Pečivo patří mezi stálice českého jídelníčku – od snídaní až po večerní svačiny. Možná jste ale už slyšeli, že „pečivo není zdravé“, zvlášť to klasické bílé z obchodu. Není to tak černobílé. Stačí vědět, jak vybírat nebo si upéct vlastní, a pečivo může být nejen chutné, ale i prospěšné pro vaše tělo. Podívejte se na 7 tipů na zdravé pečivo a pár jednoduchých receptů, které zvládne každý doma – i když se do pečení pouštíte poprvé.
Jaké pečivo je zdravé?
Základem je jeho složení. Když sáhnete po pečivu z celozrnné mouky nebo směsi více druhů mouky, zvolíte zdravější cestu. Celozrnné mouky totiž obsahují více vlákniny, takže zasytí na delší dobu a prospívají trávení.
Skvělé je také pečivo obohacené o semínka, ořechy nebo vločky – dodají vám bílkoviny i zdravé tuky, které tělu svědčí. Naopak se vyplatí dát si pozor na pečivo s přidaným cukrem, zbytečnými konzervanty nebo příliš velkým množstvím soli.
A nezapomeňte – i u toho nejlepšího pečiva hraje roli množství. Jeden krajíc bílého chleba je pořád lepší než půl bochníku žitného. Všechno je o rovnováze.
7 tipů na zdravé pečivo, které stojí za vyzkoušení
Máte chuť na čerstvý chléb nebo housky, ale nechcete sáhnout po klasice z obchodu? Inspirujte se 7 tipy, díky kterým si dopřejete pečivo chutné, výživné a přitom jednoduché na přípravu.
- Celozrnné žitné pečivo: Obsahuje více vlákniny, déle zasytí a chutná skvěle i jen s máslem.
- Pečivo bez mouky: Z ovesných vloček a semínek. Skvělá volba, když chcete něco lehčího.
- Bezlepkové pečivo: Z pohankové, rýžové nebo kukuřičné mouky. Už dávno není jen pro celiaky.
- Semínkové pečivo: Plné lněného, slunečnicového nebo chia semínka. Křupe, voní a je plné zdravých tuků.
- Domácí špaldové pečivo: Má jemnou chuť, je dobře stravitelné a krásně voní.
- Proteinové pečivo: Skvělé pro sportovce, nebo když chcete dodat svalům extra energii.
- Sladší varianta: Třeba banánový chléb, mrkvové nebo jablečné bulky jsou ideální ke snídani.
Nyní se přesuňte ke konkrétním receptům.
Semínkový chléb na sendviče
Budete potřebovat:
- 1 ½ šálku mléka (klidně rostlinného, třeba mandlového),
- ¾ šálku ovesných vloček (klasických, ne instantních),
- 1 lžíci medu,
- 2 ¼ lžičky sušeného droždí,
- 3 lžíce rozpuštěného másla,
- 2 šálky hladké chlebové mouky,
- ⅔ šálku celozrnné pšeničné mouky (+ trochu navíc na podsypání),
- 2 lžíce mletého lněného semínka,
- 1 lžičku soli,
- hrst slunečnicových, sezamových semínek a máku (část do těsta, část na posyp),
- 1 vejce na potření.
Postup:
- Prvně smíchejte základ. Zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné (ne horké!). Přidejte vločky, droždí a med, promíchejte a nechte 5 minut odstát.
- Přidejte mouku a semínka. Vmíchejte máslo, obě mouky, lněné semínko a sůl. Pak přidejte semínka a spojte v těsto.
- Hněťte. Na pomoučené ploše 10 minut ručně, nebo použijte robot s hnětacím hákem. Těsto má být pružné.
- Těsto potřete olejem, zakryjte a nechte 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- Vytvarujte bochník. Lehce prohněťte, vytvarujte váleček a dejte do formy vymazané olejem. Nechte znovu kynout asi hodinu, dokud nenaroste nad okraj.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Potřete chléb rozšlehaným vejcem, posypte semínky a pečte 35–40 minut, dokud nebude zlatavý a při poklepání nezazvoní „dutě“.
- Po upečení vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout (minimálně 2 hodiny), jinak bude uvnitř mazlavý.
Chléb vydrží pár dní čerstvý, zabalený v utěrce nebo krabičce. Pokud je horko nebo vlhko, dejte ho raději do lednice.
Chléb z řeckého jogurtu
Budete potřebovat:
- 3 šálky hladké mouky,
- 1 lžíce prášku do pečiva,
- ¼ lžičky soli,
- ½ šálku mléka (může být kravské i rostlinné),
- 1 šálek řeckého jogurtu (doporučujeme 2 % tuku, ale poslouží i jiný).
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte formu na chléb (23 × 13 cm) pečicím papírem.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, poté směs prosejte do jiné misky – díky tomu bude chléb nadýchanější.
- Přidejte mléko a jogurt a jemně promíchejte stěrkou, jen dokud se vše nespojí. Těsto bude husté a trochu lepivé, ale to je v pořádku.
- Přeneste těsto do formy a povrch uhlaďte stěrkou.
- Pečte asi 60 minut. Když zapíchnete špejli do středu a vyjde ven čistá (nebo jen s pár drobečky), máte hotovo. Pokud by chléb při pečení příliš rychle hnědl, přikryjte ho volně alobalem.
- Po upečení nechte chléb 5 minut odpočívat ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout (cca 1 hodinu).
Pokud máte rádi semínka, můžete je vmíchat rovnou do těsta nebo chléb posypat před pečením.
Vysokoproteinový vaječný bagel
Na 4 bagely budete potřebovat:
- 1 ¾ šálku hladké mouky (můžete použít i celozrnnou nebo bezlepkovou směs),
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- ¾ lžičky soli,
- ¾ šálku nízkotučného řeckého jogurtu,
- 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť (žloutky do těsta, bílky na potření),
- volitelně: posypky – třeba sezam, mák, sušený česnek nebo cibule.
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech pečicím papírem. Pokud používáte obyčejný papír, lehce ho potřete olejem, aby se bagely nepřilepily.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte jogurt a žloutky, promíchejte vidličkou – vznikne drobivá směs.
- Přendejte těsto na pomoučenou plochu a párkrát prohněťte (stačí 15–20 otočení), dokud nebude hladké a jen lehce lepivé.
- Rozdělte těsto na 4 kousky. Z každého vyválejte „hada“ a spojte do kroužku, nebo udělejte kuličku a prstem uprostřed vytvořte dírku.
- Potřete bagely bílkem a posypte oblíbeným kořením či semínky.
- Pečte na horní mřížce trouby asi 25 minut, dokud nezezlátnou. Před rozkrojením je nechte aspoň 15 minut chladnout.
Bagely můžete připravit také v horkovzdušné fritéze. Pečte je při 140 °C zhruba 15–16 minut. Není potřeba otáčet, jen nechte po upečení opět vychladnout, aby se bagely dobře krájely.
Bezlepkový sendvičový chléb
Budete potřebovat:
- 1 lžíci sušeného droždí,
- 2 lžíce cukru,
- 1 šálek teplého odstředěného mléka (na dotek vlažné),
- 2 vejce,
- 3 lžíce řepkového oleje,
- 1 lžička jablečného octa,
- 2 ½ šálku bezlepkové univerzální mouky,
- 2 ½ lžičky xanthanové gumy,
- 1 lžička neochucené želatiny,
- 1 ½ lžičky soli.
Postup:
- Připravte si formu na chléb, vymažte ji olejem a lehce poprašte bezlepkovou moukou.
- V malé misce smíchejte teplé mléko, droždí a cukr. Nechte pár minut odstát, dokud nezačne pěnit.
- Do mísy mixéru vložte vejce, olej, ocet a připravenou směs s droždím.
- Postupně přisypávejte mouku, xanthanovou gumu, želatinu a sůl. Nejprve míchejte 1 minutu na nízké rychlosti, pak 2 minuty na střední. Těsto bude řidší než klasické kynuté těsto – to je v pořádku.
- Přendejte těsto do formy a uhlaďte mokrou stěrkou.
- Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 25 minut, dokud těsto nedosáhne okraje formy.
- Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
- Pečte 20 minut, pak volně zakryjte alobalem, aby chléb příliš nezhnědl. Dopékejte ještě 10–15 minut, dokud nebude krásně zlatavý.
- Nechte ho chvilku odpočívat, poté vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Zdravý banánový chléb
Budete potřebovat:
- 1 ½ šálku hladké mouky,
- ½ šálku celozrnné mouky,
- ¾ lžičky jedlé sody,
- ½ lžičky mořské soli,
- 1 šálek třtinového nebo kokosového cukru,
- ¼ šálku změklého másla (nebo rozpuštěného kokosového oleje),
- 2 vejce,
- 3 zralé banány (rozmačkané, cca 1 ¼ šálku),
- ⅓ šálku bílého řeckého jogurtu (neochuceného),
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- ½ lžičky skořice.
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na chléb vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte a vysypte moukou.
- V jedné míse smíchejte mouky, jedlou sodu, sůl a skořici.
- V jiné míse vyšlehejte cukr s máslem (nebo kokosovým olejem), asi 1 minutu, aby vznikla hladká směs.
- Přidejte vejce – jedno po druhém – a po každém krátce prošlehejte.
- Vmíchejte rozmačkané banány, jogurt a vanilku.
- Postupně přidejte suchou směs a na nízké rychlosti prošlehejte jen tolik, aby se vše spojilo.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 60 minut. Chléb je hotový, když zapíchnutá špejle vyjde ven čistá.
- Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Banánový chléb je skvělý jen tak, ale můžete ho obohatit i o nasekané ořechy, hořkou čokoládu nebo hrst sušeného ovoce.
Zdravý mrkvový chléb
Budete potřebovat:
- ¾ šálku celozrnné mouky,
- ¾ šálku hladké mouky,
- 1 ½ lžičky skořice,
- ½ lžičky muškátového oříšku,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 1 lžička jedlé sody,
- 1 vejce,
- 3 lžíce řepkového oleje,
- ¾ šálku bílého řeckého jogurtu (0 % tuku, případně klasického),
- ½ šálku hnědého cukru,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- 1 šálek nastrouhané mrkve (cca 3 střední mrkve),
- ½ šálku jemně nasekaného ananasu (volitelné, ale krásně zvláční chléb – nezapomeňte ho dobře vymačkat od tekutiny).
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C a formu na chléb lehce vystříkejte olejem nebo vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte suché ingredience – mouku, skořici, muškát, prášek do pečiva a sodu.
- V jiné míse vyšlehejte vejce, aby bylo hezky nadýchané. Poté přidejte olej, jogurt, cukr a vanilku a promíchejte.
- Vmíchejte nastrouhanou mrkev a nakonec suchou směs. Pokud chcete, přidejte i ananas.
- Nalijte těsto do formy a pečte asi 50 minut – chléb je hotový, když zapíchnutá špejle vyjde ven čistá. Pokud používáte ananas, může se doba pečení prodloužit o 8–10 minut.
- Nechte chléb 5 minut chladnout ve formě, poté ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Chléb chutná skvěle samotný, ale zkuste ho třeba i s tenkou vrstvou arašídového másla – posune ho to ještě o level výše!
💡Tip: Inspirujte se zdravými recepty s datlovým sirupem, na lívance nebo dorty.
Zdravé pečivo může být chutné, jednoduché na přípravu a zároveň skvělou alternativou k běžným bílým rohlíkům. Vyzkoušejte některý z receptů, nebo si vytvořte vlastní kombinace mouky, semínek a bylinek. Upečené domácí pečivo provoní celý byt a zaručeně vás potěší.