Domácí tortilla neboli mexické tacos. Kdo tuto dobrotu jednou ochutnal, stěží na ni zapomene. Nechcete si kupovat polotovar, ale rádi byste si tyto delikátní placky udělali doma v kuchyni? Žádný problém! My víme, jak na to.
Placky alias tortilly
Jedná se o mexické národní jídlo. Tortilla je jakási placka s různými náplněmi. Může v ní být maso, zelenina, vejce, ale i další ingredience. Tacos je jídlo na party, ale i pro běžné příležitosti. Lze je koupit v supermarketu nebo už v kompletní podobě ve fast foodu, ovšem všechno, co si uděláte sami, je stokrát zdravější. No a jak už to tak bývá, i levnější.
Z čeho můžeme vytvořit mexické tacos? Z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Placky se perfektně hodí k obědu, k večeři, ale i k svačině. Zkrátka vždy, když vás přepadne hlad. Domácí tortilly prostě nemají chybu. A navíc jsou zdravé, obsahují totiž spoustu bílkovin a dalších nezbytných složek potravy. Jsou proto perfektní dietou.
Na tacos se používá maso z nejrůznějších zvířat, jak z jatečních, tak z ryb. Už jste někdy jedli žlutou mrkev? I to je jedna z ingrediencí. Tortilly se dají koupit hotové, ale můžete si je i připravit doma. Podívejte se na video, které osvětluje jednotlivé kroky k přípravě tortillového těsta.
Ať už si tacos děláte doma nebo si je přinesete z obchodu, zde je několik receptů na různé směsi a náplně, abyste věděli, jak si je správně vychutnat. Mezi hlavní ingredience patří maso, zelenina, ale i třeba zakysaná smetana. Mám pro vás i jeden návod na sladké tacos, což může imponovat například vegetariánům.
Tortilly jsou dobré i s balkánským sýrem a chilli omáčkou. Hezky křupou a mají krásnou zlatavou barvičku. Jak je tedy naplnit?
Tortilla s grilovaným mletým masem
- slanina
- vejce
- mleté maso
- pepř
- mletá paprika
- sůl
- česnek
- jarní cibulka
- tortilly
Do pánve nalijeme trochu oleje, lžicí tvarujeme šišky, i s rukou ji namáčíme do studené vody. Plátky slaniny zatím opékáme a přidáme tam vajíčko. Rozbijeme žloutek, otočíme a opečeme z druhé strany.
Rajčata nakrájíme na kolečka, ledový salát natrháme. Tortilly opečeme na pánvi. Potřeme je majonézou, přidáme nalámaný ledový salát, rajčata, slaninu, vejce a opečené mleté maso. Placky srolujeme a spíchneme napichovátkem. Rozřízneme je na půl a do talíře dáme kousky ledového salátu, červenou papriku, rajčata a okurku. Podáváme s chilli salsou nebo papričkami Chalapeňos.
Tortilla plněná avokádovým dipem
- avokádový olej
- cibule
- česnek
- mrkev
- celer
- řapíkatý celer
- tortilly
Orestujeme zeleninu a přidáme mleté maso. Okořeníme. Přidáme bobkový list, tymián. Opékáme pod pokličkou. Nakrájená rajčata tam také podusíme.
Oloupeme avokádo. Přidáme zakysanou smetanu a citrónovou či limetkovou šťávu. Ponorným mixérem rozmixujeme. Do masové směsi přidáme ještě kukuřici.
Tortillu naplníme tou směsí, nastrouhaným sýrem, bylinkami (koriandr, bazalka petrželka), zabalíme a zapečeme v pánvi. Zatížíme druhou pánví anebo můžeme použít kontaktní gril.
K pokrmu se hodí avokádový dip a také míchaný salát lehce dochucený avokádovým olejem a citronovou šťávou.
Mexické tacos nasladko – jablečné tacos jednohubky
- skořice
- stévie/sladidlo
- kokosový olej
- jablka
- čekankový sirup
- citrón
- selský jogurt
- tortilly
Ze dvou tortill vykrojíme kolečka a v misce k nim přidáme skořici, stévii nebo sladidlo bez kalorií a kokosový olej. Během pečení, jež trvá 6 minut při 250 °C, oloupeme a vykrájíme jablka a uděláme z nich kostičky. Přidáme skořici, čekankový sirup, citrónovou šťávu a na pánvi osmahneme. Můžeme podlít vodou. Tortilly plníme jablečnou směsí a přidáme selský jogurt. Volitelně lze ještě dochutit čekankovým sirupem.
