Jak na ...Vaření a receptyZdraví

TOP 5: Domácí recepty z bezinkových květů

Bezinkový sirup, fenomén mezi sirupy. V dnešní době se těší velké oblibě domácí výroba různých druhů sirupů, medů, limonád. A právě bezinkový sirup je tou nejčastější variantou. Není se čemu divit. Bezinka roste všude kolem nás. Je tedy lehce dostupná, voňavá, lahodná a hlavně zdraví prospěšná.

Máte již plný špajz bezinkového sirupu a rádi byste vyzkoušeli něco nového? V tom případě se inspirujte našimi recepty z bezinky, které vás natolik očarují, že se stanou oblíbenou stálicí vaší kuchyně.

V čem spočívá kouzlo bezinky?

Bezinka je čím dál tím více oblíbenou bylinkou, a to i přesto, že některým lidem ne příliš voní. Její chuť je však natolik lahodná, že ji milují dospělí i děti.

Zpracovávat bezinku můžeme v průběhu celého roku. Na jaře se sbírají voňavé květy a na podzim naopak bobule. Jak květy, tak plody posilují imunitu, jsou plné antioxidantů a vitamínů.

Bezinkový květ je právem označován za superpotravinu. Působí protizánětlivě, proto je vhodný při chřipce a nachlazení. Dále je skvělý při detoxikaci organismu a dokonce snižuje příznaky astma.

Plody bezinky obsahují velký podíl vitamínu C. Jsou vhodné při nachlazení a dobře fungují při bolestech hlavy a migrénách. Čerstvé bobule mají projímavý účinek, sušené naopak můžete užívat proti průjmu.

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.

Staré lidové přísloví

Jak sbírat, sušit a zpracovat čerstvý bezinkový květ?

Základem všech podomácku vyrobených produktů je správný sběr a sušení. I v případě bezinkových květů to nebude jinak. Sběr květů se doporučuje v období květen, červen. Dokonce se říká, že nejlepší je vyrazit na sběr ráno, jakmile opadne rosa. Jinde se zase radí, jít dopoledne a za suchého počasí, aby se květy nezapařily a při sušení nehnily.

Pokud budete připravovat recepty ze sušených květů, dbejte na to, aby sušení probíhalo v dobře větratelné místnosti bez přímého slunečního světla. Květy musí i po sušení zůstat světlé. Sušené květy uzavřeme do dobře těsnící nádoby a uchováváme na tmavém a suchém místě.

V případě přípravy receptů z čerstvých květů, nejprve květy pečlivě properte ve vodě. Jsou totiž plné drobného hmyzu a ten do našich receptů nepatří. Neotálejte se zpracováním. Čím dříve čerstvé květy naložíte nebo jinak zpracujete, tím lépe. Předejdete tak zbytečnému zničení nasbíraných surovin.

Domácí recepty z bezinkových květů

Bezinková zmrzlina

Letní ledové osvěžení.

Ingredience:

  • 10 větších květů bezu
  • 125 ml polotučného mléka
  • 125 ml smetany na šlehání
  • 125 g cukru
  • 375 ml zakysané smetany (18 %)
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy
  • 2 žloutky

Postup:

  1. Bezinkové květy bez stonků očistíme, propereme a necháme okapat.
  2. Připravíme si dobře uzavíratelnou sklenici do které bezové květy vložíme, zalijeme mlékem a smetanou na šlehání. Sklenici uzavřeme a důkladně jí protřepáme. Poté uschováme po dobu minimálně jednoho dne v lednici. Občas můžeme sklenici protřepat.
  3. Do hrnce scedíme nálev přes plátýnko. Důkladně květy vymačkáme, ať uchováme co nejvíce bezové chuti.
  4. Přidáme cukr a tekutinu zahřejeme, aby se cukr zcela rozpustil. Tekutina musí být horká, ale nesmí přejít varem.
  5. Ve větší misce si rozšleháme žloutky a pomalu na ně za stálého míchání přelijeme horkou tekutinu. Vše poté přelijeme opět zpět do hrnce a ještě dále provaříme. Směs musí zhoustnout.
  6. Jakmile směs zhoustne, přelijeme ji přes sítko do misky a necháme úplně vychladnout.
  7. Na závěr do vychladlé směsi přidáme zakysanou smetanu a citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme.
  8. Hotovou směs slejeme do tvarovátek, případně do uzavíratelné nádoby a dáme mrazit.

Bezinkový džem

Voňavý a lahodný džem z bezových květů.

