Valentýn, svátek všech zamilovaných, se blíží. Přemýšlíte, jak udělat své drahé polovičce radost? Kromě dárků od srdce můžete svého partnera potěšit také dobrým jídlem. Naplánujete návštěvu restaurace… Co ale zvolit něco osobnějšího? Zkuste připravit valentýnské menu doma! Předkrm, hlavní chod, dezert, svíčky a romantická hudba zní jako báječná oslava vaší lásky. Pusťme se tedy do vaření!
Celé valentýnské menu je inspirované italskou kuchyní, protože která země je víc spojena s láskou než Itálie?
Předkrm
Jako první chod svátečního menu vás čeká bruschetta. Lehká italská „topinka“ s rajčaty, která nastartuje vaše chuťové pohárky.
Na bruschettu budete potřebovat:
- 1 bagetu
- 4 velká rajčata
- 1 stroužek česneku
- 70 ml olivového oleje
- sůl dle chuti
- čerstvou bazalku
Postup:
- Nakrájejte bagetu na plátky, nejlépe kolmo.
- Bagetu pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi či dejte do trouby, dokud bageta nebude křupavá.
- Než se pečivo opeče, zbavte rajčata semínek a následně nakrájejte na kostičky.
- K rajčatům přidejte zbytek olivového oleje, nakrájenou bazalku a sůl.
- Křupavé plátky bagety potřete česnekem, následně poklaďte rajčatovou směsí.
- Hotovou bruschettu ještě dozdobte lístky bazalky.
Pokud vám bruschetta nestačí, můžete předkrm doplnit ještě o salát.
Hlavní chod
Milovníci masa rozhodně ocení šťavnatý steak se zeleninou.
Na hlavní chod budete potřebovat:
- 300 g hovězí svíčkové
- 1 červenou cibuli
- 1 větší papriku
- 2 žampiony
- 2 jarní cibulky
- 1 cuketu
- 2 rajčata
- 1 česnek
- koření na grilovanou zeleninu (dle chuti) – v obchodech často najdete pod názvem Grilovaná zelenina
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
- Veškerou zeleninu očistíte, nakrájíte na kusy (záleží na vašich preferencích, jak budou velké) a dáte do mísy. Přidáte olivový olej, sůl, koření a vše promícháte. Zeleninovou směs dáte do rozehřáté pánve a opékáte dokud nebude zelenina měkká.
- Rozehřejte si troubu na 180 – 200 °C.
- Maso nakrájejte na 3 cm plátky, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem.
- Rozžhavte pánev na nejvyšší stupeň a kusy masa opékejte z každé strany 1 minutu.
- Maso vložte do rozpálené trouby. Důležité je vědět, kdo jaký steak preferuje a následně podle toho přizpůsobte dobu pečení:
- 3 – 4 minuty RARE
- 5 – 6 minut MEDIUM RARE
- 7 – 8 minut WELL DONE
Dezert
I toto valentýnské menu je potřeba zakončit sladkou tečkou. Třetím chodem bude cheesecake s mascarpone a jahodovým přelivem.
Na cheesecake budete potřebovat:
- 170 g máslových sušenek
- 70 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru moučka
- 1 citron
- 3 vejce
- 500 g mascarpone
- vanilkový extrakt
Jahodový přeliv:
- 300 g jahod (mohou být i mražené)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce vody
- 1 lžička škrobu
Postup:
- Sušenky rozdrtíte / rozmixujete nadrobno.
- K sušenkám přidáte rozpuštěné máslo, promícháte. Směs následně dejte do dortové formy tak, aby okraje dortu byly vyšší.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Sušenkový základ dejte do trouby na 10 minut a následně nechte vychladnout.
- Následuje příprava krému. Vyšlehejte mascarpone s cukrem, pak postupně přidejte vejce. Dochuťte 2 lžícemi citronové šťávy a vanilkovým extraktem.
- Hotový krém nalejte na vychladlý sušenkový korpus a pečte zhruba hodinu při 160°C.
- Zatímco se dort peče, připravíme si na něj jahodový přeliv. Jahody nakrájejte na kousky, přidejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Následně rozprašte do směsi škrob a 4 minuty povařte.
- Dort přelijte jahodovou polevou a vychutnejte si sladký závěr valentýnského menu!
Bonus
K dobrému jídlu nesmí chybět také drink. K tomuto lehkému italskému menu se hodí italský drink Hugo. Osvěžující nápoj, na jehož přípravu vám stačí 5 minut.
Zajímavost na závěr! Víte, na počest koho se slaví Valentýn? Svátek oslavuje římského kněze Valentýna, který potají oddával, i přes zákaz císaře, páry podle křesťanských zvyklostí. Císař měl totiž obavu, že ženatý muž nebude chtít jít do války.
Dobrou chuť a krásného Valentýna!