Vaření a recepty

TOP 7: Nejlepší recepty z kapra nejen na Vánoce

Taky si lámete hlavu, jak letos uvařit kapra? Jak ho pořádně ochutit? Jak vařit kapra během roku? Sto lidí, sto chutí, říká se. Pojďte vyzkoušet české i zahraniční dobroty z kapra! Inspirujte se sedmičkou nejlepších receptů!

1. Smažený kapr se salátem podle Zdeňka Pohlreicha

Tohle tadiční jídlo si spojujeme s Vánoci. I proto má v našich srdcích stále své místo.

Víte, jaká je nejčastější chyba při přípravě smaženého kapra? Hodně lidí chystá filety předem. Pěkně obalené v trojobalu je strčí do lednice. Tím si přivodí problémy při smažení, protože strouhanka nasákne vlhkost a špatně se pak smaží.

Co budete potřebovat:

Kapr:

  • filety nebo podkovy z kapra
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • citronová šťáva
  • rostlinný olej
  • sádlo
  • sůl
  • pepř (ideálně bílý)

Salát:

  • brambory
  • mrkev
  • kořen petržele
  • celer
  • šalotka
  • mražený hrášek
  • kyselé okurky
  • vejce
  • dijónská hořčice
  • majonéza
  • zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejdřív si připravte salát:

  1. Dejte vařit brambory. Do hrnce k nim přidejte i kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Dejte vařit vejce natvrdo. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo hranolky.
  2. Uvařenou zeleninu pokrájejte na menší kostičky než brambory, šalotku najemno nasekejte. Vše vhoďte do velké mísy a přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky. Přisypte hrášek, šalotku a opatrně promíchejte. Snažte se nerozmačkat vařenou zeleninu. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte podle chuti dijonskou hořčici a majonézu se zakysanou smetanou.
  3. Pokud vám salát příliš „zhoustl“, nařeďte ho troškou láku z okurek.
  4. Na úplný závěr přimíchejte nakrájená vařená vejce.
  5. Hotový salát překryjte potravinovou fólií a nechte do večera odležet v lednici.

Smažený kapr:

  1. S předstihem si nakrájejte filety (nebo podkovy) na jednotlivé porce. Z obou stran je osolte a opepřete.
  2. Filety bohatě pokapejte citronovou šťávou, přikryjte fólií a dejte do lednice odležet.
  3. Teprve před podáváním oblate filety (nebo podkovy) v klasickém trojobaluAž přijde čas, filety obalíme v klasickém trojobalu – nejprve v mouce, pak ve vejcích rozšlehaných se špetkou soli a ve strouhance.
  4. V hlubší pánvi si rozpalte olej s trochou sádla a jednotlivé porce kapra osmažte pěkně dozlatova.
  5. Malý trik, jak nemít na talíři spečené drobky strouhanky: Postavte si vedle pánve hrnec, do kterého olej pravidelně scedíte,a pak ho nalijete zase zpátky na pánev.

Servírování:

Dejte si záležet, aby jídlo na talíři vypadalo hezky. Porci salaátu vytvarujte použitím naběračky, formičky nebo vykrajovátka. Nebojte se použít fantazii. K salátu přiložte porci kapra, ozdobte snítkou petrželky nebo jiné bylinky a kouskem citronu. Ten poslouží jako dekorace i na dodatečné ochucení kapřího masa.

Salát ke kaprovi podle Pohlreicha
Bramborový salát je tradiční příloha ke smaženému kaprovi.
Zdroj obrázku: Prima FRESH

2. Červená kapří polévka podle Florentýny

Osvědčený recept na vynikající rybí polévku (nejen) z kapra vymyslela Jana Florentýna Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru.

Přípravu si můžete rozdělit do dvou dnů: První den si přichystejte vývar z kapřího masa a kostry, druhý den si v klidu uvařte skvělou polévku.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 ml domácího rybího vývaru (kapří maso, jikry a mlíčí)
  • 2 rajčata
  • 1 červená kapie
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1/2 lžičky maďarské lehce pálivé papriky – není nutné, ale polévka dostane úplně jiný šmrnc

Na ozdobení a dokončení:

  • kousek rybího filetu
  • zakysaná smetana
  • kopr

Postup:

  • Rajčata spařte, oloupejte, odstraňte stopku a tekutou část dužiny se semínky. Pevnou část rajčete nakrájejte na kostičky. Papriku zbavte slupky (škrabkou) a jadýrek a také nakrájejte na kostičky.
  • V hrnci rozspusťte máslo, zasypte ho moukou a připravte světlou jíšku. Přisypejte papriku, zamíchejte a rychle zalijte studeným vývarem. Pracujte rychle, aby vám paprika nezhořkla! Pak přidejte nakrájená rajčata a papriky. Nechte vařit aspoň 20 minut.
  • Obsah hrnce přeceďte přes cedník. Zeleninu, která v cedníku zůstala, můžete propasírovat, nebo vrátit do polévky jen tak. Dochuťte solí a pepřem podle libosti.
  • Rybí filé osolte, pokrájejte na kostičky a zprudka opečte na oleji.

Servírování:

  • Do talíře dejte nejprve lžičku zakysané smetany, navrch naaranžujte kousky ryby a snítku kopru (případně jiné bylinky). Okolo opatrně nalijte polévku a ihned podávejte.
Polévka z kapra na talíři
Příklad servírování červené kapří polévky.
Autor obrázku: magdalenka (toprecepty.cz)

3. Kapr s Hadím mordem (černým kořenem)

Autorem tohot receptu je Radek Šubrt. Použití černého kořene je v našich podmínkách netradiční, což vám umožní dodat svému dílu punc exotiky. Můžete si vytáhnout například pokud hostíte návštěvu.

Na 4 porce budete potřebovat:

Kapr:

  • 4 filety bez kůže, 4x cca 200 g
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje

Omáčka:

  • 500 g černý kořen
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Rösti:

  • 800 g brambory – varný typ C
  • muškátový oříšek – špetka
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • olej na smažení

Postup:

  1. Maso z kapra před přípravou filet důkladně zbavte kostí a kůže.
  2. Brambory ve slupce vařte 10 minut, slijte a nechte zchladnout.
  3. Černý kořen oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vsypte je do menšího hrnce, zalijte vínem, vývarem a vše nechte dusit. Až bude kořen skoro měkký, přilijte smetanu a ještě chvíli vařte. Měkký černý kořen vyjměte (nejlépe to jde odpěňovačkou) a omáčku nechte lehce zhoustnout. Ke konci vmíchejte do omáčky nasekanou pažitku a vraťte do ní černý kořen.
  4. Zchladlé ( a nedovařené) brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a máslo. Tvořte z brambor placičky a smažte je na oleji dozlatova. Rösti máte hotové. Dejte si pozor, abyste rösti otočili na pánvi jen jednou!
  5. Oloupejte si česnek. Filety z kapra přepulte, potřete olivovým olejem a zakápněte citronem. Opečte je na rozpálené pánvi z obou stran zároveň se stroužkem česneku.

Servírování:

Na talíř postupně skládejte jednotlivé části pokrmu: Nejprve filet z kapra, na něj dejte lžící černý kořen, přidejte jednu bramborovou placičku a vše zopakujte. Zbylou omáčku pak opatrně nalijte kolem kapra na talíř.

Navrstvený kapr s černým kořenem a roesti
Kapr s černým kořenem je neokoukaný a zaručeně si pochutnáte.
Zdroj obrázku: Apetit online

4. Jihočeské kapří hranolky

Populární jihočeské lahůdce odolá jen málokdo. Nejde o nijak složité vaření a vychutnáte si je v kterémkoli ročním období. Tento recept pochází z pořadu „Hrdina kuchyně“.

Na 5 porcí si připravte:

Kapří hranolky:

  • 800 g kapřích filetů bez kostí, s kůží
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého pepře (ideálně bílého)
  • rostlinný olej na smažení – asi 1 litr (podle potřeby)
  • sůl
  • citron (k servírování)

Dip č. 1: tatarka

  • 1 ks šalotky – nasekané najemno
  • 4-5 vrchovatých lžic majonézy – nejlépe domácí
  • 1 lžíce Worchestrové omáčky
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička dijónské hořčice
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • sůl
  • mletý pepř – ideálně bílý

Dip č. 2: smetanový dip

  • 300 g zakysané smetany (30%)
  • 1 citron
  • snítka kopru – nejlépe čerstvého
  • cukr
  • sůl