Kuřecí tacos č. 1
- 2 kuřecí prsíčka
- olej
- čedar
- tortilly
2 kuřecí prsa nakrájíme na kostičky. Zakápneme olejem a promícháme. Přidáme prolisovaný česnek, pepř a znovu promísíme. Přisypeme gyros koření a přimícháme 2 lžičky Solamylu. Umažíme. Do tortilly dáme čedar a usmažené masíčko. A přiklopíme ještě jedním čedarem. Zabalíme jako dopis a dáme na kontaktní gril. Pak přeřízneme čtverec šikmo napůl a podáváme.
Kuřecí tacos č. 2
- fenykl
- lahůdková cibulka
- salát
- tortilly
Marináda: hořčice, med, rozmarýn nasekáme, sůl, pepř, olivový olej, citrónová šťáva.
Kuřecí prsa naložíme do marinády. Po půlhodině grilujeme. Okurku oškrábeme a nakrájíme na kolečka, fenykl a ředkvičky též na tenké plátky a jarní cibulku. Rajčata na kolečka. Maso otočíme na druhou stranu. Pokapeme citrónovou šťávou a dochutíme solí a pepřem. Zakryjeme alobalem. Necháme odpočinout.
Tortilly pár sekund ohříváme na grilu. Maso nakrájíme na tenké plátky. Tacos potřeme kysanou smetanou. Přidáme zeleninu. Opatrně zabalíme, překrojíme a servírujeme.
Hovězí tacos
- žlutá a klasická mrkev
- ředkvičky
- Chalapios papričky
- olivový olej
- limetka
- avokádo
- roštěná
- tortilly
Postup:
Maso nastrouháme či nakrájíme na nudličky. Ředkvičky na kolečka. Zakápneme olivovým olejem. Budeme to marinovat.
Opečeme kukuřičné tortilly z mexické bezlepkové mouky ohřejeme buď nasucho, nebo na sádle či oleji, anebo zastříkneme vodou z rozprašovače. Nutností je udržet je teplé v utěrce. Ohřátá je měkčí. Srolujeme, přeložíme. Steaky nebo maso opečeme na stejné pánvi. Maso lehce potřeme olejem. K přípravě těchto tortill používáme vysokou roštěnou. Nakrájíme avokádo na měsíčky. Minutku dvě z každé strany opečeme steak, ze kterého použijeme tenké plátečky. Do tortilly dáme salátek, pár plátečků osoleného masa a navrch avokádo a koriandr. Zastříkneme limetou místo soli. Rychlé, zdravé a chutné.
Tortilla s krevetami
- avokádo
- citrón
- jogurt
- papriky
- ledový salát
- krevety
- tortilly
Na dresink potřebujeme oloupané avokádo, citrónovou šťávu, jogurt a pepř. Necháme odpočinout. Očištěné papriky na proužky, ledový salát natrháme a tortilly ohřejeme. Dvě stě gramů loupaných krevet orestujeme s paprikami. Osolíme a opepříme. Směs dáme na tortilly a přidáme salát a avokádový dresink.
Zlaté křupavé tacos
- kuřecí prsíčka
- kukuřičné tortilly
- balkánský sýr
- zakysaná smetana
- salát
- olej
- chilli salsa
Postup:
Olej dáme na pánev, pět vteřin ohřejeme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, dáme na tortilly a rolujeme. Párátkem sepneme. Na každou tortillu použijeme dvě nebo tři párátka. Když je olej horký, dáme srolované tacos do pánve. Opečeme je z obou stran. Jsou krásně křupavé a žluté. Pak vyndáme párátka. Jako dekoraci zvolíme ledový salát, který natrháme, a na něj dáme srolované tacos a ozdobíme smetanou a balkánským sýrem. A nakonec chilli omáčkou.
Pěkné recepty, že ano? Vždyť bez jídla to prostě nejde. Až budete pořádat nějakou oslavu, už víte, co máte pozvaným přátelům přichystat.