Hummus, cizrnová pomazánka, která se nejčastěji podává se zeleninou nebo pita chlebem. Připravuje z vařené rozmačkané cizrny, smíchá se s tahini, citronovou šťávou a česnekem. Je to oblíbený blízkovýchodní pokrm. Jaké nejrůznější varianty hummusu si můžete připravit? Pojďme se podívat!
Tradiční hummus
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny
- 60 ml studené vody plus 30 ml pro dosažení volnější konzistence
- 1 malý stroužek česneku oloupaný a rozdrcený
- 1 citron, odšťavněný a pak ½ citronu zbaveného kůry
- 3 lžíce tahini
- 1 lžíce olivového oleje na ozdobu (nepovinné)
- směs crudités a opečený chléb pitta k podávání (nepovinné)
Postup:
- Cizrnu důkladně propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou.
Přendejte ji do velké mísy kuchyňského robotu spolu s 60 ml vody a rozmixujte téměř dohladka. - Přidejte rozdrcený česnek, citron a tahini a znovu rozmixujte. Pokud je konzistence příliš hustá, postupně přilévejte až 30 ml vody.
- Znovu mixujte asi 5 minut, nebo dokud nebude hummus hladký a hedvábný.
- Dochuťte ji špetkou mořské soli a přendejte do mísy.
Hummus z červené řepy
Ingredience:
- 340 g červené řepy
- 1 polévková lžíce plus 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce tahini
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. V zapékací misce potřete řepu 1 lžičkou olivového oleje a osolte ji a opepřete. Misku pevně zakryjte alobalem a pečte asi 1 hodinu nebo dokud řepa nezměkne. Nechte řepu vychladnout, pak ji oloupejte a nahrubo nakrájejte.
- V kuchyňském robotu rozmělněte česnek na jemno. Přidejte nakrájenou řepu, tahini, citronovou šťávu, 2 lžíce vody a zbývající 1 lžíci olivového oleje. Zpracujte do hladka. Hummus z červené řepy osolte a opepřete a podávejte.
Hummus z pečeného česneku a karamelizované cibule
Ingredience:
- 1 hlavička česneku
- 3 polévkové lžíce plus 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule – nakrájená na tenké plátky
- 2 hrnky cizrny – scezená a propláchnutá
- 1/2 šálku plus 2 lžíce tahini
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3/4 lžičky soli
- 2 až 4 lžíce vody
Postup:
- Předehřejte troubu na 350 °C. Odřízněte vrchní část česneku tak, aby byly vidět stroužky. Položte je řeznou stranou dolů na plech a pokapejte 1 lžičkou extra panenského olivového oleje. Pečte v troubě 20-30 minut nebo dokud česnek nezměkne.
- Vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí vymačkejte jednotlivé stroužky česneku.
- Zatímco se česnek opéká, přidejte cibuli a 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje do středně velké pánve na středním plameni. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezačne hnědnout, a poté snižte teplotu na minimum. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezíská středně hnědou barvu, přibližně 15 minut.
- Do kuchyňského robotu nebo výkonného mixéru přidejte polovinu česneku, karamelizovanou cibuli, cizrnu, tahini, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, citronovou šťávu a sůl. Mixujte dokud se vše nespojí, poté přidávejte po lžících vodu, dokud hummus nebude mít hladkou, hustou a roztíratelnou konzistenci.
- Hotový hummus ochutnejte a v případě potřeby přidejte zbylý pečený česnek.
TIP! Hummus můžete podávat i s kváskovým chlebem
Hummus ze sladkých brambor
Ingredience:
- 1 malá sladká brambora
- 2 plechovky cizrny – scezená a propláchnutá
- 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce tahini
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 3/4 lžičky mořské soli
- 1/8 čajové lžičky kajenského pepře (nepovinné)
- 3 až 4 lžíce vody
Postup:
- Předehřejte troubu na 225 °C. Zabalte sladké brambory do alobalu a položte je na plech. Pečte v troubě 30-40 minut nebo dokud nezměknou.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Jakmile vychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, odstraňte fólii a vydlabejte měkkou dužinu. Slupku vyhoďte.
- Do kuchyňského robotu nebo výkonného mixéru přidejte sladké brambory, cizrnu, tahini, olivový olej, čerstvou citronovou šťávu, česnek, sůl a kajenský pepř.
- Mixujte, dokud se vše nespojí, a pak přidávejte po lžících vodu, dokud hummus nebude mít hladkou, hustou a roztíratelnou konzistenci. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
TIP! Připravte si lahodné pomazánky nejrůznějšího druhu!
Hummus z pečených rajčat a bazalky
Ingredience:
- 3 velká rajčata – rozčtvrcená na čtvrtiny
- 1/2 šálku plus 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 2 velké stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku čerstvých bazalkových listů
- 1,5 plechovky cizrny
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/4 lžičky kuchyňské soli
- mletý černý pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rajčata na plechu potřete lžičkou olivového oleje a osolte. Pečte 25 minut, dokud místy lehce nezhnědnou a nezměknou.
- V kuchyňském robotu smíchejte pečená rajčata, česnek a 1/4 hrnku bazalky a rozmixujte je na hladké pyré. Strany mísy oškrábejte. Přidejte cizrnu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a černý pepř a zpracujte dohladka. Ochutnejte a dokořeňte a přendejte do misky. Ozdobte zbylou čerstvou bazalkou a pokapejte olivovým olejem.
Pro získání jemnějšího hummusu oloupejte slupku z konzervované cizrny. Dobrou chuť!
Co říkáte na tento článek?
Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0