavou, jak jsme si řekli před chvílí. Právě tato komplexnost způsobuje, že hledat viníka je často jako hledat jehlu v kupce sena.

Přemnožená kvasinka o sobě začne dávat brzy vědět. Nicméně její projevy jsou velmi všeobecné jako jsou nejrůznější onemocnění kůže (svědění, loupání, akné atd.), trávicí a zažívací potíže, ale i dýchací obtíže.

Co dělat?

Přijít na to, že zdravotní obtíže způsobují přemnožené kvasinky, bývá často obtížné. Jelikož kvasinky se neprojevují nijak specificky, často nikoho nenapadne, že byste se na ně měli zaměřit.

Nelečte následky, řešte příčinu, bez toho se žádného problému nikdy nezbavíte. S tím můžeme jen souhlasit. Ale jak léčit, když neznáme příčinu? Možná neznáme krok jedna, ale známe krok dvě, tedy přemnoženou kvasinku. A když už máme soupeře, pusťme se do boje!

Dieta

Tak schválně ruku nahoru, kdo nikdy nedržel dietu. Pokud patříte i vy ke znalcům všemožných diet, pak jste už třeba narazili na protikvasinkovou dietu. A pokud ještě nemáte tu čest, račte se seznámit.

Za prvé je nutné říct, že protikvasinková dieta neslouží k tomu, abyste zhubli. Dokonce větší úbytek váhy by mohl být i na škodu. Protikvasinková dieta má primárně léčebný účinek.

Ačkoliv je kvasinka v tomto případě vaším nepřítelem, vyhubit ji zcela nechcete, proto se ani nedoporučuje chemická cesta v podobě léků atd., i když i ta je možná. Jak se zbavit parazitů přírodní cestou? Ta k trvalým výsledkům vede přes dodržování diety, která sníží počet kvasinek za zachování rovnováhy střevní mikroflory.

Nutno dodat, že doba pro zbavení se obtíží je velice individuální. A i když už se budete cítit lépe, je potřeba abyste dietu i nadále drželi, protože následky už zmizely, ale kvasinky uvnitř vás možná ještě ne.

Dieta, možná lepším slovem je změna stravování, může být také celoživotní. Po návratu na „normální“ stravu třeba totiž zjistíte, že vaše obtíže se vrátili, a tak se pro vás tento jídelníček stane celoživotní záležitostí.

Protikvasinková dieta: Black list

Pokud jste milovníci sladkého, tak to pro vás bude o to bolestivější. Kvasinky totiž žijí hlavně z cukru a ten je potřeba z jídelníčku zcela vyřadit. Pokud vás napadli různé sladkosti a dortíky, tak to je zcela správně. Ovšem cukry jsou v mnohem více potravinách. Částečně se může protikvasinková dieta podobat keto dietě. Pojďme si představit seznam zakázaných potravin.

  • Jednoduché cukry – sem patří sladkosti, které vám napadli v úvodu, ale jednoduché cukry se skrývají i v potravinách. Kromě sušenek, čokolád, sladkého pečiva, je nutné se vzdát také většiny ovoce nebo medu. Cukr se dnes přidává téměř do všeho a tak začněte číst etikety na výrobcích. Cukr je totiž často obsažen i v jogurtech, jedno zdali jsou bílé, light sugar free apod., masných výrobcích, pečivu apod.
  • Složité cukry – zde se bavíme především o škrobech, které jsou hlavně v rýži (divoká je povolena), bramborách a bílém pečivu. I zde je ale. Bílá mouka se nachází i v tzv. tmavém pečivu, které je jen obarvováno.
  • Mléčné výrobky – kromě přidaného cukru obsahují mléčné výrobky i tzv. mléčný cukr. Zakázané jsou rovněž potraviny, které prošly kvasným procesem jako plísňové síry.

Obecně lze říci, že budete muset věnovat více pozornosti složení výrobků.

Protikvasinková dieta: Povolené potraviny

  • Ovoce a zelenina – z ovoce byste měli vybírat to, které je přirozeně kyselé jako je kiwi, kyselá jablka a hrušky, grapefruit. Co se týká zeleniny, máte o něco větší škálu možností. Obecně takovou „superpotravinou“ pro vás bude kysané zelí, který vytváří kvasinkácm extrémně nepřátelské prostředí.
  • Pečivo – z pečiva volte výrobky ze žitné mouky, špaldy, ovsa a ječmene.
  • Bílkoviny a tuky – bohaté na bílkoviny jsou jáhly, libové maso, pohanka, quinoa aj. Zařaďte kvalitní tuky. Z ořechů si vybírejte přirozeně suché ořechy bez náchylnosti k plísním, tedy mandle, lískové ořechy. Pokud už potřebujete smažit, vhodné j, abyste smažili na přepuštěném tuku.

Zlatá pravidla pro protikvasinkový jídelníček jsou – nakupujte co nejméně zpracované potraviny obsahující cukr a sůl, zvolte sezónní variantu. Upřednostněte vaření v páře a pečení před smažením, Pijte dostatečné množství tekutin jako je voda a bylinkové čaje. Omezte kávu a černý čaj. Dbejte také na prostředí, ve kterém jídlo skladujete. Ideální je suché místo, kde není šance rozvoje plísní.

Protikvasinková dieta: Recepty

Snad se může zdát, že vám na talíři nic nezbude. Opak je ale pravdou. Začátky jsou vždycky těžké a tak vám je snad zjednodušíme tipy na protikvasinkové recepty.

Snídaně

Snídaně je základ dne, proto není dobré ji podceňovat. K snídani si připravíme ovoce jako je grapefruit, kiwi, borůvky, maliny. Přidat můžeme i mandle a lískové oříšky. Vše zalijeme kysaným nápojem bez cukru.

Oběd

Připravíme si brokolicovou polévku. Pro tu uvaříme brokolici do měkka a rozmixujeme. K brokolici přidáme pórek, houbičky shiitake, česnek a koření.

K hlavnímu jídlu si naklepeme krůtí maso. Na vrch položíme plátky mozzarely a předem uvařený špenát. Vše srolujeme do rolády, kterou převážeme provázkem, položíme na pečící papír a vložíme do trouby. Jako přílohu si můžeme uvařit třeba pohanku, divokou rýži nebo čočku.

Večeře

Na krajíc žitného chleba namažeme lučinu a obložíme plátkem kvalitní šunky. Vše doplníme zeleninou jako jsou ředkvičky, listový salát, polníček apod.

product-image

10

Výhody
  • Ulevuje od příznaků candidózy
Nevýhody
  • Omezené množství potravin

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *