Sacharidy – alfa a omega pro velkou řadu jedinců, kteří řeší dietu nebo zdravý životní styl. My se společně podíváme, co vlastně sacharidy jsou. Zároveň se zaměříme na jídla a potraviny bez sacharidů, kterými si můžete obohatit svůj jídelníček, aniž byste zvýšili příjem sacharidů.
Co jsou vlastně Sacharidy?
Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny. Někdy se ještě setkáte s názvy jako uhlohydráty nebo uhlovodany, které jsou však zastaralé a neměly bychom je používat. Sacharidy představují velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří takzvané cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek dělíme sacharidy na tři základní skupiny – monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Dále nalezneme komplexní sacharidy, často nazývané také složené.
Sacharidy slouží pro naše tělo jako zdroj energie. Měli bychom jejich příjem, hlavně příjem přidaného cukru omezovat. Obliba sladké chuti je však v mezi naší populací velmi rozšířená. Proto je spotřeba výrobků a potravin s vysokým obsahem cukru velmi vysoká. Ke snížení výskytu onemocnění, ke kterým vysoká konzumace cukru přispívá, bychom měli spotřebu těchto potravin radikálně snížit.
Sacharidy – můžou za přibírání na váze?
V podstatě ano, ze sacharidů se přibírá. Funguje to tak, že po snězení se sacharidy začnou měnit na glukózu (hroznový cukr), který putuje do krve a slouží jako již zmíněný zdroj naší energie (což je potřebné). Ve chvíli, kdy je v krvi cukru dostatek, se přebytečná glukóza začne přeměňovat v tělesný tuk. Nejhorší jsou v tomto právě rychlé cukry. Ty se přeměňují v glukózu velmi rychle a proto se jich do tuků ukládá hodně – naše tělo zkrátka takto jednorázovou dávku energie většinou nepotřebuje. Pomalé sacharidy se přeměňují déle, tím dodávají glukózu do krve postupně. Jsou tedy přijatelnější při dietách a hubnutí. Přesto, pokud to s nimi přeženeme, začnou se ukládat do tuků i ty. Sacharidy navíc nejsou jediným zdrojem glukózy. Ve stavech nouze si tělo vytvoří potřebné množství i z jiných makroživin.
Potraviny bez Sacharidů
- Kuřecí maso
- Hovězí maso
- Jehněčí maso
- Vejce
- Ryby
- Mořské plody
- Špenát
- Brokolice
- Rajčata
- Cuketa
- Květák
- Lilek
- Okurka
- Paprika
- Houby
- Avokádo
- Olivy
- Mandle
- Vlašské ořechy
- Arašídy
- Chia semínka
- Řecký jogurt
- Cottage
- Olivový olej
- Hořká čokoláda
Pokrmy bez sacharidů
Trendem jsou také recepty bez sacharidů. Není divu, vždyť je to skvělý způsob, jak rychle a efektivně zhubnout. Trik spočívá v tom, že omezíte příjem sacharidů na minimum, takže se z velké části vyhnete těstovinám, rýži, pečivu, bramborám atd. Ale to je přesně to, kde mají mnozí problémy. Výše zmíněné přílohy jsou ovšem spíše zvyk než nutnost. K jakémukoliv masu můžete udělat pouze upravenou zeleninu. Ať už restovanou nebo vařenou. Snídani založenou na pečivu zase snadno nahradíte mléčnými výrobky. Dochutit si je můžete čímkoliv z našeho seznamu.
Potraviny bez sacharidů – závěr
Sacharidy jsou jednou z makroživin a za normálních okolností bychom se jim neměli naprosto vyhýbat. Měli bychom si ale dát pozor na to, kolik jich přijímáme, jak často a hlavně bychom se měli dozvědět, kde všude se skrývají. Pokud chcete hubnout, nebo si dát detox, zvažte bezsacharidovou keto dietu a low carb stravování. A dejte si pozor hlavně na rychlé cukry a jejich množství. Velmi pozorně čtěte obaly na potravinách – kolikrát ani netušíte, jaké látky do sebe dostáváte. A to je přece špatně.