Taky si lámete hlavu, jak letos uvařit kapra? Jak ho pořádně ochutit? Jak vařit kapra během roku? Sto lidí, sto chutí, říká se. Pojďte vyzkoušet české i zahraniční dobroty z kapra! Inspirujte se sedmičkou nejlepších receptů!
1. Smažený kapr se salátem podle Zdeňka Pohlreicha
Tohle tadiční jídlo si spojujeme s Vánoci. I proto má v našich srdcích stále své místo.
Víte, jaká je nejčastější chyba při přípravě smaženého kapra? Hodně lidí chystá filety předem. Pěkně obalené v trojobalu je strčí do lednice. Tím si přivodí problémy při smažení, protože strouhanka nasákne vlhkost a špatně se pak smaží.
Co budete potřebovat:
Kapr:
- filety nebo podkovy z kapra
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- citronová šťáva
- rostlinný olej
- sádlo
- sůl
- pepř (ideálně bílý)
Salát:
- brambory
- mrkev
- kořen petržele
- celer
- šalotka
- mražený hrášek
- kyselé okurky
- vejce
- dijónská hořčice
- majonéza
- zakysaná smetana
- sůl
- pepř
Postup:
Nejdřív si připravte salát:
- Dejte vařit brambory. Do hrnce k nim přidejte i kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Dejte vařit vejce natvrdo. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo hranolky.
- Uvařenou zeleninu pokrájejte na menší kostičky než brambory, šalotku najemno nasekejte. Vše vhoďte do velké mísy a přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky. Přisypte hrášek, šalotku a opatrně promíchejte. Snažte se nerozmačkat vařenou zeleninu. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte podle chuti dijonskou hořčici a majonézu se zakysanou smetanou.
- Pokud vám salát příliš „zhoustl“, nařeďte ho troškou láku z okurek.
- Na úplný závěr přimíchejte nakrájená vařená vejce.
- Hotový salát překryjte potravinovou fólií a nechte do večera odležet v lednici.
Smažený kapr:
- S předstihem si nakrájejte filety (nebo podkovy) na jednotlivé porce. Z obou stran je osolte a opepřete.
- Filety bohatě pokapejte citronovou šťávou, přikryjte fólií a dejte do lednice odležet.
- Teprve před podáváním oblate filety (nebo podkovy) v klasickém trojobaluAž přijde čas, filety obalíme v klasickém trojobalu – nejprve v mouce, pak ve vejcích rozšlehaných se špetkou soli a ve strouhance.
- V hlubší pánvi si rozpalte olej s trochou sádla a jednotlivé porce kapra osmažte pěkně dozlatova.
- Malý trik, jak nemít na talíři spečené drobky strouhanky: Postavte si vedle pánve hrnec, do kterého olej pravidelně scedíte,a pak ho nalijete zase zpátky na pánev.
Servírování:
Dejte si záležet, aby jídlo na talíři vypadalo hezky. Porci salaátu vytvarujte použitím naběračky, formičky nebo vykrajovátka. Nebojte se použít fantazii. K salátu přiložte porci kapra, ozdobte snítkou petrželky nebo jiné bylinky a kouskem citronu. Ten poslouží jako dekorace i na dodatečné ochucení kapřího masa.
2. Červená kapří polévka podle Florentýny
Osvědčený recept na vynikající rybí polévku (nejen) z kapra vymyslela Jana Florentýna Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru.
Přípravu si můžete rozdělit do dvou dnů: První den si přichystejte vývar z kapřího masa a kostry, druhý den si v klidu uvařte skvělou polévku.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 500 ml domácího rybího vývaru (kapří maso, jikry a mlíčí)
- 2 rajčata
- 1 červená kapie
- 1 lžíce másla
- 1 lžička hladké mouky
- 1/2 lžičky maďarské lehce pálivé papriky – není nutné, ale polévka dostane úplně jiný šmrnc
Na ozdobení a dokončení:
- kousek rybího filetu
- zakysaná smetana
- kopr
Postup:
- Rajčata spařte, oloupejte, odstraňte stopku a tekutou část dužiny se semínky. Pevnou část rajčete nakrájejte na kostičky. Papriku zbavte slupky (škrabkou) a jadýrek a také nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozspusťte máslo, zasypte ho moukou a připravte světlou jíšku. Přisypejte papriku, zamíchejte a rychle zalijte studeným vývarem. Pracujte rychle, aby vám paprika nezhořkla! Pak přidejte nakrájená rajčata a papriky. Nechte vařit aspoň 20 minut.
- Obsah hrnce přeceďte přes cedník. Zeleninu, která v cedníku zůstala, můžete propasírovat, nebo vrátit do polévky jen tak. Dochuťte solí a pepřem podle libosti.
- Rybí filé osolte, pokrájejte na kostičky a zprudka opečte na oleji.
Servírování:
- Do talíře dejte nejprve lžičku zakysané smetany, navrch naaranžujte kousky ryby a snítku kopru (případně jiné bylinky). Okolo opatrně nalijte polévku a ihned podávejte.
3. Kapr s Hadím mordem (černým kořenem)
Autorem tohot receptu je Radek Šubrt. Použití černého kořene je v našich podmínkách netradiční, což vám umožní dodat svému dílu punc exotiky. Můžete si vytáhnout například pokud hostíte návštěvu.
Na 4 porce budete potřebovat:
Kapr:
- 4 filety bez kůže, 4x cca 200 g
- 1 citron
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
Omáčka:
- 500 g černý kořen
- 100 ml bílého vína
- 100 ml vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- pažitka
Rösti:
- 800 g brambory – varný typ C
- muškátový oříšek – špetka
- sůl
- 1 lžíce másla
- olej na smažení
Postup:
- Maso z kapra před přípravou filet důkladně zbavte kostí a kůže.
- Brambory ve slupce vařte 10 minut, slijte a nechte zchladnout.
- Černý kořen oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vsypte je do menšího hrnce, zalijte vínem, vývarem a vše nechte dusit. Až bude kořen skoro měkký, přilijte smetanu a ještě chvíli vařte. Měkký černý kořen vyjměte (nejlépe to jde odpěňovačkou) a omáčku nechte lehce zhoustnout. Ke konci vmíchejte do omáčky nasekanou pažitku a vraťte do ní černý kořen.
- Zchladlé ( a nedovařené) brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a máslo. Tvořte z brambor placičky a smažte je na oleji dozlatova. Rösti máte hotové. Dejte si pozor, abyste rösti otočili na pánvi jen jednou!
- Oloupejte si česnek. Filety z kapra přepulte, potřete olivovým olejem a zakápněte citronem. Opečte je na rozpálené pánvi z obou stran zároveň se stroužkem česneku.
Servírování:
Na talíř postupně skládejte jednotlivé části pokrmu: Nejprve filet z kapra, na něj dejte lžící černý kořen, přidejte jednu bramborovou placičku a vše zopakujte. Zbylou omáčku pak opatrně nalijte kolem kapra na talíř.
4. Jihočeské kapří hranolky
Populární jihočeské lahůdce odolá jen málokdo. Nejde o nijak složité vaření a vychutnáte si je v kterémkoli ročním období. Tento recept pochází z pořadu „Hrdina kuchyně“.
Na 5 porcí si připravte:
Kapří hranolky:
- 800 g kapřích filetů bez kostí, s kůží
- 6 lžic hladké mouky
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička mletého pepře (ideálně bílého)
- rostlinný olej na smažení – asi 1 litr (podle potřeby)
- sůl
- citron (k servírování)
Dip č. 1: tatarka
- 1 ks šalotky – nasekané najemno
- 4-5 vrchovatých lžic majonézy – nejlépe domácí
- 1 lžíce Worchestrové omáčky
- 1 lžíce nasekaných kaparů
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička dijónské hořčice
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- sůl
- mletý pepř – ideálně bílý
Dip č. 2: smetanový dip
- 300 g zakysané smetany (30%)
- 1 citron
- snítka kopru – nejlépe čerstvého
- cukr
- sůl
Postup:
Kapří hranolky:
- V hlubokém hrnci rozpalte litr oleje (měl by mít zhruba 190 °C a dosahovat do výšky asi 6 cm – aby byly porce kapra úplně ponořené). Hranolky můžete smažit také ve fritéze..
- Filety s kůží pokrájejte je na proužky asi 2 cm široké. Hladkou mouku smíchejte s paprikou, pepřem a lžičkou soli. Nakrájenou rybu obalte ve směsi a postupně je smažte v rozpáleném oleji. Každý kousek by se měl osmažit asi po 2 minutách, v závislosti na velikosti proužků.
- Hotové kapří hranolky pokládejte na ubrousek, který do sebe vsákne přebytečný tuk. Nezapomeňte je osolit. Podávejte co nejdříve.
Tatarka:
- Všechny ingredience dejte do misky a dobře promíchejte. Nechte chvíli odpočinout v lednici.
Smetanový dip:
- Kopr nasekejte najemno a smíchejte se zakysanou smetanou. Osolte a dochuťte trochou citronové šťávy a kůry, případně špetkou cukru.
Servírování:
Podávejte nejlépe s nakrájeným pečivem a dipem k namáčení. Hranolky můžete dochutit tak, že je pokapete šťávou z citronu.
5. Makedonský kapr na zelenině
Tohle jídlo báječně chutná a po vytažení z trouby naprosto fantasticky vypadá. Chcete oslnit? Vyzkoušejte starodávný recept ze severní Makedonie!
Co budete potřebovat na 4 porce:
- 1celý kapr – o váze asi 1,5 kg
- 4 větší mrkve
- 3 větší cibule
- 1 palice česneku
- 200 ml bílého vína
- 100 ml rajčatové omáčky
- olivový olej
- hladkolistá petržel
- 1-2 citrony a avokádo – nakrájené na plátky
- bazalka
- tymián
- sladká paprika mletá
- sůl
- pepř
Postup:
- Kapra důkladně očistěte a vykostěte, vně i uvnitř jemně osolte a dejte na několik hodin odležet do lednice.
- Mezitím si nakrájejte mrkev na kolečka, cibuli na plátky. V míse je promíchejte, přidejte trochu soli, pepř a papriku a vše rozložte do pekáče vymazaného olejem. Pokapejte olejem i navrchu, vmíchejte víno a rajčatovou omáčku a celé ještě jednou promíchejte.
- Ostrým nožem udělejte do ryby několik zářezů a položte ji do pekáče na zeleninu. Do zářezů nastrkejte plátky citronu, plátky česneku a snítky petrželky. Citron, česnek a petrželku vložte i do břišní dutiny ryby. Vše poprašte pepřem a posypte nakrájenou bazalkou a tymiánem. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Než kapra dáte péct do trouby, rozehřejte si v kastrůlku trochu olivového oleje. Přelijte jím rybu. Teprve pak ji vložte do trouby. Pečte asi 1 hodinu. Pak rybu opatrně obraťte a nechte ještě asi půl hodiny dopéct. Podávejte v nádobě, v níž se pekla.
Servírování:
Kapra na makedonský způsob položte na stůl v nádobě, ve které se pekl. Úspěch je zaručen!
Na talíř si kapra nandávejte se zeleninou a „omáčkou“ z pekáče. Pokud si přeci jen chcete zakousnout „něco k tomu“, dejte si bagetu – zachováte tím řecký ráz celého jídla. Vyzkoušet můžete i brambory na libovolný způsob.
6. Kapr na grilu s lehkým bramborovým salátem
Ideální recept pro každého, komu je po vánoční klasice těžko. Na grilovaném kaprovi si pochutnáte během celého roku, beze strachu o štíhlou linii.
Na 5 porcí si připravte:
Kapr:
- 1,5 kg kapřích podkov
- 3-4 stroužky česneku
- 1/2 citronu
- sůl
- mletý pepř
- 1 snítka tymiánu
Salát:
- 750 g malých salátových brambor
- 2-3 ks kaparů
- 80 g sušených rajčat v oleji
- jarní cibulka
- 1 hrst hladkolisté petržele
- sůl
- mletý pepř
Dresink do salátu:
- 4-5 lžic slunečnicového oleje
- 1-2 lžičky medu
- asi 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička dijónské hořčice
Postup:
Začněte přípravou salátu.
- Den předem si uvařte brambory ve slupce. Nesmí se rozpadat (nesmí být rozvařené). Pokud nestíháte, uvařte je i v den přípravy jídla. Dobře si pohlídejte, aby byly brambory stále pevné.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo hranolky.
- Připravte si dresink z oleje, medu, citronové šťávy a dijonské hořčice. Smíchejte vše dohromady. Dresink nalijte na brambory a promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, kapary, rajčata, nasekanou petrželovou nať, sůl a pepř. Znovu dobře promíchejte. Salát nechte chvíli odpočívat v lednici.
Kapří podkovy na gril:
- Stroužky česneku utřete s trochou soli. Podkovy osušte papírovou utěrkou.
- Maso osolte, opepřete, potřete česnekem a mírně pokapejte citronovou šťávou. Ještě posypte tymiánem a nechte minimálně 2 hodiny, klidně přes noc, v lednici marinovat.
- Gril rozehřejte zhruba na 200 °C a podkovy grilujte z obou stran. Během 10 minut máte hotovo.
Servírování:
Na talíř hezky naaranžujte grilovanou podkovu a porci salátu, navrch ozdobte petrželkou. Vedle můžete položit i kousek citronu jako dekoraci i pro dochucení masa přímo na talíři.
7. Biftek z kapra podle Petra Stupky
Naprosto nezvyklá úprava kapra vypadá na talíři velmi svůdně. Přidejte šťouchané brambory a hříbkovou nebo vinnou omáčku a budete za hvězdy kuchyně!
Na 4 bifteky potřebujete:
- 800 g filetů z kapra
- 120 g slaniny
- sůl
- drcený kmín
- steakové či pepřové koření
- olej a sádlo na opečení
- alobal
Postup:
- Z filetů nakrájejte stejně široké proužky. Šířku si určete sami – takovou, jak vysoký chcete mít biftek. Poté je osolte a okořeňte.
- Proužky masa stáčejte k sobě tak, že je postavíte na bok a jeden k druhému přitlačíte. Hlídejte si, aby maso bylo kůží dovnitř. Postupně vytvoříte kulatý „biftek“. Obtočte ho plátky slaniny širokými jako maso kapra.
- Z několikrát přeloženého alobalu si připravte proužek stejně vysoký jako biftek. Tímto složeným páskem maso ovažte a následně oba konce stočte pevně k sobě.
- V pánvi rozpalte olej s trochou sádla a bifteky na něm opečte z obou stran. Při pečení se jednotlivé proužky masa krásně spojí. Až alobal odstraníte maso bude držet pohromadě.
„Biftek z kapra” je skvělý i opečený na grilovací desce a kontaktním grilu.
Servírování:
„Kapří biftek“ položte na polentu, nebo podávejte s rozšťouchanými bramborami. Doplňte vinnou, hříbkovou omáčkou, nebo jinou omáčkou. Skvělá příloha je i teplá zelenina.
Máte rádi zdravé vaření? Oblíbili jste si avokádo? Objevte 5 nejlepších receptů z této superpotraviny!
Už vás nebaví pořád vymýšlet, co uvařit k obědu? Nechte se inspirovat! Podívejte se taky na 5 nejoblíbenějších receptů na slanou snídani.