Rakytník je jeden z těch kouzelných plodů, co by měl každý povinně pěstovat na své zahrádce. Přesto tomu tak není a mnozí ho téměř ani neznají. Což je obrovská škoda! Pojďme se podívat proč.
Vitamínová bomba jménem rakytník
Rakytník se nenazývá vitamínovou bombou jen tak pro nic za nic. V jedné jediné bobulce se totiž ukrývá celá jednodenní doporučená dávka vitamínu C a nespočet dalších zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, které v tomto pochmurném počasí vaše tělo zaručeně ocení.
Rakytník a jeho léčivé účinky
- Posiluje imunitu – Rakytník obsahuje biostimulační účinky, čímž výrazně podporuje imunitní systém, a slouží tak skvěle jako prevence v období chřipek a nachlazení.
- Podporuje trávení – Rakytník podporuje trávení, tvorbu žluči a trávicích enzymů. Vřele se doporučuje při léčbě žaludečních vředů.
- Stimuluje činnost jater a plic – Pomáhá při plicních onemocněních a rozpouští hleny.
- Reguluje krevní oběh – Rakytník napomáhá regulovat krevní oběh, čímž podporuje správnou krvetvorbu, snižuje krevní tlak a předchází srážlivosti krve.
- Má regenerační účinky – Vitamín C je známý pro zvyšování produkce kolagenu, a urychluje tak hojení ran, jizev, ekzémů, lupenky či akné.
- Omlazuje pleť a zabraňuje vypadávání vlasů – Karotenoidy dodávají plodům rakytníku zářivou barvu, jež mohou dodat i vám. Vaše pleť i vlasy tak budou pevné a zářivé.
- Čistí organismus – Zbavuje tělo toxických látek a zvyšuje obranyschopnost proti infekcím a stresu.
- Vykazuje protinárodové účinky – Je nápomocný při boji proti nádorovým onemocněním, při rekonvalescenci či po chemoterapii.
Vypěstujte si rakytník snadno na své zahrádce!
Rakytník řešetlákový neboli Hippophae rhamnoides je dvoudomá trnitá dřevina keřovitého vzrůstu dorůstající obvykle do výšky okolo 2 až 3 metrů. Jak už napovídá název dvoudomá – k jeho úspěšnému pěstování je za potřebí samčí i samičí sazenice. Rozdíl mezi samčí a samičí rostlinou je pro nezkušeného zahrádkáře zcela nepatrný, proto raději kontaktujte odborníka, který vám s výběrem sazenic poradí.
Rakytník pochází z oblastí severovýchodní Asie tudíž je velmi odolný vůči chladu a nenáročný na vodu. Nejlépe se mu daří na suchém slunečném místě a v písčitých či kamenitých půdách. Avšak pozor si dejte na rakytníkův rozsáhlý kořenový systém. Je potřeba ho vysadit do míst, kde jeho rozrůstání nebude překážet ostatním rostlinám.
Sklízet plody můžete každý druhý rok v období od srpna do konce roku, a to velmi opatrně, neboť keř má velmi nepříjemné pichlavé trny (existují však i odrůdy bez trnů) a velmi měkké plody plné šťávy, které snadno popraskají. Doporučuje se proto počkat se sklizní do prvních zimních mrazíků a poté sklepnout či ostříhat celé větvičky a uložit je do mrazáku, tím předejdete zbytečnému znehodnocení plodů.
Recepty z rakytníku
Největších léčivých účinků dosáhnete konzumací čerstvých bobulích, ovšem plody rakytníku se dají uchovávat i v mražené či sušené formě. Plody a listy si můžete například usušit na čaj.
Mějte přitom však na paměti, že tepelná úprava některé zdraví prospěšné látky znehodnotí. Doporučuje se proto zralé plody spíše zamrazit, aby si zachovaly maximum účinných látek a vitamínů, či si z čerstvých plodů vyrobit domácí šťávy, limonády, marmelády či blahodárný rakytníkový olej.
Rakytníkový sirup
Domácí příprava lahodného rakytníkového sirupu je velmi snadná. Nejen že skvěle chutná, ale zároveň je výborným pomocníkem k posílení imunitního systému.
