Vaření a recepty

Nejlepší recepty s hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná, houba, který vašim pokrmům dodá šmrnc. Navíc obsahuje malé množství kalorií a velkou dávku vlákniny, vitamínu C a B12. Z hlívy ústřičné můžete připravit oběd, večeři a dokonce i snídani. Zajímá vás, jaké pokrmy si z této vynikající suroviny můžete připravit? Pojďme se na to společně podívat!

Hlíva ústřičná na toastu

Jeden z nejjednodušších a zároveň nejlepších způsobů, jak si pochutnat na hlívě!

Ingredience:

  • 225 g hlívy ústřičné
  • plátky chleba
  • máslo
  • olivový olej
  • smetana (dle vlastní potřeby)
  • petržel
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Hlívu nakrájejte na libovolně velké plátky.
  2. Rozehřejte pánev na středním plamenu. Kápněte na ni lžíci olivového oleje a ještě přidejte kousek másla.
  3. Do pánve vložte houby, osolte je, opepřete a míchejte po dobu 5 až 10 minut. Ke konci můžete přidat trochu smetany a čerstvé petrželky.
  4. Mezitím si opečte a namažte chléb máslem.
  5. Když jsou houby na okrajích zlatavé, dejte je z pánve na toasty.

TIP! Poznáte různé druhy hub?

Grilované houbové rizoto

Ideální pokrm k obědu nebo večeři inspirovaný Japonskem podle Jamieho Olivera.

Ingredience:

  • 1 malá cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 400 g rýže na rizoto
  • 75 ml bílého vína
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 4 velké hrsti hlívy ústřičné
  • petržel
  • 1 citron
  • 1 lžička másla
  • 1 malá hrst parmazánu (+na podávání)
  • olivový olej
  • 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru

Postup:

  1. V hrnci zahřejte vývar a nechte ho mírně vařit.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte cibuli a celer. Pomalu je smažte alespoň 10 minut, poté zvyšte teplotu a přidejte rýži. Nezapomeňte ji promíchat.
  3. Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se tekutina nevsákne do rýže.
  4. Nyní přidejte pořádnou špetku soli a první naběračku horkého vývaru.
  5. Snižte teplotu na minimum a přidávejte vývar po naběračkách. Míchejte rýži dokud se do ní vývar nevsákne. Pokračujte s přidávání vývaru, dokud není rýže měkká. To bude trvat zhruba 30 minut.
  6. Mezitím si rozpálíme suchou pánev a opečeme na ní hlívu ústřičnou do měkka. Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, smažte ji po částech. Hotovou hlívu vložte je do mísy a přidejte k ní nasekané bylinky, špetku soli a citronovou šťávu. Všechno rukama pořádně promíchejte.
  7. Rizoto odstavte z ohně a dochuťte. Vmíchejte máslo a parmazán. Pokud chcete mít krémovou a mazlavou strukturu přidejte ještě trochu vývaru. Přiklopte pokličkou a nechte rizoto asi 3 minuty odpočívat.
  8. Podávejte s grilovanou hlívou, parmazánem a pokapejte olivovým olejem.

Thajská houbová polévka

Pokrm vhodný i pro vegany.

Ingredience:

  • 225 g čerstvé hlívy ústřičné
  • 2-3 čerstvé chilli papričky
  • 3 listy kafrové limetky
  • 2 stonky citronové trávy
  • 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 225 g špenátu
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • hrst čerstvého koriandru

Postup:

  1. Houby nakrájejte na malé kousky.
  2. Vodu/vývar přiveďte k varu a přidejte limetkové listy a drcenou citronovou trávu.
  3. Vařte 5 minut. Poté přidejte chilli, kokosové mléko, houby a špenát.
  4. Vařte dalších 5 minut, dokud houby nezměknou.
  5. Vypněte oheň a přidejte limetkovou šťávu, sójovou omáčku a koriandr.
  6. Voňavou thajskou polévku servírujte do hlubokých misek.

TIP! Víte, jaké bylinky jsou nejpoužívanější v asijské kuchyni?

Nejenže jsou houby vynikající pro vaše zdraví, ale navíc dodají vašim oblíbeným receptům lahodnou a nezapomenutelnou chuť. A to platí i o hlívě ústřičné, tak ji zařaďte do svého jídelníčku.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *