Hlíva ústřičná, houba, který vašim pokrmům dodá šmrnc. Navíc obsahuje malé množství kalorií a velkou dávku vlákniny, vitamínu C a B12. Z hlívy ústřičné můžete připravit oběd, večeři a dokonce i snídani. Zajímá vás, jaké pokrmy si z této vynikající suroviny můžete připravit? Pojďme se na to společně podívat!
Hlíva ústřičná na toastu
Jeden z nejjednodušších a zároveň nejlepších způsobů, jak si pochutnat na hlívě!
Ingredience:
- 225 g hlívy ústřičné
- plátky chleba
- máslo
- olivový olej
- smetana (dle vlastní potřeby)
- petržel
- sůl
- pepř
Postup:
- Hlívu nakrájejte na libovolně velké plátky.
- Rozehřejte pánev na středním plamenu. Kápněte na ni lžíci olivového oleje a ještě přidejte kousek másla.
- Do pánve vložte houby, osolte je, opepřete a míchejte po dobu 5 až 10 minut. Ke konci můžete přidat trochu smetany a čerstvé petrželky.
- Mezitím si opečte a namažte chléb máslem.
- Když jsou houby na okrajích zlatavé, dejte je z pánve na toasty.
TIP! Poznáte různé druhy hub?
Grilované houbové rizoto
Ideální pokrm k obědu nebo večeři inspirovaný Japonskem podle Jamieho Olivera.
Ingredience:
- 1 malá cibule
- 2 řapíky celeru
- 400 g rýže na rizoto
- 75 ml bílého vína
- sůl
- mletý černý pepř
- 4 velké hrsti hlívy ústřičné
- petržel
- 1 citron
- 1 lžička másla
- 1 malá hrst parmazánu (+na podávání)
- olivový olej
- 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
Postup:
- V hrnci zahřejte vývar a nechte ho mírně vařit.
- Ve velké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte cibuli a celer. Pomalu je smažte alespoň 10 minut, poté zvyšte teplotu a přidejte rýži. Nezapomeňte ji promíchat.
- Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se tekutina nevsákne do rýže.
- Nyní přidejte pořádnou špetku soli a první naběračku horkého vývaru.
- Snižte teplotu na minimum a přidávejte vývar po naběračkách. Míchejte rýži dokud se do ní vývar nevsákne. Pokračujte s přidávání vývaru, dokud není rýže měkká. To bude trvat zhruba 30 minut.
- Mezitím si rozpálíme suchou pánev a opečeme na ní hlívu ústřičnou do měkka. Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, smažte ji po částech. Hotovou hlívu vložte je do mísy a přidejte k ní nasekané bylinky, špetku soli a citronovou šťávu. Všechno rukama pořádně promíchejte.
- Rizoto odstavte z ohně a dochuťte. Vmíchejte máslo a parmazán. Pokud chcete mít krémovou a mazlavou strukturu přidejte ještě trochu vývaru. Přiklopte pokličkou a nechte rizoto asi 3 minuty odpočívat.
- Podávejte s grilovanou hlívou, parmazánem a pokapejte olivovým olejem.
Thajská houbová polévka
Pokrm vhodný i pro vegany.
Ingredience:
- 225 g čerstvé hlívy ústřičné
- 2-3 čerstvé chilli papričky
- 3 listy kafrové limetky
- 2 stonky citronové trávy
- 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
- 1 hrnek kokosového mléka
- 225 g špenátu
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 3 lžíce sójové omáčky
- hrst čerstvého koriandru
Postup:
- Houby nakrájejte na malé kousky.
- Vodu/vývar přiveďte k varu a přidejte limetkové listy a drcenou citronovou trávu.
- Vařte 5 minut. Poté přidejte chilli, kokosové mléko, houby a špenát.
- Vařte dalších 5 minut, dokud houby nezměknou.
- Vypněte oheň a přidejte limetkovou šťávu, sójovou omáčku a koriandr.
- Voňavou thajskou polévku servírujte do hlubokých misek.
TIP! Víte, jaké bylinky jsou nejpoužívanější v asijské kuchyni?
Nejenže jsou houby vynikající pro vaše zdraví, ale navíc dodají vašim oblíbeným receptům lahodnou a nezapomenutelnou chuť. A to platí i o hlívě ústřičné, tak ji zařaďte do svého jídelníčku.