Postup:

Kapří hranolky:

  1. V hlubokém hrnci rozpalte litr oleje (měl by mít zhruba 190 °C a dosahovat do výšky asi 6 cm – aby byly porce kapra úplně ponořené). Hranolky můžete smažit také ve fritéze..
  2. Filety s kůží pokrájejte je na proužky asi 2 cm široké. Hladkou mouku smíchejte s paprikou, pepřem a lžičkou soli. Nakrájenou rybu obalte ve směsi a postupně je smažte v rozpáleném oleji. Každý kousek by se měl osmažit asi po 2 minutách, v závislosti na velikosti proužků.
  3. Hotové kapří hranolky pokládejte na ubrousek, který do sebe vsákne přebytečný tuk. Nezapomeňte je osolit. Podávejte co nejdříve.

Tatarka:

  • Všechny ingredience dejte do misky a dobře promíchejte. Nechte chvíli odpočinout v lednici.

Smetanový dip:

  • Kopr nasekejte najemno a smíchejte se zakysanou smetanou. Osolte a dochuťte trochou citronové šťávy a kůry, případně špetkou cukru.

Servírování:

Podávejte nejlépe s nakrájeným pečivem a dipem k namáčení. Hranolky můžete dochutit tak, že je pokapete šťávou z citronu.

Kapří hranolky s dipem
Křupavé kapří hranolky jsou lahůdka pro jakoukoli příležitost. Zdroj obrázku: Proženy.cz

5. Makedonský kapr na zelenině

Tohle jídlo báječně chutná a po vytažení z trouby naprosto fantasticky vypadá. Chcete oslnit? Vyzkoušejte starodávný recept ze severní Makedonie!

Co budete potřebovat na 4 porce:

  • 1celý kapr – o váze asi 1,5 kg
  • 4 větší mrkve
  • 3 větší cibule
  • 1 palice česneku
  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml rajčatové omáčky
  • olivový olej
  • hladkolistá petržel
  • 1-2 citrony a avokádo – nakrájené na plátky
  • bazalka
  • tymián
  • sladká paprika mletá
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Kapra důkladně očistěte a vykostěte, vně i uvnitř jemně osolte a dejte na několik hodin odležet do lednice.
  2. Mezitím si nakrájejte mrkev na kolečka, cibuli na plátky. V míse je promíchejte, přidejte trochu soli, pepř a papriku a vše rozložte do pekáče vymazaného olejem. Pokapejte olejem i navrchu, vmíchejte víno a rajčatovou omáčku a celé ještě jednou promíchejte.
  3. Ostrým nožem udělejte do ryby několik zářezů a položte ji do pekáče na zeleninu. Do zářezů nastrkejte plátky citronu, plátky česneku a snítky petrželky. Citron, česnek a petrželku vložte i do břišní dutiny ryby. Vše poprašte pepřem a posypte nakrájenou bazalkou a tymiánem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  4. Než kapra dáte péct do trouby, rozehřejte si v kastrůlku trochu olivového oleje. Přelijte jím rybu. Teprve pak ji vložte do trouby. Pečte asi 1 hodinu. Pak rybu opatrně obraťte a nechte ještě asi půl hodiny dopéct. Podávejte v nádobě, v níž se pekla.

Servírování:

Kapra na makedonský způsob položte na stůl v nádobě, ve které se pekl. Úspěch je zaručen!

Na talíř si kapra nandávejte se zeleninou a „omáčkou“ z pekáče. Pokud si přeci jen chcete zakousnout „něco k tomu“, dejte si bagetu – zachováte tím řecký ráz celého jídla. Vyzkoušet můžete i brambory na libovolný způsob.

Pečený makedonský kapr v pekáčku
Makedonský kapr lahodí všem smyslům hned po vytažení z trouby.
Zdroj obrázku: Prima FRESH

6. Kapr na grilu s lehkým bramborovým salátem

Ideální recept pro každého, komu je po vánoční klasice těžko. Na grilovaném kaprovi si pochutnáte během celého roku, beze strachu o štíhlou linii.