Ingredience:

  • 30 ks bezových květů v plném květu
  • 2 citróny
  • 2,5 kg cukru krystal
  • 2,5 l vody
  • 3 ks želírovacího prostředku
  • 1 vanilkový lusk (nemusí být)

Postup:

  1. Natrhané bezinkové květy důkladně propereme ve vodě. Nechceme přeci džem s broučky a případnými dalšími zvířátky.
  2. Čisté květy dáme do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, vymačkanou šťávu ze 2 citrónů včetně citrónové kůry (pouze žlutou část). Vše přivedeme k varu a provaříme 15 – 20 minut pod pokličkou.
  3. Uvařený nálev necháme odležet pod pokličkou do druhého dne a poté přecedíme přes plátýnko. Pečlivě květy vymačkáme, abychom zachovali co nejvíce chuti.
  4. Čistou bezinkovou šťávu přelijeme do většího hrnce, přidáme cukr a želírovací prostředky. Pokud chceme přidat vanilku, teď je ten správný čas. Podélně ji rozkrojíme, vnitřek nožem setřeme a přidáme do šťávy.
  5. Vše povaříme podle návodu na želírovacím prostředku. Pokud si chceme být jisti, že džem po vychladnutí ztuhne, dáme si na chvilku do mrazáku talířek na kterém vyzkoušíme, zda vychlazený džem tuhne. Pokud se tak nestalo, celou směs ještě chvilku povaříme.
  6. Horký džem přelijeme do sterilizovaných dobře uzavíratelných sklenic. A jak tomu u výroby džemů bývá, sklenice poté otočíme dnem nahoru. Necháme vychladnout, popíšeme a uschováme v komoře, sklepě nebo lednici.

Med z květů bezinky

Skvělý pomocník při nachlazení.

Ingredience:

  • 25 bezinkových květů v plném rozkvětu
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 citrón

Postup:

  1. Bezinkové květy bez stonků důkladně propereme ve vodě a necháme odkapat.
  2. Očištěné květy dáme do hrnce a přidáme na kolečka nakrájený citrón a zalijeme vodou. Vše společně 20 minut provaříme. Jak už to u podobných receptů bývá, necháme 24 hodin luhovat.
  3. Následující den scedíme bezové květy přes plátýnko. Pečlivě květy vymačkáme, abychom zachovali co nejvíce chuti.
  4. Do šťávy přidáme cukr a vaříme dokud se nebude mít šťáva medovou strukturu.
  5. Horký med plníme do dobře uzavíratelných sklenic.

Bezinková limonáda

Chladivé osvěžení pro horké letní dny.

Ingredience:

  • 5 bezinkových květů v plném rozkvětu
  • 100 – 200 g cukru krupice
  • 3 l vody
  • 1 větší citrón
  • 2 lžíce octa

Postup:

  1. Bezinkové květy zbavíme broučků a dalšího hmyzu. Můžeme květy otřepat nebo důkladně proprat ve vodě.
  2. Květy poté dáme do větší zavařovací sklenice. Přidáme rozkrájený citrón na kolečka, cukr, ocet a vše zalijeme převařenou vlažnou vodou.
  3. Sklenici uzavřeme potravinářskou fólií a necháme odstát minimálně 5 dní.
  4. Po odležení bezinkovou limonádu přecedíme přes plátýnko a můžeme podávat.

Bezinkový likér

Recept našich babiček.

Silný bezinkový likér pro zpříjemnění letních večerů.

Ingredience:

  • 15 bezinkových květů
  • 400 g cukru
  • 1 l vodky
  • 1 l vody
  • 10 g kyseliny citrónové
  • 0,5 l jablečného džusu (100 %)

Postup:

  1. Bezinkové květy bez stonků důkladně propereme ve vodě a necháme odkapat.
  2. Čisté květy zalijeme vodou a jablečným džusem. Poté necháme 24 hodin odstát.
  3. Následující den scedíme bezové květy přes plátýnko. Pečlivě květy vymačkáme, abychom zachovali co nejvíce chuti.
  4. Do připraveného nálevu přidáme kyselinu citrónovou, vodku a cukr. Mícháme do úplného rozpuštění cukru a kyseliny. Chvilku to potrvá, ale je opravdu nutné, aby byl likér naprosto čistý.
  5. Jakmile máme likér hotový, přelijeme ho do čistých sklenic a necháme týden odležet.

Rádi zkoušíte různé domácí recepty? Pokud ano, podívejte se na naše další články: Jak připravit smrkový sirup, domácí zdravé mlsání nebo domácí chléb z kvásku.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Eva Fenclová
Jsem maminkou, která nechce na mateřské zblbnout. Psaní mě vždy bavilo, a proto jsem se rozhodla toto životní období využít k seberealizaci ve světě copywritingu. Píši o miminku, práci na rodičovské a další úskalí mateřské dovolené. Ráda trávím čas s rodinou, cestuji, miluji čokoládu a vedle kvalitního čaje a kávy si ráda dopřeji i skleničku dobrého vína.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *