Jak na ...TěloZdraví

Nejlepší tipy na projímavé potraviny při zácpě

S obtížným vyprazdňováním tuhé stolice se potýká spousta lidí. Pokud se do této nepříjemné situace dostanete, je dobré vědět, jaké projímavé potraviny při zácpě mohou pomoci. Koukneme na ně!

Co je příčinou zácpy?

Nejdříve je dobré vědět, že za vznik zácpy může snížená mimovolní hybnost trubicovitých orgánů, neboli motilita, ke které dochází v důsledku nedostatečného příjmu vlákniny a tekutin v kombinaci s mizivou aktivitou pohybu. V lepším případě se může jednat o záležitost jednorázovou, v tom horším pak můžou být na vině zdravotní komplikace, např. snížená funkce štítné žlázy, cukrovka, porucha činnosti jater a také může naznačovat onemocnění trávícího traktu.

Jaké jsou příznaky?

Každý z nás zná své tělo nejlíp a i četnost vyprazdňování je rozdílná. Za zácpu však považujeme stav, kdy k vyprazdňování dojde méně než 2x až 3x za týden. Může se dostavit pocit nadýmání i bolest břicha.

Švestky mají projímavý účinek, proto pomáhají při zácpě.
Švestky mají projímavý účinek, proto pomáhají při zácpě.

Potraviny, které při zácpě pomohou

Švestky

To přeci říkaly už naše babičky. Švestky čerstvé, nebo sušené jsou při zácpě výbornou volbou, protože obsahují vysoký obsah vlákniny, navíc také vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Svým složením podporují správnou činnost střev, právem jsou tak zařazené mezi projímavé potraviny.

Hroznové víno

Toto všestranné ovoce má na naše tělo blahodárný vliv, neboť j zdrojem sacharidů, vitamínů C, A, K i B. Navíc tyto bobulky udržují rovnováhu střevního prostředí, omezují hnilobné procesy způsobené živočišnou stravou a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Hrozno je bohaté na vlákninu i antioxidanty a proto je vynikajícím pomocníkem právě při zácpě.

Projímavé účinky jablek a hrušek

Tohle ovoce najdeme snad v každé domácnosti. Hrušky i jablka v sobě mají spoustu vody, proto je dobré jim při zácpě věnovat pozornost. Během ní totiž často dochází k nedostatečnému příjmu tekutin. Kromě vlákniny je ovoce bohaté také na draslík, který napomáhá udržovat elektrolytickou rovnováhu v těle.

Kyselé zelí

Ideální je koupit zelí syrové a přímo ze sudu, protože sterilizací ztrácí látky, které jsou prospěšné pro naše zdraví a to hlavně tím, že podporují střevní mikroflóru i pohyb střev. Kromě potřebné vlákniny obsahuje tato zelenina také probiotika. V případě, že máte problém s pozřením, můžete vypít hrnek šťávy.

Mrkev

Zelenina, která díky svému složení pomáhá nejen při zácpě, ale velmi účinně předchází i jejímu vzniku. Obsahuje zdraví prospěšné vitamíny, také betakaroten vyživující sítnici, při pravidelné konzumaci snižuje hladinu cholesterolu a také riziko srdečních onemocnění. Její složení oceníte také při dietě, neboť zrychluje metabolismus a zasytí.

Prevence je důležitá

Předcházet vzniku zácpy můžete přírodním způsobem a to dostatečným příjmem tekutin, hlavně pitím vody a bylinných čajů během celého dne, konzumací ovoce a zeleniny bohatých na vlákninu, která podporuje peristaltiku střev a také pravidelným pohybem.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
3
Super
1
Nic moc
2
Trapas
1

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *