Česká kuchyně je plná chutí a vůní, které se v průběhu let vyvíjely a vylepšovaly. Mnoho tradičních jídel se připravuje již několik generací a patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Gastronomii v České republice ovlivňují především vlivy z Německa, avšak v posledních letech je naše země otevřená i světové gastronomii a krevety už nikoho nepřekvapí. V tomto článku si představíme, jaká jsou nejoblíbenější tradiční česká jídla a jejich recepty.
Svíčková na smetaně
Svíčková je jedno z nejoblíbenějších jídel v Česku a připravuje se z hovězího masa, kořenové zeleniny, smetany a knedlíku. Zde je recept:
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička sušeného majoránky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kousky a osmahněte na oleji do zlatova.
- Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, bobkové listy a nové koření. Orestujte asi po dobu 10 minut.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte. Podlijte hovězím vývarem a nechte vařit asi hodinu, dokud maso nezměkne.
- Smetanu vmíchejte do omáčky a ochuťte solí, pepřem a majoránkou.
- Podávejte se zeleninou a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Guláš
Guláš je další oblíbené jídlo v Česku a připravuje se z hovězího nebo vepřového masa, cibule, papriky a rajčatového protlaku. Zde je recept:
Ingredience:
- 1 kg hovězího nebo vepřového masa
- 2 cibule
- 2 papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička kmínu celého
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté kuminy
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup:
- Maso nakrájejte na kostky, cibuli a papriky na menší kousky, rajčata oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm maso dozlatova.
- Maso přesuňte do většího hrnce a na stejném oleji osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte papriky a osmahněte dalších 5 minut.
- Přidejte rajčata, mletou sladkou papriku, kuminu a osmahněte dalších 5 minut.
- Směs přidejte do hrnce s masem a zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořeno.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Všechno dejte vařit na mírném ohni na 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka se nezredukuje.
- Podávejte s knedlíkem nebo bramborovou kaší
Smažený sýr
Smažený sýr je oblíbené jídlo, které se podává s bramborovou kaší nebo hranolky a tatarskou omáčkou.
Ingredience:
- 4 plátky eidamu
- 2 vejce
- hladkou mouku
- strouhanku
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup:
- Plátky eidamu osolte a opepřete podle chuti.
- V misce rozšlehejte vejce.
- Plátky eidamu obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte olej a smažte obalené plátky sýra po obou stranách dozlatova.
- Smažený sýr podávejte s bramborovou kaší nebo hranolky a tatarskou omáčkou.
Bramboráky
Bramboráky jsou bramborové placičky, které se podávají s kyselým zelím nebo se smetanou.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup:
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Cibuli nakrájejte na jemno.
- Do mísy smíchejte nastrouhané brambory, nakrájenou cibuli, vejce, hladkou mouku, sůl a pepř.
- Směs promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte olej a lžící nanášejte směs na pánvi.
- Smažte na obou stranách dozlatova.
- Hotové bramboráky vkládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Podávejte s kyselým zelím nebo smetanou.
Kulajda
Kulajda je hustá polévka z čerstvých hub, brambor, kyselé smetany a kopru.
Ingredience:
- 500 g hub
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 1 litr vývaru
- 1/2 hrnku kyselé smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce kopru
- sůl a pepř
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na másle.
- Přidejte houby a brambory a osmahněte je.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte.
- Přidejte vývar a mléko, osolte a opepřete.
- Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte kyselou smetanu a kopr, promíchejte a ohřejte.
- Podávejte s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Bramborový knedlík se škvarky.
Ingredience
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- 200 g uzených škvarků
- 1 cibuli
- sádlo nebo olej na smažení
Postup:
- Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno a vymačkáme přebytečnou šťávu. Do bramborové hmoty přidáme mouku, vejce a sůl a vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- V osolené vodě vaříme knedlík po dobu 20 až 30 minut. Knedlík vyjmeme z hrnce a necháme ho chvíli vychladnout.
