Bez sladkého to prostě nejde. Ale bez lepku to půjde! Jak si připravit jednoduše a rychle bezlepkový dezert? Zkuste 7 rychlých bezlepkových dezertů a oslaďte si život. Dezerty jsou zdravé a lehké. Co víc si přát? Snad jen pohodový čas na vychutnání dezertu po výborném obědu.
Co je lepek?
Lepek je směs dvou hlavních bílkovin – gluteninu a gliadinu – které se nacházejí především v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. Tyto proteiny jsou zodpovědné za strukturu těsta, protože díky nim získává těsto svou pružnost a schopnost držet tvar. Kromě toho lepek zajišťuje, že chléb nebo těstoviny mají při pečení měkkou a nadýchanou strukturu.
Proč může lepek škodit?
Lepek sám o sobě není nebezpečný, ale u některých lidí může vyvolávat zdravotní problémy. Nejznámější je celiakie, což je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá střeva při kontaktu s lepkem. To způsobuje zánět a poškození střevní sliznice, což může vést k malabsorpci živin a dalším zdravotním komplikacím. Lidi s citlivostí na lepek mohou také zažívat zažívací obtíže, i když nemají celiakii.
Lepek a moderní strava
V posledních letech se lepek dostal pod silnou kritiku, často i neopodstatněně. Mnoho lidí si myslí, že bezlepková dieta je zdravější, i když na lepek nejsou citliví. Faktem ale je, že vyřazení lepku bez lékařské indikace nepřináší žádné výrazné výhody. Pro lidi bez intolerance není potřeba ho ze stravy vyřazovat.
Tipy na bezlepkový dezert
Veškeré suroviny snadno seženete ve zdravé výživě a ve větších obchodech. U potravin rozhodně čtěte složení na obalech. Experimentujte s variantami bezlepkových mouk, sirupů, ořechů a čerstvého ovoce. Pořiďte si pomocníka – mixér a ruční šlehač je parádní věc.
Bez pochyby, bezlepkový mandlový koláč si získá nejen milovníky ořechů. Domácí čokoládový pudink je volba pro čokoholiky. A klasika, kterou každý miluje? Palačinky. Rychlý bezlepkový dezert do skleničky? Tento zvládnete do 5 minut a skvěle se hodí i pro vegany. Rádi pečete? Zkuste tvarohový dezert a nadýchané sušenky. A abych nezapomněla, udělat si čokoládovou zmrzlinu je opravdu snadné, jdete do toho?
1. Bezlepkový mandlový koláč
Krásně voňavý po mandlích. Rychlý a jednoduchý bezlepkový dezert. Co více dodat? S kávou si ho opravdu užijete.
Potřebujete:
- 160g mandlové mouky
- 4 šťastná vejce
- 70g medu
- lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 10g libovolného tuku na vymazání
- 50g plátkových mandlí na posypání
- špetka soli
Příprava mandlového koláče
- Troubu předehřejte na 170°C.
- Oddělte žloutky od bílků.
Ve velké míse vyšlehejte žloutky, med a vanilkový extrakt do světlé pěny.
V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. - Přisypte mandlovou mouku a kypřící prášek do žloutkové směsi.
Zamíchejte a vmíchejte připravený sníh.
- Vymažte si dortovou formu tukem a vlijte těsto.
Těsto posypte mandlemi.
- Pečte 25 – 35 minut v předehřáté troubě.
Koláč nechte vystydnout, nejlépe na mřížce.
TIP: Podávejte s tvarohem nebo zakysanou smetanou.
2. Čokoládový pudink
Jednoduchý bezlepkový dezert, který si můžete vychutnat teplý nebo studený. Máte chuť na něco opravdu sladkého a pořádně čokoládového? Jasná volba.
Potřebujete na 4 porce:
- 200g lískových ořechů
- 280ml mandlového mléka či jiné rostlinné varianty
- 10g kvalitního kakaa
- 200g kvalitní hořké čokolády
- 70ml agávového sirupu či jiného sirupu
Příprava pudinku
- V mixéru rozmixujte ořechy najemno.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
Přidejte rozmixované ořechy. Nalijte mandlové mléko a sirup. Přisypte kakao.
- Rozmixujte v hladký krém.
- Podávejte teplé nebo uchovejte v ledničce.
Před podáním z ledničky doporučuji 10 minut nechat povolit.
TIP: Osvěžte pudink čerstvým ovocem a nebo malinovým pyré. Jak na něj? Rozmačkejte a smíchejte 150g malin a 40g třtinového cukru, zahřejte na 10 minut. Pyré nechte vychladnout a po té můžete nalít.
3. Bezlepkové palačinky
Rychlý dezert, který je prostě klasika. Vyzkoušejte bezlepkové palačinky a najděte si svou oblíbenou variantu.
Potřebujete na 4 porce:
- 70g bezlepkové mouky dle Vašeho výběru
- lžíce kvalitního kakaa
- 20g proteinu
- 250ml mléka či rostlinné varianty
- půlka lžičky sody na pečení
Příprava palačinek
- Všechny ingredience smíchejte, aby se netvořily hrudky.
- Rozpalte si pánev.
Nalijte těsto naběračkou, opékejte z každé strany 1 – 2 minuty.
- Podávejte teplé.
TIP: Polijte javorovým sirupem a dozdobte čerstvým ovocem.
4. Bezlepkový dezert do skleničky
Bezlepkový dezert do skleničky? Jak jednoduché a ta rychlost? 5 minut a hotovo, stačí jen vychladit.
Potřebujete na 3 porce:
- kokosové mléko 400ml
- lžička vanilkového extraktu
- lžička agávového sirupu
- lžíce kvalitního kakaa
- sůl
TIP: Ozdobte malinami a nebo kokosovými chipsy!
Příprava pěny
- Vyšlehejte ručním šlehačem kokosové mléko.
Stačí prošlehat lehce, budou se tvořit bublinky.
- Přidejte sůl, vanilkový extrakt, sirup a kakao.
- Pěnu si rozdělte do skleněných misek a chlaďte v ledničce alespoň 2 hodiny.
5. Bezlepkový tvarohový dezert
Tvarohový pečený dezert? Opravdu pořádná porce tvarohu. Přípravu zvládnete za chvíli a výsledek stojí za to.
Potřebujete:
- 750g tvarohu
- 125ml mléka či rostlinné varianty
- 2 šťastná vejce
- 2 vanilkové cukry
- 2 bio vanilkové pudinky
- 150g třtinového cukru
- šťáva z půlky citrónu
- 10g libovolného tuku na vymazání
Příprava tvarohového dezertu
- Oddělte žloutky od bílků.
Vyšlehejte bílky s cukrem.
- Smíchejte tvaroh, med a žloutky.
Přidejte vanilkové cukry, pudinky a šťávu z citrónu. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehané bílky.
- Vymažte si dortovou formu tukem a vlijte těsto.
- Pečte okolo 50 minut na 170°C.
Po upečení nechte vystydnout.
TIP: Dozdobte tvarohový dezert čerstvým ovocem a nebo malinovým pyré.
6. Bezlepkové sušenky
Rychlý bezlepkový dezert k čaji či kávě? Nadýchané čokoládové sušenky vykouzlíte během chvilky a dlouho nebudou. Doporučuji vyzkoušet i s jinými varianty bezlepkových mouk.
Potřebujete na 12ks:
- 50g másla
- 140g kvalitní hořké čokolády
- 70g pohankové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 šťastné vejce (pokojová teplota)
- 2 lžíce medu
- špetka soli
TIP: Přidejte oblíbené ořechy!
Příprava sušenek
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Rozpusťte si 100g čokolády s máslem.
- Smíchejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli.
- V jiné misce vyšlehejte vejce a med.
Stále šlehejte či míchejte a přidávejte připravenou směs mouky. Přimíchejte připravenou rozpuštěnou čokoládu. Zbylou čokoládu nasekejte a přidejte do těsta.
- Těsto uložte na 5 – 10 minut do ledničky.
- Vyložte si plech pečícím papírem.
Z těsta na něj tvarujte kuličky. Můžete použít dvě lžičky. Kuličky stlačte lžičkou z vrchu do tvaru sušenky.
- Pečte v troubě 10 – 12 minut na 160° – 170°C.
7. Čokoládová zmrzlina
Nažhavit mixér, domácí zmrzlina je opravdu rychlovka. Zchlaďte se v létě správným dezertem. Možná rovnou udělejte dvojitou porci, mizí rychle.
Potřebujete na 2 porce:
- 2 střední banány (nakrájené a zmražené)
- 100ml polotučného mléka
- 2 lžíce agávového sirupu
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- čerstvé ovoce
Příprava zmrzliny
- Nakrájené a zmražené banány dejte do mixéru.
Nalijte mléko a mixujte. Přidejte sirup a kakao. V případě potřeby přidejte malé množství mléka.
- Rozmixujte do hladka.
- Zmrzlinu dejte do 2 misek, podávejte s čerstvým ovocem.
Uchovávejte v mrazáku a před podáváním doporučuji nechat chvíli povolit.
Jsem nadšená, jaké jsou skvělé alternativy a jak snadné jsou na přípravu bezlepkové dezerty. Taky si říkáte, že příprava či pečení nebylo nikdy lehčí? Žádné námitky? Hurá do kuchyně. Zpříjemněte si život něčím sladkým a bez výčitek. Někdy na vynikající dezert stačí, co dům dal. Jíst zdravě a bez lepku? Zvládnete levou zadní. Přeju ať chutná!