Co budete potřebovat:
- 3 hrstky zralých bobulí rakytníku
- 1 litr vlažné vody
- 1 kg cukru či 10 lžic medu
- dle uvážení 1 lžičku kyseliny citronové – pokud chcete uchovávat sirup po delší dobu než měsíc
Postup:
Zralé a očištěné plody rakytníku rozmixujte, odšťavněte (pokud máte odšťavňovač) či perfektně rozmačkejte. Poté je zalijte 1 litrem vlažné vody a nechejte přes noc odstát (kdo chce přidá lžičku kyseliny citronové). Další den směs přeceďte a vymačkejte co nejvíce tekutiny. Nechejte stát do dalšího dne, poté směs přeceďte a vymačkejte.
Následně přidejte sladidlo – na každý litr přijde kilogram cukru či dostatečné množství medu. Mějte na paměti, že rakytník je sám o sobě dosti kyselý, takže s medem ani cukrem nešetřete. Posléze hotovou směs zahřejte, ale nesmíte ji vařit (maximální teplota by měla být 65 °C), tím byste vyvařili všechny vitamíny! Za stálého míchání ohřívejte do té doby, než se cukr/med rozpustí a směs se krásně spojí.
Ještě vlažný sirup rozlejte do nádob a ty poté uschovejte v suchu a temnu. Jako prevenci užívejte jednu lžičku denně, při nemoci dávku můžete zvýšit až na tři lžičky. Před užíváním nádobu protřepejte. Otevřený rakytníkový sirup poté uschovávejte v ledničce a spotřebujte ideálně do jednoho měsíce.
Rakytníkový likér
Pro milovníky ovocných likérů si uveďme i jeden recept na přípravu rakytníkového likéru, který má stejné blahodárné účinky na lidský organismus jako sirup.
Co budete potřebovat:
- 500 gramů zralých a čistých plodů rakytníku
- 500 gramů cukru či 10 lžic medu
- 1 litr kvalitního čirého alkoholu
Postup:
Omyté plody vložte do velké nádoby a důkladně rozmačkejte. Přidejte cukr či med, zalijte alkoholem, přikryjte a nechejte minimálně měsíc kvasit. Občas promíchejte. Po měsíci je potřeba směs poctivě přecedit, a to jak přes sítko tak následně i přes plátno, abychom měli co nejčistší tekutinu. Pokud máte raději sladší likéry můžete ho ještě dosladit dle chuti medem, případně cukerným sirupem a nechat ještě dva až tři měsíce odstát, poté znovu slít. Hotový likér poté nalijte do uzavíratelných lahví a skladujte v chladu a temnu.
Rakytníková marmeláda
Podobně si můžete vyrobit i výtečný rakytníkový džem. Je však zcela na vás, zda si zvolíte klasický způsob, kdy směs projde tepelnou úpravou nebo budete chtít ponechat co možno nejvíce vitamínů a zkusíte variantu bez tepelného zpracování.
Co budete potřebovat:
- 1 litr šťávy z rakytníku
- 1 kilogram cukru
- případně dva sáčky Pektogelu
Postup:
Předem připravenou šťávu z rakytníku smíchejte v hrnci v poměru 1:1 s cukrem a zahřívejte při teplotě 80 °C dokud se cukr zcela nerozpustí. Šťávu poté ihned rozlejte do vymytých čistých sklenic a pasterizujte po dobu 10 minut. Sklenice pevně uzavřete a nechce přes noc odstát položené víkem dolů.
V případě, že nechcete, aby marmeláda prošla tepelnou úpravou, můžete postupovat následovně. Ve stejném poměru jako u předešlého receptu smíchejte 1 litr rakytníkové šťávy s 1 kilogramem cukru a rozmixujte v mixéru.
Pro ztuhnutí přisypejte do mixéru dva sáčky Pektogelu a řádně celou směs v mixéru homogenizujte. Hotovou směs rozlijte do sklenic a po vytuhnutí směsi zasypejte povrch sklenice krystalovým cukrem až po okraj. Následně sklenici přikryjte celofánem a důkladně uzavřete. Konzervování cukrem nám zaručí, že marmeláda vydrží skvělá po celý rok.
Podobně si můžete vyrobit i domácí rakytníkový med, rakytníkový čaj, rakytníkový olej či rakytníkovou mast.
[…] organismus a s jakými problémy spolehlivě pomůže? Jaké možnosti nabízí rakytník v rámci využití? Je toho více, než jste si doposud […]