- Uzené škvarky nakrájíme na menší kousky a cibuli nakrájíme na drobné kostky. Obojí osmahneme na pánvi se sádlem nebo olejem, dokud cibule nezhnědne.
- Bramborový knedlík nakrájíme na plátky a podáváme s osmaženými škvarky a cibulí. Můžeme ještě přidat nakrájenou klobásu nebo šunku a podávat s kyselým zelím nebo okurkami.
Moravský vrabec
Moravský vrabec je tradičním jídlem z Moravy, které se připravuje z vepřového masa a podává se s kyselým zelím a knedlíky.
Ingredience:
- 1 kg vepřového masa (plec nebo kýta)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 250 ml bílého vína
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- sůl a pepř
Postup:
- Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na oleji.
- Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho také.
- Přidejte maso a osmahněte ho dozlatova.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte.
- Přidejte vývar, víno, bobkové listy a nové koření.
- Vařte na mírném ohni asi hodinu, dokud se maso nezměkne.
- Podávejte s kyselým zelím a knedlíkem.
Valašská kyselica
Kyselica je tradiční polévka z kyselého zelí, brambor, uzeného masa a koření.
Ingredience:
- 1 kg kyselého zelí
- 4 brambory
- 500 g uzeného masa
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 5 nových koření
- sůl a pepř
Postup:
- Uzené maso vařte v osolené vodě asi hodinu.
- Mezitím nakrájejte cibuli na drobné kousky a osmahněte na pánvi.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Přidejte nakrájené brambory do hrnce.
- K zelí přidejte osmaženou cibuli, bobkové listy, nové koření, sůl a pepř podle chuti.
- Vařte asi 30 minut, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte nakrájené uzené maso a vařte ještě dalších 10 minut.
- Podávejte s kousky chleba.
- Štrůdl Štrůdl je tradiční české sladké jídlo, které se skládá z tenkého těsta plněného ovocem, ořechy nebo mákem.
Štrůdl
Štrůdl je tradiční české sladké jídlo, které se skládá z tenkého těsta plněného ovocem, ořechy nebo mákem.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 50 g másla
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžíci cukru
- 1 špetku soli
- 500 g jablek
- 1 citron
- 50 g máku
- 50 g cukru moučka
- 50 g rozpuštěného másla
Postup:
- V míse smíchejte mouku, vejce, žloutek, máslo, mléko, cukr, sůl a pusťte se do hnětení těsta.
- Těsto vyválejte co nejtenčí a položte na utěrku.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte.
- Plátky jablka pokapejte citronovou šťávou a posypte cukrem a skořicí.
- Na vyválené těsto posypte nakrájená jablka a posypete mákem, cukrem moučka a rozpuštěným máslem.
- Pomocí utěrky srolujte těsto a pečte v troubě při 180 °C asi 45 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
- Štrůdl nechte vychladnout a podávejte posypaný cukrem moučka.
Vepřo knedlo zelo
Ingredience:
- 600 g vepřového masa (plec nebo krk)
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku kmínu
- 1 lžičku majoránky
- sůl, pepř
- 500 g kyselého zelí
- 500 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- voda
Postup:
- Vepřové maso nakrájíme na kostky a osmahneme na pánvi spolu s cibulí, mrkví, petrželovým kořenem a prolisovaným česnekem.
- Přidáme kmín, majoránku, sůl a pepř a zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Dusíme pod pokličkou asi hodinu, dokud není maso měkké.
- Mezitím vaříme brambory v osolené vodě a kyselé zelí podusíme v dalším hrnci s trochou oleje a kmínem.
- Na knedlíky smícháme hrubou mouku s vejcem, solí a vodou. Těsto necháme odpočinout asi 15 minut a poté vaříme v osolené vodě asi 20 minut.
- Servírujeme.
Přeštěte si, jak uvařit kuskus a s čím je nejlepší.