Na 5 porcí si připravte:

Kapr:

  • 1,5 kg kapřích podkov
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1/2 citronu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 snítka tymiánu

Salát:

  • 750 g malých salátových brambor
  • 2-3 ks kaparů
  • 80 g sušených rajčat v oleji
  • jarní cibulka
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • sůl
  • mletý pepř

Dresink do salátu:

  • 4-5 lžic slunečnicového oleje
  • 1-2 lžičky medu
  • asi 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijónské hořčice

Postup:

Začněte přípravou salátu.

  1. Den předem si uvařte brambory ve slupce. Nesmí se rozpadat (nesmí být rozvařené). Pokud nestíháte, uvařte je i v den přípravy jídla. Dobře si pohlídejte, aby byly brambory stále pevné.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo hranolky.
  3. Připravte si dresink z oleje, medu, citronové šťávy a dijonské hořčice. Smíchejte vše dohromady. Dresink nalijte na brambory a promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, kapary, rajčata, nasekanou petrželovou nať, sůl a pepř. Znovu dobře promíchejte. Salát nechte chvíli odpočívat v lednici.

Kapří podkovy na gril:

  1. Stroužky česneku utřete s trochou soli. Podkovy osušte papírovou utěrkou.
  2. Maso osolte, opepřete, potřete česnekem a mírně pokapejte citronovou šťávou. Ještě posypte tymiánem a nechte minimálně 2 hodiny, klidně přes noc, v lednici marinovat.
  3. Gril rozehřejte zhruba na 200 °C a podkovy grilujte z obou stran. Během 10 minut máte hotovo.

Servírování:

Na talíř hezky naaranžujte grilovanou podkovu a porci salátu, navrch ozdobte petrželkou. Vedle můžete položit i kousek citronu jako dekoraci i pro dochucení masa přímo na talíři.

Kapr na grilu
Kapr na grilu chutná nejlíp v létě. Skvěle si ho užijete i o Vánocích
Zdroj obrázku: Apetit online

7. Biftek z kapra podle Petra Stupky

Naprosto nezvyklá úprava kapra vypadá na talíři velmi svůdně. Přidejte šťouchané brambory a hříbkovou nebo vinnou omáčku a budete za hvězdy kuchyně!

Na 4 bifteky potřebujete:

  • 800 g filetů z kapra
  • 120 g slaniny
  • sůl
  • drcený kmín
  • steakové či pepřové koření
  • olej a sádlo na opečení
  • alobal

Postup:

  1. Z filetů nakrájejte stejně široké proužky. Šířku si určete sami – takovou, jak vysoký chcete mít biftek. Poté je osolte a okořeňte.
  2. Proužky masa stáčejte k sobě tak, že je postavíte na bok a jeden k druhému přitlačíte. Hlídejte si, aby maso bylo kůží dovnitř. Postupně vytvoříte kulatý „biftek“. Obtočte ho plátky slaniny širokými jako maso kapra.
  3. Z několikrát přeloženého alobalu si připravte proužek stejně vysoký jako biftek. Tímto složeným páskem maso ovažte a následně oba konce stočte pevně k sobě.
  4. V pánvi rozpalte olej s trochou sádla a bifteky na něm opečte z obou stran. Při pečení se jednotlivé proužky masa krásně spojí. Až alobal odstraníte maso bude držet pohromadě.

„Biftek z kapra” je skvělý i opečený na grilovací desce a kontaktním grilu.

Servírování:

„Kapří biftek“ položte na polentu, nebo podávejte s rozšťouchanými bramborami. Doplňte vinnou, hříbkovou omáčkou, nebo jinou omáčkou. Skvělá příloha je i teplá zelenina.

Biftek z kapra v alobalu
Kapří biftek je jednoduchá a netradiční lahůdka.
Zdroj obrázku: Třeboňský kapr

Máte rádi zdravé vaření? Oblíbili jste si avokádo? Objevte 5 nejlepších receptů z této superpotraviny!

Už vás nebaví pořád vymýšlet, co uvařit k obědu? Nechte se inspirovat! Podívejte se taky na 5 nejoblíbenějších receptů na slanou snídani.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Romana
Od dětství jsem knihomol. Baví mě vzdělávat se čtením v off-line i on-line světě. Jak narazím na něco zajímavého, potřebuju to hned předat dál. Mám hlavu plnou nápadů, ráda cestuju, baví mě osobní rozvoj a zdravý životní styl. Fandím alternativní medicíně, ohleduplnosti k přírodě a naslouchání zdravému rozumu.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *