Vaření a recepty

TOP 5: Nejlepší recepty na hummus

Hummus, cizrnová pomazánka, která se nejčastěji podává se zeleninou nebo pita chlebem. Připravuje z vařené rozmačkané cizrny, smíchá se s tahini, citronovou šťávou a česnekem. Je to oblíbený blízkovýchodní pokrm. Jaké nejrůznější varianty hummusu si můžete připravit? Pojďme se podívat!

Tradiční hummus

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny
  • 60 ml studené vody plus 30 ml pro dosažení volnější konzistence
  • 1 malý stroužek česneku oloupaný a rozdrcený
  • 1 citron, odšťavněný a pak ½ citronu zbaveného kůry
  • 3 lžíce tahini
  • 1 lžíce olivového oleje na ozdobu (nepovinné)
  • směs crudités a opečený chléb pitta k podávání (nepovinné)

Postup:

  1. Cizrnu důkladně propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou.
    Přendejte ji do velké mísy kuchyňského robotu spolu s 60 ml vody a rozmixujte téměř dohladka.
  2. Přidejte rozdrcený česnek, citron a tahini a znovu rozmixujte. Pokud je konzistence příliš hustá, postupně přilévejte až 30 ml vody.
  3. Znovu mixujte asi 5 minut, nebo dokud nebude hummus hladký a hedvábný.
  4. Dochuťte ji špetkou mořské soli a přendejte do mísy.

Hummus z červené řepy

Ingredience:

  • 340 g červené řepy
  • 1 polévková lžíce plus 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce tahini
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. V zapékací misce potřete řepu 1 lžičkou olivového oleje a osolte ji a opepřete. Misku pevně zakryjte alobalem a pečte asi 1 hodinu nebo dokud řepa nezměkne. Nechte řepu vychladnout, pak ji oloupejte a nahrubo nakrájejte.
  2. V kuchyňském robotu rozmělněte česnek na jemno. Přidejte nakrájenou řepu, tahini, citronovou šťávu, 2 lžíce vody a zbývající 1 lžíci olivového oleje. Zpracujte do hladka. Hummus z červené řepy osolte a opepřete a podávejte.
Hummus z červené řepy. Zdroj:Pixabay.com

Hummus z pečeného česneku a karamelizované cibule

Ingredience:

  • 1 hlavička česneku
  • 3 polévkové lžíce plus 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule – nakrájená na tenké plátky
  • 2 hrnky cizrny – scezená a propláchnutá
  • 1/2 šálku plus 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 až 4 lžíce vody

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 350 °C. Odřízněte vrchní část česneku tak, aby byly vidět stroužky. Položte je řeznou stranou dolů na plech a pokapejte 1 lžičkou extra panenského olivového oleje. Pečte v troubě 20-30 minut nebo dokud česnek nezměkne.
  2. Vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí vymačkejte jednotlivé stroužky česneku.
  3. Zatímco se česnek opéká, přidejte cibuli a 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje do středně velké pánve na středním plameni. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezačne hnědnout, a poté snižte teplotu na minimum. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezíská středně hnědou barvu, přibližně 15 minut.
  4. Do kuchyňského robotu nebo výkonného mixéru přidejte polovinu česneku, karamelizovanou cibuli, cizrnu, tahini, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, citronovou šťávu a sůl. Mixujte dokud se vše nespojí, poté přidávejte po lžících vodu, dokud hummus nebude mít hladkou, hustou a roztíratelnou konzistenci.
  5. Hotový hummus ochutnejte a v případě potřeby přidejte zbylý pečený česnek.

TIP! Hummus můžete podávat i s kváskovým chlebem

Hummus ze sladkých brambor

Ingredience:

  • 1 malá sladká brambora
  • 2 plechovky cizrny – scezená a propláchnutá
  • 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce tahini
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 1/8 čajové lžičky kajenského pepře (nepovinné)
  • 3 až 4 lžíce vody

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 225 °C. Zabalte sladké brambory do alobalu a položte je na plech. Pečte v troubě 30-40 minut nebo dokud nezměknou.
  2. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Jakmile vychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, odstraňte fólii a vydlabejte měkkou dužinu. Slupku vyhoďte.
  3. Do kuchyňského robotu nebo výkonného mixéru přidejte sladké brambory, cizrnu, tahini, olivový olej, čerstvou citronovou šťávu, česnek, sůl a kajenský pepř.
  4. Mixujte, dokud se vše nespojí, a pak přidávejte po lžících vodu, dokud hummus nebude mít hladkou, hustou a roztíratelnou konzistenci. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.

TIP! Připravte si lahodné pomazánky nejrůznějšího druhu!

Hummus z pečených rajčat a bazalky

Ingredience:

  • 3 velká rajčata – rozčtvrcená na čtvrtiny
  • 1/2 šálku plus 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 šálku čerstvých bazalkových listů
  • 1,5 plechovky cizrny
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/4 lžičky kuchyňské soli
  • mletý černý pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Rajčata na plechu potřete lžičkou olivového oleje a osolte. Pečte 25 minut, dokud místy lehce nezhnědnou a nezměknou.
  2. V kuchyňském robotu smíchejte pečená rajčata, česnek a 1/4 hrnku bazalky a rozmixujte je na hladké pyré. Strany mísy oškrábejte. Přidejte cizrnu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a černý pepř a zpracujte dohladka. Ochutnejte a dokořeňte a přendejte do misky. Ozdobte zbylou čerstvou bazalkou a pokapejte olivovým olejem.
Tři příchutě hummusu
Tři příchutě hummusu. Zdroj: Pixabay.com

Pro získání jemnějšího hummusu oloupejte slupku z konzervované cizrny. Dobrou chuť!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *